Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Moraliteit en "de betekenis van het leven"

"Wat is de betekenis van het leven?" is een vraag die velen tot wreedheden heeft gedreven, jegens zichzelf en jegens anderen.

Wanneer moraliteit wordt gereduceerd tot een empirische eigenschap van de sociale wetenschappen, welke theorie zou dan mogelijk het idee kunnen voorkomen dat moraliteit een illusie is?

Neem deel aan de discussie op forum.politics.be (NL) en onlinephilosophyclub.com (EN)
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Lea Bouwmeester (PvdA): Isoleercelgebruik en dwangmedicatie terugdringen

Datum: 2 oktober 2008, 11:49

Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester PvdA-kamerlid Bouwmeester wil dat psychiatrische patiënten in een instelling niet worden opgesloten in een isoleercel en niet onder dwang met medicijnen worden behandeld, tenzij het echt niet anders kan. Bouwmeester: ‘Dwang en drangmiddelen, zoals plaatsing in de isoleercel of dwangmedicatie, mogen pas worden ingezet als aller-, allerlaatste redmiddel.’

Spoeddebat over de psychiatrie

Vanavond vindt in de Tweede Kamer een spoeddebat plaats naar aanleiding van het overlijden van een man in de isoleercel. De discussie over het gebruik van de isoleercellen laaide op na twee sterfgevallen binnen een maand in het Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum (SPDC) Oost in Amsterdam. Jaarlijks belanden naar schatting zo’n 18.000 mensen in een isoleercel. GGZ Nederland, de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg in Nederland, probeert sinds 2004 met het project Dwang en drang het gebruik van de isoleercel terug te dringen met tien procent per jaar.

Zet alternatieven in

Het is volgens Bouwmeester onmogelijk om het gebruik van de isoleercel helemaal uit te sluiten, maar het uitgangspunt moet volgens haar zijn: ‘geen drang en dwangmiddelen, er zijn alternatieven, zet deze dus in!’

Bouwmeester vervolgt: ‘Vrijheidbeperkende maatregelen hebben een hele grote impact op mensen. Voor een hele kleine groep blijft plaatsing in een isoleercel of gebruik van bijvoorbeeld dwangmedicatie noodzakelijk, maar deze groep is kleiner dan de groep die nu in de isoleer wordt geplaatst.’

Goede voorbeeld

Bouwmeester: ‘Om te voorkomen dat er een verschuiving plaats gaat vinden van ‘mensen opsluiten naar mensen platspuiten’, moet er een plan komen om drang en dwang in gezamenlijkheid terug te dringen. Er zijn alternatieven, die moeten ook worden ingezet.’

Er zijn volgens Bouwmeester in Nederland genoeg voorbeelden zijn van instellingen die plaatsing in de isoleercel aanzienlijk hebben teruggebracht.
Deze zouden bij dit plan de leiding moeten nemen: ‘Deze instellingen moeten de leiding krijgen en een plan ontwikkelen dat gebruik van vrijheidbeperkende maatregelen in ze zorg overal tot het minimale terug brengt.’

Waardering

Het werken met deze doelgroep is zwaar en ingewikkeld, daarom heeft de PvdA grote waardering voor de mensen die deze moeilijke taak uitvoeren. Deze waardering moet volgens Bouwmeester ook tot uiting komen in ondersteuning op de werkvloer.

Geen onderzoek, maar direct aan de slag

Er zijn partijen die pleiten voor een parlementair onderzoek. Maar de PvdA wil verandering op korte termijn. ‘Indien de goede voorbeelden uit de praktijk leidend worden, is een parlementair onderzoek niet nodig, maar draagt het werkveld de verantwoordelijkheid om hier en nu een bijdrage te leveren aan de verbetering’, aldus Bouwmeester. 

 

Mogelijk interessante boeken

The Creation of Psychopharmacology The Spark The Myth of Mental Illness Afwijkend En Toch Zo Gewoon
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family