Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Hoogleraren in The Lancet: Etiket schizofrenie is bedrog en moet afgeschaft

Datum: 31 juli 2009, 21:18 ~ Bron: De Telegraaf

The Lancet Logo, psychiatrisch etiket schizofrenie is bedrogMAASTRICHT –  Er hangen veel valse mythen rondom schizofrenie, bijvoorbeeld dat het synoniem is voor een gespleten persoonlijkheid of dat het een hersenziekte is. Omdat het eerder een verzamelnaam is voor een nog onbekend aantal onderliggende psychische problemen, zou de benaming schizofrenie afgeschaft moeten worden. Dat zeggen de twee hoogleraren psychiatrie Jim van Os en Shitij Kapur in een artikel dat in augustus in medisch tijdschrift The Lancet verschijnt.

prof. dr. Jim van Os

prof. dr. Jim van Os

Volgens Van Os, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht, en Kapur, hoogleraar aan het Institute of Psychiatry in Londen, komen de symptomen bij patiënten in verschillende mate en ernst voor. Het verloop van de symptomen en het resultaat van een behandeling lopen ook uiteen volgens de twee professoren.

prof. dr. Shitij Kapur

prof. dr. Shitij Kapur

Een andere mythe is volgens de geleerden dat schizofrenie over de hele wereld in dezelfde mate voorkomt en in alle gevallen een slechte prognose heeft. Schizofrenie komt in de grote steden echter veel meer voor dan op het platteland en de aandoening heeft voor minstens een derde van de patiënten een gunstig verloop, aldus Van Os en Kapur in hun artikel. Genetische aanleg speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de symptomen, maar vooral in de vorm van een genetische gevoeligheid voor omgevingsfactoren; genen alleen kunnen dus weinig verklaren.

Ook willen de twee in het artikel afrekenen met de mythe dat wanen en hallucinaties nooit voorkomen bij gezonde mensen. Ook psychisch gezonde mensen horen wel eens stemmen, en neiging tot gekte is menselijk, aldus de hoogleraren.

Bron: De Telegraaf

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Met gezond verstand Haal je een moederband niet meer in? ADHD-medicatie Afwijkend En Toch Zo Gewoon
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net