Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: De psychiatrie houdt zich al 7 jaar stil

Hoogleraren in The Lancet: Etiket schizofrenie is bedrog en moet afgeschaft

Datum: 31 juli 2009, 21:18 ~ Bron: De Telegraaf

The Lancet Logo, psychiatrisch etiket schizofrenie is bedrogMAASTRICHT –  Er hangen veel valse mythen rondom schizofrenie, bijvoorbeeld dat het synoniem is voor een gespleten persoonlijkheid of dat het een hersenziekte is. Omdat het eerder een verzamelnaam is voor een nog onbekend aantal onderliggende psychische problemen, zou de benaming schizofrenie afgeschaft moeten worden. Dat zeggen de twee hoogleraren psychiatrie Jim van Os en Shitij Kapur in een artikel dat in augustus in medisch tijdschrift The Lancet verschijnt.

prof. dr. Jim van Os

prof. dr. Jim van Os

Volgens Van Os, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht, en Kapur, hoogleraar aan het Institute of Psychiatry in Londen, komen de symptomen bij patiënten in verschillende mate en ernst voor. Het verloop van de symptomen en het resultaat van een behandeling lopen ook uiteen volgens de twee professoren.

prof. dr. Shitij Kapur

prof. dr. Shitij Kapur

Een andere mythe is volgens de geleerden dat schizofrenie over de hele wereld in dezelfde mate voorkomt en in alle gevallen een slechte prognose heeft. Schizofrenie komt in de grote steden echter veel meer voor dan op het platteland en de aandoening heeft voor minstens een derde van de patiënten een gunstig verloop, aldus Van Os en Kapur in hun artikel. Genetische aanleg speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de symptomen, maar vooral in de vorm van een genetische gevoeligheid voor omgevingsfactoren; genen alleen kunnen dus weinig verklaren.

Ook willen de twee in het artikel afrekenen met de mythe dat wanen en hallucinaties nooit voorkomen bij gezonde mensen. Ook psychisch gezonde mensen horen wel eens stemmen, en neiging tot gekte is menselijk, aldus de hoogleraren.

Bron: De Telegraaf

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Met gezond verstand Haal je een moederband niet meer in? ADHD-medicatie Afwijkend En Toch Zo Gewoon
 

Bijwerkingen antidepressiva verzwegen

Meer dan 1 miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Er is sprake van een depressie epidemie. De middelen blijken verslavend en hebben nare bijwerkingen.
Een fopspeen (actieve placebo) werkt 100% zo effectief. En er is helemaal geen bewijs voor een ziekte in de hersenen.
Daarbij veroorzaken antidepressiva juist meer zelfdodingen en extreem gewelddadig gedrag.
Argos op Radio 1 over antidepressiva

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Bron: VPRO/Vara

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!