Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Moraliteit en "de betekenis van het leven"

"Wat is de betekenis van het leven?" is een vraag die velen tot wreedheden heeft gedreven, jegens zichzelf en jegens anderen.

Wanneer moraliteit wordt gereduceerd tot een empirische eigenschap van de sociale wetenschappen, welke theorie zou dan mogelijk het idee kunnen voorkomen dat moraliteit een illusie is?

Neem deel aan de discussie op forum.politics.be (NL) en onlinephilosophyclub.com (EN)
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Maker Seroquel betaalt klagers

Datum: 12 augustus 2010, 13:33
Dit artikel is op verzoek geselecteerd uit het archief van hoogleraar Ivan Wolffers, en kan gedateerd zijn. Copyright © Ivan Wolffers

hamerQuetiapine (Seroquel) behoort tot de zogenaamde atypische antipsychotica, middelen om psychoses en ernstige opwinding te behandelen. Het wordt atypisch genoemd omdat het niet tot de oudere klassieke families van antipsychotica behoort. Het is dus een ingewikkelde manier om uit te leggen dat het tot een nieuwere generatie behoort, een groep medicijnen die in wezen niets met elkaar te maken hebben omdat ze verschillende werkingsmechanismen hebben, maar die nu door de naamgeving bijzonder lijkt omdat ze allemaal atypisch zijn. Dat deze atypische antipsychotica niets nieuws en bijzonders gebracht hebben is inmiddels echter wel aangetoond. Toch zijn ze bijzonder populair bij voorschrijvende artsen. Voor een zwaar psychiatrisch medicijn is het opvallend dat Seroquel dat in 1999 in Nederland beschikbaar kwam op de 90ste plaats in de top100 medicijnen staat.

Interessant is dat makers van de atypische antipsychotica en de artsen die zich inzetten voor onderzoek naar die medicijnen, de atypische antipsychotica altijd gepresenteerd werden als middelen die minder bijwerkingen hebben dan de oudere antipsychotica. Dat dit niet juist is werd al aangetoond, maar in het geval van Seroquel wordt het nog eens extra duidelijk door alle klachten die tegen de maker ingediend zijn en de bedragen die het bedrijf uit moeten geven om schadeclaims in de minne te schikken.

Op 9 augustus 2010 betaalde AstraZeneca, maker van Seroquel, bijvoorbeeld 198 miljoen dollar (!55 miljoen Euro) om tot een schikking te komen met betrekking tot 17.500 claims omdat gebruikers niet op de hoogte waren van bijwerkingen, met name dat gebruik van het medicijn kan leiden tot diabetes. AstraZeneca zegt dat de hele rechtzaak duidelijk maakt dat het bedrijf niet schuldig is, maar dat het belang van het bedrijf het beste gediend was met deze schikking.

Eerder in 2010 betaalde AstraZeneca een boete van 520 miljoen dollar (406 miljoen Euro) om de zaak van de Amerikaanse overheid rond de marketing van het medicijn te schikken.

Het lijkt om enorme bedragen te gaan, maar wie naar de mondiale verkoop van Seroquel kijkt ziet dat het nog al meevalt. De jaarlijkse omzet van Seroquel is 4,45 miljard dollar (3,47 miljard Euro) waard. In de eerste helft van 2010 nam de verkoop van Seroquel met 10 procent toe in vergelijking met de zelfde periode het jaar ervoor en kwam op 2,7 miljard (2,11 miljard Euro).

Deze publicatie is onderdeel van het column van prof. dr. Ivan N. Wolffers, klik hier voor meer publicaties van de auteur.

 

Boeken van de auteur

Medicijnen 2004-2005 Medicijnen 2006-2007 Medicijnen 2008-2009 Top 100 van meest gebruikte medicijnen
 

Tros Radar undercover bij farmaceutische bedrijven

Bezig met laden video...
Tros Radar: Deel 1 / Deel 2
Jaarlijks overlijden in Nederland meer mensen door medicijnen dan in het verkeer. Toch wil de farmaceutische industrie documenten over bijwerkingen niet openbaar maken.

Steeds vaker wordt het duidelijk dat dodelijke bijwerkingen worden verzwegen, en dat de bedrijven weinig tot niets om het welzijn van mensen geven.

De bedrijven worden beloond voor het zo lang mogelijk 'beter maken' van mensen, en niet voor het beter gemaakt hebben van mensen. En dat is te merken, vooral in de psychiatrie, waar medicijnen ongegeneerd mensen chronisch ziek maken en houden.

Zie ook: Farmaceutische bedrijven houden bewust fatale bijwerkingen geheim

Nu in de winkel:

De Pillen Maffia

Maandblad KIJK: De Pillenmaffia

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family