Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Lia Grovers: “Je kunt wél genezen van schizofrenie”

Datum: 18 maart 2009, 10:20 ~ Bron: Noordhollands Dagblad

Bergen – Lia Govers groeide op in Bergen, woont al jaren in Italië en maakte van 1995 tot 1999 een ernstige psychose door. ‘Schizofreen’ luidde de diagnose, maar van Govers mag daar na een jarenlange behandeling ‘ex-schizofreen’ van worden gemaakt.

‘Ik had een pracht delirium’, schrijft Lia Govers met enige ironie in haar net verschenen boek ‘Haal je een moederband niet meer in? Autobiografie van een genezen schizofreen’.

Tien jaar geleden werd ze in Turijn, waar ze met haar man en zoon woont, overvallen door een ernstige psychose. Het begon met stemmen ‘uit de wijk’, die haar waarschuwden dat ze haar man niet meer moest vertrouwen. De stemmen werden steeds indringender en Lia voelde zich steeds ernstiger bedreigd. Probeerde de bovenbuurman haar niet af te luisteren? Zat er geen bom in de brievenbus?

Uiteindelijk geloofde ze dat haar man en haar Nederlandse familie het op afschuwelijke wijze op haar gemunt hadden. Tegelijk raakte ze ervan overtuigd dat men haar ware, zeer bijzondere identiteit voor haar verborgen hield. Want eigenlijk was ze maar liefst de Procureur-Generaal van de hele wereld.

Krankzinnige gedachten. Maar níet betekenisloos, benadrukt Govers in haar boek. Na een gedwongen opname, waarbij medicijnen de stemmen gelukkig direct tot zwijgen brachten, had ze jarenlang gesprekken met een psychiater en een psycholoog.

Bij hen leerde ze haar wanen zien als een ‘vertaling’ van grote angsten en spanningen in haarzelf. Govers vertelt over haar jeugd in Bergen, in een gezin met elf kinderen, met een moeder bij wie ze zich nooit veilig voelde. En over de onzekerheid die haar altijd bleef kwellen: hield haar moeder eigenlijk wel van haar? Toen haar moeder overleed en het antwoord nooit meer zou komen, stortte ze in.

,,Het schizofrene delirium is een roep om hulp, in symbolische taal uitgedrukt”, schrijft ze.

Haar paranoia was een uitdrukking van haar grote angsten. En haar grootheidswaan was een reactie op haar enorme onzekerheid. Pas toen ze het daarover kon hebben, kon ze de wanen loslaten.

Is schizofrenie een genetisch-biologische aandoening, die niet te genezen is? Dat is de meest gehoorde opvatting. Maar Govers prijst zich gelukkig dat ze werd behandeld door artsen die serieus naar haar verhaal luisterden en geloofden dat ze kon herstellen.

‘Het was een pijnlijk proces, maar het ís mogelijk!’

Lia Govers – Haal je een moederband niet meer in? Uitgever Free Musketeers. ISBN 978-90-484-0514-5.

Bron: Noordhollands Dagblad

Zie ook:

15 jarige studie bewijst: ‘geen enkele behandeling’ is effectiever dan behandeling met medicijnen

Lange termijn resultaten schizofrenie

Lange termijn resultaten schizofrenie, bron: Martin Harrow and Thomas Jobe. “Factors involved in Outcome and Recovery in Schizophrenia Patients Not on Antipsychotic Medications: A 15-year Multifollow-up Study. The Journal of Nervous and Mental Disease, 195 (2007):406-414.

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17502806

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Haal je een moederband niet meer in? Met gezond verstand Uw brein als medicijn Geneeskunde tussen Geleerdheid en Gezond Verstand
 

Toezicht op psychiaters faalt

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net