Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Hoogleraar Marcus Huibers: “Werkings-mechanisme antidepressiva ook niet bekend”

Datum: 4 april 2010, 08:35 ~ Bron: De Volkskrant

prof. dr. Marcus Huibers, hoogleraar psychotherapie Universiteit Maastricht AMSTERDAM – Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft zijn besluit om de psychoanalyse uit het verzekeringspakket te schrappen slecht onderbouwd. Dit stelt Marcus Huibers, hoogleraar psychotherapie aan de Universiteit Maastricht.

Huibers was lid van de commissie van deskundigen die in opdracht van het CVZ onderzoek deed naar de werkzaamheid van psychoanalyse en een lichtere variant, de langdurige psychoanalytische psychotherapie. Hij is verbaasd over het besluit van het CVZ, omdat daarin weinig terug te vinden is van de bevindingen van het onderzoek.

De deskundigen kwamen tot de conclusie dat er over de werkzaamheid van psychoanalyse niets bekend is, niet in positieve en ook niet in negatieve zin.

Niemand kan in de toekomst kijken en weten wat morgen nodig is voor succes

Bij zijn besluit om psychoanalyse uit het basispakket te halen, stelde het CVZ echter dat nooit wetenschappelijk is aangetoond dat de behandeling werkt. Huibers vindt de argumentatie van het CVZ erg ongenuanceerd. Volgens hem is in de meer dan honderd jaar dat de psychoanalyse bestaat nooit deugdelijk en volgens de spelregels van de wetenschap onderzocht of de behandeling wel of niet werkt. De argumentatie van het CVZ is dus erg ongenuanceerd, vindt hij.. Maar volgens Huibers:

‘Het CVZ heeft een zwart-witconclusie getrokken uit ons genuanceerde rapport.’

Psychotherapie niet langer vergoed

Psychotherapie niet langer vergoed

Hij vindt dat het CVZ ‘een politiek besluit’ heeft genomen, en vermoedt ‘strategisch handelen’ om duistere belangen.

‘In Nederland zijn slechts 600 personen in analyse, een fractie van alle mensen die een vorm van psychotherapie krijgen. Dat is geen grote machtsfactor. Ik heb het vermoeden dat er meer achter steekt.’

Werkingsmechanisme antidepressiva ook niet bekend, bijwerkingen wel

In het universiteitsblad van Maastricht zei Huibers eerder deze week te vrezen dat het CVZ bewust een precedent heeft geschapen om later meer therapieën waarvan het effect ‘niet bewezen’ zou zijn uit het basispakket te kunnen schrappen. Hij vindt het argument van het CVZ dat het werkingsmechanisme bekend moet zijn ‘onzin’.

‘Niemand weet hoe antidepressiva werken, en die verdwijnen ook niet uit de verzekering.’

Dat het werkingsmechanisme van antidepressiva niet bekend is bevestigt ook klinisch psychologe Wendelien Merens:

Hoewel antidepressiva op grote schaal worden voorgeschreven, is nog steeds niet bekend hoe ze precies werken.

Het heeft Huibers verbaasd dat langdurige psychoanalytische psychotherapie – een wat minder intensieve behandeling dan psychoanalyse – wel vergoed mag blijven van het CVZ. Want ook hier is nauwelijks wetenschappelijk onderzoek beschikbaar. Voor zover dat er wel is, zijn de uitkomsten onduidelijk; de behandeling heeft gemiddeld genomen geen slechter resultaat dan andere therapieën, maar evenmin is aangetoond dat de mensen er beter door werden.

Psychoanalyse werd ruim honderd jaar geleden ontwikkeld door de Oostenrijkse psychiater Sigmund Freud. De patiënt bezoekt de psychiater 4 of 5 dagen per week, vaak jarenlang. De ‘analysand’ ligt op de bank, de analyticus zit aan het hoofdeind en luistert. Bij de minder intensieve langdurige psychoanalytische psychotherapie komt de patiënt minder vaak en gedurende minder jaren. Therapeut en patiënt zitten tegenover elkaar.

Bron: De Volkskrant

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Psychiaters te koop? Top 100 van meest gebruikte medicijnen Denken over geneeskunde Afscheid van autisme en ADHD
 

Tros Radar undercover bij farmaceutische bedrijven

Bezig met laden video...
Tros Radar: Deel 1 / Deel 2
Jaarlijks overlijden in Nederland meer mensen door medicijnen dan in het verkeer. Toch wil de farmaceutische industrie documenten over bijwerkingen niet openbaar maken.

Steeds vaker wordt het duidelijk dat dodelijke bijwerkingen worden verzwegen, en dat de bedrijven weinig tot niets om het welzijn van mensen geven.

De bedrijven worden beloond voor het zo lang mogelijk 'beter maken' van mensen, en niet voor het beter gemaakt hebben van mensen. En dat is te merken, vooral in de psychiatrie, waar medicijnen ongegeneerd mensen chronisch ziek maken en houden.

Zie ook: Farmaceutische bedrijven houden bewust fatale bijwerkingen geheim

Nu in de winkel:

De Pillen Maffia

Maandblad KIJK: De Pillenmaffia

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net