Lia Grovers: “Je kunt wél genezen van schizofrenie”
Bergen – Lia Govers groeide op in Bergen, woont al jaren in Italië en maakte van 1995 tot 1999 een ernstige psychose door. ‘Schizofreen’ luidde de diagnose, maar van Govers mag daar na een jarenlange behandeling ‘ex-schizofreen’ van worden gemaakt.
‘Ik had een pracht delirium’, schrijft Lia Govers met enige ironie in haar net verschenen boek ‘Haal je een moederband niet meer in? Autobiografie van een genezen schizofreen’.
Tien jaar geleden werd ze in Turijn, waar ze met haar man en zoon woont, overvallen door een ernstige psychose. Het begon met stemmen ‘uit de wijk’, die haar waarschuwden dat ze haar man niet meer moest vertrouwen. De stemmen werden steeds indringender en Lia voelde zich steeds ernstiger bedreigd. Probeerde de bovenbuurman haar niet af te luisteren? Zat er geen bom in de brievenbus?
Uiteindelijk geloofde ze dat haar man en haar Nederlandse familie het op afschuwelijke wijze op haar gemunt hadden. Tegelijk raakte ze ervan overtuigd dat men haar ware, zeer bijzondere identiteit voor haar verborgen hield. Want eigenlijk was ze maar liefst de Procureur-Generaal van de hele wereld.
Krankzinnige gedachten. Maar níet betekenisloos, benadrukt Govers in haar boek. Na een gedwongen opname, waarbij medicijnen de stemmen gelukkig direct tot zwijgen brachten, had ze jarenlang gesprekken met een psychiater en een psycholoog.
Bij hen leerde ze haar wanen zien als een ‘vertaling’ van grote angsten en spanningen in haarzelf. Govers vertelt over haar jeugd in Bergen, in een gezin met elf kinderen, met een moeder bij wie ze zich nooit veilig voelde. En over de onzekerheid die haar altijd bleef kwellen: hield haar moeder eigenlijk wel van haar? Toen haar moeder overleed en het antwoord nooit meer zou komen, stortte ze in.
,,Het schizofrene delirium is een roep om hulp, in symbolische taal uitgedrukt”, schrijft ze.
Haar paranoia was een uitdrukking van haar grote angsten. En haar grootheidswaan was een reactie op haar enorme onzekerheid. Pas toen ze het daarover kon hebben, kon ze de wanen loslaten.
Is schizofrenie een genetisch-biologische aandoening, die niet te genezen is? Dat is de meest gehoorde opvatting. Maar Govers prijst zich gelukkig dat ze werd behandeld door artsen die serieus naar haar verhaal luisterden en geloofden dat ze kon herstellen.
‘Het was een pijnlijk proces, maar het ís mogelijk!’
Lia Govers – Haal je een moederband niet meer in? Uitgever Free Musketeers. ISBN 978-90-484-0514-5.
Bron: Noordhollands Dagblad
Zie ook:
- Hoogleraar: ‘Schizofrenie bestaat niet’
- Schizofrenie als ‘ziekte’ ter discussie
- Soteria: De meest effectieve behandeling voor schizofrenie, binnenkort ook in Nederland!
- Prof. Dr. Loren Mosher en Robert Whitaker over schizofrenie en de farmacie
- Schizofrenie patiënten leven 10 tot 30 jaar korter door antipsychotica