Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Maker Seroquel betaalt klagers

Datum: 12 augustus 2010, 13:33
Dit artikel is op verzoek geselecteerd uit het archief van hoogleraar Ivan Wolffers, en kan gedateerd zijn. Copyright © Ivan Wolffers

hamerQuetiapine (Seroquel) behoort tot de zogenaamde atypische antipsychotica, middelen om psychoses en ernstige opwinding te behandelen. Het wordt atypisch genoemd omdat het niet tot de oudere klassieke families van antipsychotica behoort. Het is dus een ingewikkelde manier om uit te leggen dat het tot een nieuwere generatie behoort, een groep medicijnen die in wezen niets met elkaar te maken hebben omdat ze verschillende werkingsmechanismen hebben, maar die nu door de naamgeving bijzonder lijkt omdat ze allemaal atypisch zijn. Dat deze atypische antipsychotica niets nieuws en bijzonders gebracht hebben is inmiddels echter wel aangetoond. Toch zijn ze bijzonder populair bij voorschrijvende artsen. Voor een zwaar psychiatrisch medicijn is het opvallend dat Seroquel dat in 1999 in Nederland beschikbaar kwam op de 90ste plaats in de top100 medicijnen staat.

Interessant is dat makers van de atypische antipsychotica en de artsen die zich inzetten voor onderzoek naar die medicijnen, de atypische antipsychotica altijd gepresenteerd werden als middelen die minder bijwerkingen hebben dan de oudere antipsychotica. Dat dit niet juist is werd al aangetoond, maar in het geval van Seroquel wordt het nog eens extra duidelijk door alle klachten die tegen de maker ingediend zijn en de bedragen die het bedrijf uit moeten geven om schadeclaims in de minne te schikken.

Op 9 augustus 2010 betaalde AstraZeneca, maker van Seroquel, bijvoorbeeld 198 miljoen dollar (!55 miljoen Euro) om tot een schikking te komen met betrekking tot 17.500 claims omdat gebruikers niet op de hoogte waren van bijwerkingen, met name dat gebruik van het medicijn kan leiden tot diabetes. AstraZeneca zegt dat de hele rechtzaak duidelijk maakt dat het bedrijf niet schuldig is, maar dat het belang van het bedrijf het beste gediend was met deze schikking.

Eerder in 2010 betaalde AstraZeneca een boete van 520 miljoen dollar (406 miljoen Euro) om de zaak van de Amerikaanse overheid rond de marketing van het medicijn te schikken.

Het lijkt om enorme bedragen te gaan, maar wie naar de mondiale verkoop van Seroquel kijkt ziet dat het nog al meevalt. De jaarlijkse omzet van Seroquel is 4,45 miljard dollar (3,47 miljard Euro) waard. In de eerste helft van 2010 nam de verkoop van Seroquel met 10 procent toe in vergelijking met de zelfde periode het jaar ervoor en kwam op 2,7 miljard (2,11 miljard Euro).

Deze publicatie is onderdeel van het column van prof. dr. Ivan N. Wolffers, klik hier voor meer publicaties van de auteur.

 

Boeken van de auteur

Medicijnen 2004-2005 Medicijnen 2006-2007 Medicijnen 2008-2009 Top 100 van meest gebruikte medicijnen
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net