🎓 Mad In America.com: eerlijke publicaties van geleerden en ervaringsdeskundigen
Voor mensen die interesse hebben in een bron van eerlijke publicaties over de psychiatrie (van professoren en ervaringsdeskundigen) is er het internationale medium:
www.MadInAmerica.com
De Nederlandse prof. dr. Jim Van Os, bekend van www.schizofreniebestaatniet.nl, nam in januari dit jaar deel aan een radio interview.
MIA Radio: Towards Resilience and Possibilities and Away from Diseases and Symptoms
Jim says that, arguably, ‘love is the most powerful evidence-based treatment in mental health’ and his paper envisions a future for mental health that moves away from symptoms and diagnoses and towards peer support and lived experience.
Geleerden en ervaringsdeskundigen van over de gehele wereld nemen deel, zodat veel perspectieven samen komen. Je vindt er o.a. podcasts van bekende geleerden en je kunt ook zelf je ervaring delen.
Geschiedenis
Mad In America begon in 2002 met een boek van medisch journalist Robert Whitaker. Het boek werd een best seller in Amerika.
Meer info: Amazon.com | Bol.com
Het vervolg op het boek heet Anatomy of an Epidemic (2010) en werd vermeld in de top 10 boeken van Scientific American.
Robert Whitaker is een persoonlijke vriend van prof. dr. Loren Mosher (1933-2004), de uitvinder van Soteria psychotherapie en voormalig directeur schizofrenie-onderzoek bij de National Institute of Mental Health (NIMH) in Amerika, een van de hoogste functies in de psychiatrie in zijn tijd.
Prof. dr. Loren Mosher vond een psychotherapie uit dat goed herstel kon bieden van zware psychose (schizofrenie) zonder gebruik van antipsychotica. Met geld van de NIMH had Mosher het eerste Soteria huis geopend in Santa Clara, Californië in 1971.
In het Soteria huis, leefden schizofrenie patiënten medicatievrij met jonge niet-professionele verpleegkundigen die getraind waren om naar mensen te luisteren en ze te begrijpen, om ze vriendschap/gezelschap te bieden. Mosher teste zijn idee dat “schizofrenie in veel gevallen verholpen kan worden met behulp van betekenisvolle relaties in paats van met medicijnen, en dat dergelijke behandeling uiteindelijk tot onmiskenbaar gezondere levens leidt.”
Het Soteria huis experiment werkte beter dan Mosher had verwacht. In de initiële zes weken, herstelden de patiënten net zo snel als de patiënten die met medicijnen werden behandeld in ziekenhuizen.
Robert Whitaker noteert in zijn boek Mad in America:
“Maar het verschil was dat de Soteria patiënten langer gezond bleven. De terugvals cijfers waren veel lager voor de Soteria groep in zowel één als twee jarige follup-up studies. De Soteria patiënten funktioneerden ook sociaal veel beter. Ze waren beter in staat om hun baan te behouden of om school te volgen.” (meer)
Het succes van professor Mosher beschaamde de gevestigde psychiatrie en vormde een bedreiging voor de winsten van de farmaceutische industrie. De National Institute of Mental Health zette de financiering van het Soteria huis stop zodat het geforceerd werd om te sluiten.
Professor Mosher nam verontwaardigd ontslag via een publieke brief en sprak daarin schande van wat hij noemde ‘een farmaceutische zwendel dat onnodig jonge levens verkwanselt’.
Hoogleraar psychiatrie Loren Mosher: “Ik doe niet meer mee aan deze zwendel!”
“Ik wil er niets meer mee te maken hebben” Loren R. Mosher, M.D.
Robert Whitaker schreef wetenschappelijke artikelen over antipsychotica in de grote Amerikaanse krant de Boston Globe. Hij werd daarvoor genomineerd voor de Pulitzer prijs, de meest prestigieuze prijs voor journalisten.
Na het succes van zijn boek is op het domein www.MadInAmerica.com een soort blog gestart dat inmiddels is uitgebreid met een radio show, podcasts, forum, journalistieke hulpmiddelen, video’s en meer.
Ervaring delen
Heb je een ervaring die je wilt delen? Je kunt via MadInAmerica.com je verhaal delen dat vervolgens door vele tienduizenden mensen zal kunnen worden gelezen, zodat je waardevolle reacties kunt krijgen.
Het voordeel van MadInAmerica.com is dat het geheel onafhankelijk is van de psychiatrie of industrie. Het is opgericht door een journalist die zich inzet voor eerlijke wetenschap. Een journalist die geen banden heeft met een religie of Scientology. Iemand die 100% betrouwbaar is, en die soortgelijke mensen – gewone eerlijke wetenschappers, hulpverleners en mensen met ervaring of kennis – een platform biedt.
Het publiceren van een artikel of verhaal is mogelijk via de volgende link:
https://www.madinamerica.com/submitting-personal-stories/
Bron: MadInAmerica.com