Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Hoe verlegenheid een ziekte werd

Datum: 17 april 2010, 11:43
Dit artikel is op verzoek geselecteerd uit het archief van hoogleraar Ivan Wolffers, en kan gedateerd zijn. Copyright © Ivan Wolffers

verlegen vrouwDe moderne psychiatrie blijft ons telkens weer verbazen. In haar ijver om zo wetenschappelijk mogelijk te functioneren wordt geprobeerd om het hele scala van opmerkelijk gedrag zo grondig mogelijk in te delen. Tegen de tijd dat je er tien jaar studie op hebt zitten wil je natuurlijk niet dat ook maar iemand zou kunnen denken dat je hele opleiding vervangen kan worden door de ervaring van een verstandige moeder of de magie van sjamanen die beweren op alle levensvragen een antwoord te hebben. In 2008 verscheen het boek ‘Shyness: How normal behavior became a sickness’ door Christopher Lane. Het boek beschrijft het proces hoe psychiaters van onze alledaagse problemen echte ziekten weten te maken.
Vroeger was verlegenheid onhandig, charmant en soms uiterst hinderlijk, maar het was geen ziekte. Tegenwoordig zegt de psychiater dat het sociale angststoornis heet en het is een ziekte, waar je voor kunt worden behandeld. In 1917 kende men 59 psychiatrische aandoeningen. In 1952 waren het er 128 geworden. In 1968 159 en in 1980 227. Het nam verder toe, want in 1987 waren het er 253 en momenteel kennen we zo’n 347 psychiatrische aandoeningen, waaronder sociale angststoornis. En wat is er beter om mensen met die aandoening te behandelen met middelen zoals paroxetine (Seroxat) of fluoxetine (Prozac)?
Verlegenheid staat niet op zichzelf. Er zijn in de loop van de tijd heel wat andere aandoeningen gecreëerd. Critici spreken van het medicaliseren van menselijke problemen zoals ongeluk en verlegenheid. De vraag die zich daarbij opdringt is waar precies de grens ligt. Want het is duidelijk dat mensen met een ernstige depressie behandeld moeten worden, maar een lichte depressie is toch iets anders. En als een kind werkelijk grote problemen ondervindt van hyperactiviteit en aandachtstekort, dan is het mooi als het geholpen kan worden, maar toch niet elk druk kind dat slechte schoolresultaten heeft is een patiënt.

Deze publicatie is onderdeel van het column van prof. dr. Ivan N. Wolffers, klik hier voor meer publicaties van de auteur.

 

Boeken van de auteur

Medicijnen 2004-2005 Medicijnen 2006-2007 Medicijnen 2008-2009 Top 100 van meest gebruikte medicijnen
 

Netwerk: Weg met TBS?

Het merendeel van de gezaghebbende tbs-advocaten uit Nederland raden hun cliënten af om mee te werken aan een tbs-onderzoek. De advocaten hekelen de onrechtvaardige aard van TBS, de willekeur door psychiaters en de discriminatie op basis van wetenschappelijk ondeugdelijke diagnoses.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net