Maassluis op kop: Opvoedcursus moet ADHD gedrag bij kinderen helpen voorkomen
Door Sander Sonnemans journalist van Algemeen Dagblad
MAASSLUIS – De gemeente Maassluis biedt ouders die problemen hebben bij de opvoeding van hun kind(eren) de helpende hand met een aantal cursussen.
Dat gebeurt in het kader van het progamma ‘Veilig opgroeien in Maassluis‘. Deze maand is gestart met de cursus ‘Beter omgaan met pubers’. Verantwoordelijk wethouder Joop Luijendijk, zelf vader van drie kinderen, geeft tekst en uitleg.
‘Opvoeden gaat niet vanzelf, dat moet je leren’
De opvoeding van kinderen ligt toch bij de ouders? Waar bemoeit de gemeente zich mee?
,,Het is niet de juiste insteek door te vragen waar de gemeente zich mee bemoeit. We willen ouders helpen bij de opvoeding van hun kinderen. Dat gebeurt op vrijwillige basis. We proberen de mensen wel te stimuleren deel te nemen aan de cursussen. Want er worden goede handvatten gegeven voor problemen die overal kunnen spelen.”
Waar komt het initiatief vandaan?
,,Het is een aantal jaren overgewaaid uit Amerika. ‘A Community That Cares‘ heet het programma daar. Men gaat uit van een preventieve werking om te voorkomen dat de kinderen op latere leeftijd met problemen te maken krijgen. Wij hebben ‘A Community That Cares’ vertaald in ‘Veilig opgroeien in Maassluis’. Daarbij gaat het niet alleen om cursussen met betrekking tot de opvoeding. Er is een heel preventieprogramma opgesteld, waarvan een enquête onder scholieren deel uitmaakt. ‘Wat zien jullie als bedreiging voor jullie ontwikkeling?’ Dat was eigenlijk de basis waarop we zijn doorgegaan.”
Maar kom je dan niet heel erg dichtbij de privé-situatie?
,,Niet als het een enquête is. Aan de hand van dat onderzoek is een aantal beschermende en risico-factoren vastgesteld. Daar is het uiteindelijke programma van aanpak op afgestemd, met de cursussen daar weer uit voortvloeiend.”
Maar een cursus voor ouders om hun puberende zoon of dochter de baas te kunnen blijven, gaat dat niet een beetje te ver? Een goed gesprek kan toch ook heel verhelderend werken?
,,Gebleken is dat veel ouders toch een hoop problemen hebben in de omgang met pubers. Er gebeurt nogal wat met een kind als dat gaat puberen. Bij de cursus moet niet alleen worden gedacht aan lessen in de schoolbank. Er worden ook ervaringen uitgewisseld tussen de ouders. Daar valt veel van op te steken natuurlijk.”
U heeft zelf drie kinderen. Die hebben ongetwijfeld ook gepuberd. U kon destijds niet terugvallen op een cursus…
,,Het had geen kwaad gekund als ik in die periode een cursus had gehad. Waar het om draait is dat je je probeert in te leven in de belevingswereld van het kind, bij wie in de pubertijd veranderingen plaatsvinden. Gelukkig heeft niet iedere ouder de cursus nodig. Maar alles wat je preventief kunt aanpakken, kan voorkomen dat in een later stadium een hulpverlener voor de deur komt te staan. Het gaat dus niet om probleemgevallen maar om te voorkomen dat pubers probleemgevallen worden.”
Is de opvoeding tegenwoordig anders dan vroeger?
,,Er wordt wel eens gezegd dat nu veel meer kinderen met problemen zitten. Maar tegenwoordig wordt alles ook veel beter in kaart gebracht. We weten nu wat ADHD is, vroeger was het gewoon een vervelend, druk kind.”
Wat was u vroeger eigenlijk zelf voor een puber?
,,Haha. Ik heb geen crimineel verleden. We waren thuis met vier kinderen en ik was de derde in de rij. Ik was geen modelpuber en ik zal ook best wel eens lastig zijn geweest. Maar ja, de tijd was anders toen hè. We speelden veel buiten, hadden nog geen internet. Ook toen waren er hangjongeren. Ik vind dat een heleboel mensen tegenwoordig een slecht inlevingsvermogen hebben. Ze zijn zelf ook jong geweest.”
Maar goed, met die cursus voor een betere omgang met pubers, hebben we dus straks alleen modeltieners in Maassluis…
,,We doen meer dan alleen de opvoedingscursus. Er wordt ook het nodige gedaan aan gezondheid. Denk aan het bestrijden van overgewicht door extra bewegingsonderwijs en gezonde voeding. Het is een van de zaken die vallen onder de paraplu van ‘Veilig opgroeien in Maassluis’. Vroeg- en voorschoolse educatie eveneens. Dat is een preventieve maatregel om ervoor te zorgen dat kinderen op latere leeftijd niet uitvallen op school.”
Bron: Algemeen Dagblad
ADHD medicijnen zijn geen oplossing
ADHD medicijnen zijn inmiddels verboden voor kleine kinderen in het Verenigd Koninkrijk en mogen alleen nog in het uiterste geval aan oudere kinderen worden voorgeschreven.
De eerstelijns behandeling is daar nu ouders opvoedcursussen geven.
Zie ook:
Pingback: Stichting Balans bepleit levensgevaarlijke zelfmoord medicatie voor ADHD kinderen()
Pingback: Psycholoog: Pak ouders ADHD kind aan, en het gaat stukken beter met het kind!()
Pingback: Dagblad De Pers: ADHD medicijnen veroorzaken agressief en crimineel gedrag en maken kinderen sneller verslaafd()