Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

SP stelt kamervragen over doodmartelen oude man met kampsyndroom

Datum: 12 januari 2012, 09:54 ~ Bron: Psy

De demente vader van Roos van Put stierf op 2 januari jl. in de Haarlemse kliniek ‘De Geestgronden’. De man, die leed aan een kampsyndroom, was door de psychiater tot twee keer toe – naakt – opgesloten in een isoleercel omdat hij hinderlijk op de deur klopte. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

De SP vraagt minister Klink van VWS om opheldering.

Joop van Put, een 77-jarige dementerende man, werd op 21 november vorig jaar in verwarde toestand gedwongen opgenomen op de crisisopvang van Zuiderpoort, een locatie van GGZ inGeest (voorheen De Geestgronden). Meteen na aankomst werd hij platgespoten, uitgekleed en in de separeercel gestopt, vertelde zijn dochter vorige week in het radioprogramma Villa VPRO. Zij omschrijft haar vader als een oud, goedaardig Indisch mannetje van net 65 kilo en absoluut niet agressief. De volgende dag trof zij hem huilend en rillend van de kou aan.

Erkend oorlogsslachtoffer

De dochter benadrukte bij de psychiater, dat haar vader als kind in voormalig Nederlands-Indië in verschillende kampen had gezeten. Het zou zelfs in zijn dossier staan dat hij een kampverleden heeft en een erkend oorlogsslachtoffer is. Ze vroeg de instelling daarom hem nooit meer te separeren. De psychiater zou vervolgens hebben aangegeven dat separatie inderdaad niet de bedoeling was geweest.

Doodgemarteld

Drie dagen later werd de man echter weer in de isoleercel geplaatst. ‘Mijn vader was totaal gebroken’, aldus de dochter in Villa VPRO. ‘Door die isoleer is dat kampverleden met een grote dolk opengereten.’ Begin januari overleed de man aan een hartstilstand. Volgens zijn familie is zijn dood een direct gevolg van zijn verblijf in de isoleer. De dochter dient een klacht in bij de klachtencommissie van GGZ inGeest.

Contra-indicatie

Klinisch psycholoog en separeer-deskundige Bert van der Werf noemt de separatie in het radioprogramma ‘buitenproportioneel’. ‘Demente ouderen in de isoleer plaatsen is een volstrekte contra-indicatie. Dat mag je dus nooit doen.’ Volgens Van der Werf, een oud-werknemer van De Geestgronden, ging het al mis doordat de man wegens plaatsgebrek niet op de ouderenafdeling terecht kon.

‘Hij had dan beter helemaal niet opgenomen kunnen worden, want op de gewone volwassenenafdeling heeft men geen verstand van dementie en kan het personeel het gedrag niet duiden.’

Mensonterende behandeling

SP-Kamerlid Henk van Gerven noemt de separatie ‘zinloos en mensonwaardig’ en heeft Kamervragen aan minister Klink van VWS gesteld, om te achterhalen wat er is gebeurd. Volgens Van Gerven is er mogelijk meer aan de hand bij de instelling. Hij deed zelf navraag bij de familie van de man en hoorde uiteindelijk over nog twee andere separatie-incidenten. In één geval werd de klacht van de familie gegrond verklaard door de klachtencommissie van de instelling.

Alsof het de normaalste zaak is

Van Gerven vindt het ‘te gek voor woorden’ dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg geen onderzoek instelt.

‘Een broze 77-jarige man met een kampsyndroom die tot twee keer toe wordt geïsoleerd? Daar gaat iets niet goed. Ik zou dan zeggen: ga kijken of het risico bestaat dit vaker gebeurt. De inspectie moet op signalen afgaan, maar dat doet ze niet.’

Inspectie niet geïnformeerd

Inspectie-woordvoerder Wouter van der Horst laat weten dat de inspectie naar aanleiding van de berichtgeving contact heeft opgenomen met GGZ inGeest.

‘Beide separaties zijn niet gemeld en dat had wel moeten gebeuren. De instelling heeft inmiddels toegezegd erover te zullen rapporteren. Vervolgens zal de inspectie verder kijken.’

Volgens Van der Horst is er vooralsnog geen aanleiding voor een groter onderzoek. ‘Het is heel ellendig wat er gebeurd is, maar dit hoeft geen signaal te zijn dat er daar nog meer fout gaat.’

Isoleercel is traumatiserend

De instelling zelf weigert uit privacyoverwegingen in te gaan op het separatie-incident. Plaatsvervangend geneesheer-directeur Paulan Stärcke wil alleen kwijt dat het kan voorkomen dat een demente oudere wordt gesepareerd. ‘Separatie is het laatste redmiddel wanneer het niet anders mogelijk is de veiligheid te waarborgen en kan ook bij een dementerende patiënt worden ingezet. Maar het is absoluut niet de eerste keuze.’

Volgens Stärcke doet de locatie Zuiderpoort mee aan het Dwang en Drang-project van GGZ Nederland. Bij de deelnemende locaties van De Geestgronden daalde het aantal separaties in twee jaar met 23 procent.

Verpleegkundigen hebben er lak aan

SP-Kamerlid Van Gerven vindt het zeer onbevredigend dat GGZ inGeest over het seperatie-incident zelf geen openheid van zaken wil gegeven.

‘Het verbaast me dat niemand vanuit de instelling zegt: dit kan zo niet. Is er dan niemand die vindt dat dit moet worden voorkomen? Als we dit als normaal gaan beschouwen, schuift de norm steeds verder op.’

Bron: Psy

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Afscheid van autisme en ADHD Methods and Morals in the Life Sciences Psychiatry Het einde van de psychotherapie
 

Seroquel dodelijk?

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net