Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Moraliteit en "de betekenis van het leven"

"Wat is de betekenis van het leven?" is een vraag die velen tot wreedheden heeft gedreven, jegens zichzelf en jegens anderen.

Wanneer moraliteit wordt gereduceerd tot een empirische eigenschap van de sociale wetenschappen, welke theorie zou dan mogelijk het idee kunnen voorkomen dat moraliteit een illusie is?

Neem deel aan de discussie op forum.politics.be (NL) en onlinephilosophyclub.com (EN)
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

CEO Janssen Pharmaceutica legt schuld illegale voorschrijfpraktijk bij psychiatrie

Datum: 24 augustus 2008, 09:05

Janssen Pharmaceutica Risperdal (risperidone)

De Amerikaanse staat Arkansas heeft het Belgische Janssen Pharmaceutica, de producent van het antipsychoticum Risperdal aangeklaagd vanwege ‘misleidende en illegale promotie’ van het populaire antipsychoticum Risperdal. Het zou de verkoop van het product voor oneigenlijk gebruik de hoogte in hebben ingejaagd.

Eind 2003 werd Janssen Pharmaceutica nog op de vingers getikt door de FDA (Food and Drug Administration) omdat het in een promobrief de ‘risico’s op ernstige, potentiëel dodelijke bijwerkingen verzweeg’.

“De voorbije jaren heeft Medicaid (Amerikaanse overheidsgezondheidsdiensten, NC) meer geld uitgegeven aan antipsychotica voor Amerikanen dan aan alle andere soorten medicijnen, inclusief antibiotica” Daarmee stelt de krant The Wall Street Journal het probleem met antipsychotica zoals Risperdal meteen op scherp deze week. Een derde van de ouderen in Amerikaanse rusthuizen zou de zware medicatie die goedgekeurd is voor schizofrenie krijgen, hoewel ze niet eens psychotisch maar agressief of onrustig zijn. Risperdal is dodelijk voor deze groep mensen.

Valse voorlichting en illegale promotie

Om dat ongebreidelde gebruik te stoppen heeft de Amerikaanse staat Arkansas nu Janssen Pharmaceutica, de producent van het medicijn, aangeklaagd vanwege een “illegale en misleidende campagne” voor het product. In de aanklacht spreekt de openbare aanklager van “een illegaal promotieprogramma van onwettige praktijken” en “het grootste marktaandeel voor atypische antipsychotica in de VS dat grotendeels het gevolg is van marketing van Risperdal voor gebruik dat medisch niet nodig is”. Ook producenten van andere antipsychotica zoals Eli Lilly (Zyprexa) en AstraZeneca (Seroquel) zijn al gedagvaard in andere staten.

Christian De La Porte, medisch directeur bij Janssen Pharmaceutica, ontkent de aantijgingen.

“Voorlichting en reclame voor medicijnen zijn zowel in de Verenigde Staten als in ons land zeer sterk gereglementeerd. Wij kunnen niets naar buiten brengen zonder goedkeuring vooraf van alle betrokken instanties. Zowel in Europa als in de VS hebben we altijd promotie gevoerd binnen het lokaal erkende label.”

Potentieel fatale bijwerkingen verzwegen

Nochtans werd Janssen Pharmaceutica eind 2003 in een schriftelijke aanmaning nog zwaar op de vingers getikt door het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA, iets waarnaar de openbare aanklager ook verwijst. Iets voordien had de FDA alle producenten van antipsychotica als Risperdal gevraagd een waarschuwing op te nemen in hun etikettering over de risico’s op hyperglycemie en diabetes mellitus. De brief van Janssen bevatte juist geen waarschuwing, aldus de FDA destijds. “In plaats daarvan minimaliseert de brief het risico op overlijden door Risperdal.”

Psychiaters zijn de schuldige

“Als dat de realiteit weerspiegelt, kan ik me niet voorstellen dat de FDA er de voorbije jaren niets tegen heeft ondernomen”, reageert De La Porte

Hij verwijst voor de verantwoordelijkheid over het off label- gebruik overigens ook naar de psychiaters die het product voorschrijven.

“Het is geen medicatie die je vrij kunt krijgen die wordt voorgeschreven. Wij hebben er geen zeggenschap over of zij de medicatie voorschrijven binnen of buiten de goedgekeurde indicaties. Het lijkt me onmogelijk dat plots alle psychiaters zo beïnvloed worden door marketing dat ze allemaal op een ongecontroleerde manier beginnen voor te schrijven aan patiënten die daaraan kunnen overlijden. Indien dat wel het geval is, zit er ook een groot ethisch probleem bij de psychiaters.” (Nathalie Carpentier)

 

Mogelijk interessante boeken

Wie is van hout ... Metanoia Slikken De duisternis voorbij
 

Netwerk: Weg met TBS?

Het merendeel van de gezaghebbende tbs-advocaten uit Nederland raden hun cliënten af om mee te werken aan een tbs-onderzoek. De advocaten hekelen de onrechtvaardige aard van TBS, de willekeur door psychiaters en de discriminatie op basis van wetenschappelijk ondeugdelijke diagnoses.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family