Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Maassluis op kop: Opvoedcursus moet ADHD gedrag bij kinderen helpen voorkomen

Datum: 16 maart 2009, 10:30 ~ Bron: Algemeen Dagblad

Door Sander Sonnemans journalist van Algemeen Dagblad

MAASSLUIS – De gemeente Maassluis biedt ouders die problemen hebben bij de opvoeding van hun kind(eren) de helpende hand met een aantal cursussen.

Dat gebeurt in het kader van het progamma ‘Veilig opgroeien in Maassluis‘. Deze maand is gestart met de cursus ‘Beter omgaan met pubers’. Verantwoordelijk wethouder Joop Luijendijk, zelf vader van drie kinderen, geeft tekst en uitleg.

‘Opvoeden gaat niet vanzelf, dat moet je leren’

De opvoeding van kinderen ligt toch bij de ouders? Waar bemoeit de gemeente zich mee?

,,Het is niet de juiste insteek door te vragen waar de gemeente zich mee bemoeit. We willen ouders helpen bij de opvoeding van hun kinderen. Dat gebeurt op vrijwillige basis. We proberen de mensen wel te stimuleren deel te nemen aan de cursussen. Want er worden goede handvatten gegeven voor problemen die overal kunnen spelen.”

Waar komt het initiatief vandaan?

,,Het is een aantal jaren overgewaaid uit Amerika. ‘A Community That Cares‘ heet het programma daar. Men gaat uit van een preventieve werking om te voorkomen dat de kinderen op latere leeftijd met problemen te maken krijgen. Wij hebben ‘A Community That Cares’ vertaald in ‘Veilig opgroeien in Maassluis’. Daarbij gaat het niet alleen om cursussen met betrekking tot de opvoeding. Er is een heel preventieprogramma opgesteld, waarvan een enquête onder scholieren deel uitmaakt. ‘Wat zien jullie als bedreiging voor jullie ontwikkeling?’ Dat was eigenlijk de basis waarop we zijn doorgegaan.”

Maar kom je dan niet heel erg dichtbij de privé-situatie?

,,Niet als het een enquête is. Aan de hand van dat onderzoek is een aantal beschermende en risico-factoren vastgesteld. Daar is het uiteindelijke programma van aanpak op afgestemd, met de cursussen daar weer uit voortvloeiend.”

Maar een cursus voor ouders om hun puberende zoon of dochter de baas te kunnen blijven, gaat dat niet een beetje te ver? Een goed gesprek kan toch ook heel verhelderend werken?

,,Gebleken is dat veel ouders toch een hoop problemen hebben in de omgang met pubers. Er gebeurt nogal wat met een kind als dat gaat puberen. Bij de cursus moet niet alleen worden gedacht aan lessen in de schoolbank. Er worden ook ervaringen uitgewisseld tussen de ouders. Daar valt veel van op te steken natuurlijk.”

U heeft zelf drie kinderen. Die hebben ongetwijfeld ook gepuberd. U kon destijds niet terugvallen op een cursus…

,,Het had geen kwaad gekund als ik in die periode een cursus had gehad. Waar het om draait is dat je je probeert in te leven in de belevingswereld van het kind, bij wie in de pubertijd veranderingen plaatsvinden. Gelukkig heeft niet iedere ouder de cursus nodig. Maar alles wat je preventief kunt aanpakken, kan voorkomen dat in een later stadium een hulpverlener voor de deur komt te staan. Het gaat dus niet om probleemgevallen maar om te voorkomen dat pubers probleemgevallen worden.”

Is de opvoeding tegenwoordig anders dan vroeger?

,,Er wordt wel eens gezegd dat nu veel meer kinderen met problemen zitten. Maar tegenwoordig wordt alles ook veel beter in kaart gebracht. We weten nu wat ADHD is, vroeger was het gewoon een vervelend, druk kind.”

Wat was u vroeger eigenlijk zelf voor een puber?

,,Haha. Ik heb geen crimineel verleden. We waren thuis met vier kinderen en ik was de derde in de rij. Ik was geen modelpuber en ik zal ook best wel eens lastig zijn geweest. Maar ja, de tijd was anders toen hè. We speelden veel buiten, hadden nog geen internet. Ook toen waren er hangjongeren. Ik vind dat een heleboel mensen tegenwoordig een slecht inlevingsvermogen hebben. Ze zijn zelf ook jong geweest.”

Maar goed, met die cursus voor een betere omgang met pubers, hebben we dus straks alleen modeltieners in Maassluis…

,,We doen meer dan alleen de opvoedingscursus. Er wordt ook het nodige gedaan aan gezondheid. Denk aan het bestrijden van overgewicht door extra bewegingsonderwijs en gezonde voeding. Het is een van de zaken die vallen onder de paraplu van ‘Veilig opgroeien in Maassluis’. Vroeg- en voorschoolse educatie eveneens. Dat is een preventieve maatregel om ervoor te zorgen dat kinderen op latere leeftijd niet uitvallen op school.”

Bron: Algemeen Dagblad

ADHD medicijnen zijn geen oplossing

ADHD medicijnen zijn inmiddels verboden voor kleine kinderen in het Verenigd Koninkrijk en mogen alleen nog in het uiterste geval aan oudere kinderen worden voorgeschreven.

De eerstelijns behandeling is daar nu ouders opvoedcursussen geven.

Zie ook:

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen! Afscheid van autisme en ADHD Afwijkend En Toch Zo Gewoon ADHD-medicatie
 

Dr. Laura Batstra

Dr. Laura Batstra (blog) heeft ontslag genomen bij een GGZ-instelling uit afkeer tegen ADHD-screenen op scholen. Dr. Laura Batstra is auteur van het boek “Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen!” en stelt dat ADHD geen hersenziekte is en dat het daarom onverantwoord is om de hersenen van kinderen te behandelen.


Stop ADHD screening
Petitie tegen medicalisering jeugd

Terwijl de Tweede Kamer er alles aan doet om de ADHD epidemie in Nederland aan banden te krijgen start de psychiatrie onderwijl initiatieven om kinderen in een vroeger stadium te diagnosticeren met ADHD. In Ede is bijvoorbeeld een psychiatrisch screening programma gestart op peuterspeelzalen.

is een petitie gestart gericht aan politici. Teken de petitie en nodig anderen uit om te tekenen!

Teken de petitie tegen ADHD screening
Teken de petitie!


"Hoogleraren roepen in kranten dat ADHD wetenschappelijke fraude is"
Knack.be (700.000 lezers)

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!