Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Hoogleraar: ‘Schizofrenie bestaat niet’

Datum: 21 november 2008, 09:52 ~ Bron: Universiteit Maastricht / Observant

Psychiater prof. dr. Jim Os, de bedenker van de nieuwe naam voor schizofrenie! Door Maurice Timmermans

Hoe voelt een psychose? Hoe beangstigend is het om het contact met de werkelijkheid te verliezen, om stemmen te horen? Studium Generale organiseert een filmvertoning in filmhuis Lumière en twee talkshows over psychosen, met onder anderen de Maastrichtse hoogleraar psychiatrie Jim van Os.

De diagnose schizofrenie doet meer kwaad dan goed, het betekent een verwijzing naar de dagbehandeling en je beneemt er alle uitzicht op herstel mee. Terwijl dat wel mogelijk is, ook bij schizofrenie. Als je uitgaat van het potentieel van mensen kun je een heel eind komen. Cognitieve therapie, praten, dat helpt, vooral bij mensen die stemmen horen en daaraan denken te moeten gehoorzamen. Ze kunnen leren om de stemmen te negeren. Het probleem is dat de zorg daar niet op ingericht is. Wel op pillen, op medicatie, die is routinematig te verkrijgen.

In het programma van Studium Generale ligt het zwaartepunt op de beleving van patiënten. Tijdens de talkshow van vanavond doet schrijver Bart de Ruijter een boekje open over zijn ervaringen. Ook de film Spider (2002) van David Cronenberg – maandag, 19.30 uur – laat zien wat het betekent om met een dergelijke aandoening te leven.

Maar wat is de laatste, wetenschappelijke stand van zaken? Een belangrijke bevinding van de afgelopen jaren is dat de moleculair-genetische zoektocht naar genen die psychotische stoornissen of schizofrenie veroorzaken, niets heeft opgeleverd.

“Dat komt doordat wetenschappers een verkeerd beeld hanteren van schizofrenie”, zegt Jim van Os, tevens hoogleraar aan het Institute of Psychiatry in Londen.

“Ze zijn er steeds van uitgegaan dat het een ziekte is die je wel of niet hebt. Nu dringt het besef door dat het strikt genomen niet om een ziekte gaat maar om een reeks symptomen die vaak in samenhang optreden. En dat die symptomen net zo goed voorkomen in de normale populatie. We weten dat stadsbewoners meer last hebben van wanen en stemmen in hun hoofd dan plattelanders. Dat heeft te maken met de overvloed aan stimuli in steden.”

Iedereen heeft er dus in meer of mindere mate last van, zegt Van Os, maar de beeldvorming rond psychosen en schizofrenie is zeer beladen.

“Dokters hebben het altijd over een ernstige ziekte, die in films en in de pers steevast in verband wordt gebracht met gevaar en geweld. Op schizofrenie rust een stigma. Je ziet zelfs dat patiënten zichzelf stigmatiseren en zichzelf als gevaarlijker beschouwen dan ze zijn.”

Wat te doen? Van Os wil af van de beladen, 19e-eeuwse term schizofrenie, waarvan de letterlijke betekenis (gespleten persoonlijkheid) geen houdt snijdt. In Japan is het begrip al geschrapt.

“De diagnose roept daar zoveel schaamte op dat menig patiënt suïcide heeft gepleegd. Ik ben betrokken bij de totstandkoming van de DSM-V (de standaardlijst van psychische stoornissen, red.) en reis elke twee maanden naar Washington, naar de American Psychiatric Association. Tijdens de debatten pleit ik voor de nieuwe term ‘Salience Dysregulation Syndrome’.”

Schizofrenie is een containerbegrip met verschillende symptomen.

“Misschien blijken het wel tien of twintig verschillende ziekten. Wat we in ieder geval zien zijn zieke mensen, die zeggen dat ze de dingen anders waarnemen dan normaal. Dat neutrale prikkels tijdens een psychose ineens een persoonlijke betekenis krijgen. Ze denken dat voorbijgangers hen in de gaten houden en dat personen op tv tegen hen praten.”

Bron: Universiteit Maastricht / Observant

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 
 • Pingback: Lia Grovers: "Je kunt wél genezen van schizofrenie"()

 • roborox

  lees dit als je ook wil weten hoe je van schizofrenie kan genezen

  http://www.de-poort.be/cgi-bin/Pagina.pl?id=167#563

 • albert

  hoe kan ik stemmen horen metmedicatie enzonder medicate nier

 • albert

  laat ze maar goeie slaap medicatie maken

 • zielenknijper

  Antipsychotica veroorzaakt een atrofie van de hersenschors en een vergroting van de basale ganglia waardoor mensen biologisch gevoeliger worden voor een psychose. Bij mensen die nog geen psychose hadden kan het een psychose veroorzaken. Met name bij het afbouwen of stoppen met antipsychotica veroorzaakt het een zware psychose (terugval).

  Antipsychotica vermindert de kans op herstel van psychose. Zonder behandeling hebben mensen 40% kans op herstel na 2 jaar. Met antipsychotica behandeling is de kans op herstel nehil.

  http://dossiers.zielenknijper.nl/antipsychotica/

  De hersenen hebben een ongekend aanpassingspotentieel en kunnen van schade herstellen. Verschillende wetenschappelijke psychotherapieën bieden 80 tot 90% kans op goed en blijvend herstel na de diagnose schizofrenie zonder hersenmedicatie / antipsychotica. Zie bijvoorbeeld Open Dialoog psychotherapie van prof. dr. Jaakko Seikula uit Finland.

  http://www.zielenknijper.nl/open-dialoog-finse-psychotherapie-blijkt-groot-succes-80-kans-herstel-van-schizofrenie-zonder-medicatie.html

 • albert

  zonder medicijnen hoor ikgeen stemmen

 • zielenknijper

  Volgens prof. dr. Jim van Os hoort een groot aantal mensen in grote steden stemmen maar heeft het overgrote deel er geen last van. Met psychotherapie kun je volledig van de stemmen verlost raken echter wordt psychotherapie niet geboden en psychiaters hebben er ook geen kennis van, die zijn gericht op pillen.

  http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/schizophrenia-patients-denied-talking-therapies-921713.html

  Prof. dr. Jim van Os:

  “De diagnose schizofrenie doet meer kwaad dan goed, het betekent een verwijzing naar de dagbehandeling en je beneemt er alle uitzicht op herstel mee. Terwijl dat wel mogelijk is, ook bij schizofrenie. Als je uitgaat van het potentieel van mensen kun je een heel eind komen. Cognitieve therapie, praten, dat helpt, vooral bij mensen die stemmen horen en daaraan denken te moeten gehoorzamen. Ze kunnen leren om de stemmen te negeren. Het probleem is dat de zorg daar niet op ingericht is. Wel op pillen, op medicatie, die is routinematig te verkrijgen.”

 • Linn Van Staverden

  Ik was paranormaal begaafd geworden & kon er niet mee omgaan ik draafde door in gedachtes en werd dus opgenomen, daar gaven ze de diagnose psychose. Ik kon maar niet begrijpen waarom ik medicijnen moest slikken & waarom de geesten niet gewoon weggingen.

Mogelijk interessante boeken

Met gezond verstand Hoezo ADHD? Haal je een moederband niet meer in? Morgen ben ik een leeuw
 

Seroquel dodelijk?

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net