Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: De psychiatrie houdt zich al 7 jaar stil

Historicus: We leren niet van het verleden, misstanden psychiatrie niet van vandaag

Datum: 27 september 2008, 09:49 ~ Bron: VPRO Geschiedenis

Afgelopen weken kwamen diverse wantoestanden in de zorg aan het licht. Twee sterfgevallen en een vernietigend rapport van de Inspectie van de Gezondheidzorg waren de aanleiding voor het leegruimen van het Sociaal Psychiatrisch Dienstcentrum Oost in Amsterdam. Daarop werden er door verschillende mensen en instanties aan de bel getrokken. Psychiater Daniël van Dijk vertelde in radioprogramma Goedemorgen Nederland over de wantoestanden in een kliniek waar hij had gewerkt. Stichting Ypsilon stelt dat de psychiatrische zorg in heel Nederland ondermaats en onveilig is.  De vraag is, aldus historicus Cees Willemsen, of er in de gezondheidszorg niet uit het verleden wordt geleerd om fouten in de toekomst te kunnen voorkomen.

Dit jaar zijn er inmiddels 8 tot 9 patiënten overleden in een isoleercel, andere patiënten pleegde zelfmoord. Een in opdracht geschreven rapport rept over structurele overbelasting van het verpleegteam, over inadequate patiëntenzorg en over verwaarloosde kamers, gangen en isoleercellen.

Dezelfde inspectie voor de gezondheidszorg bevestigde dat er dit jaar al zeven mensen zijn overleden nadat ze in een zorginstelling zijn vastgebonden met een zgn. ‘Zweedse band’. Demente bejaarden die waren vastgesnoerd, raakten in deze band verstrikt en stikten hierdoor. Inmiddels heeft Agnes Kant, fractievoorzitter van de SP, opgeroepen tot een parlementaire enquête.

Het lijkt wel of de geschiedenis zich herhaalt, vindt historicus Cees Willemsen, schrijver van verschillende studies over de geschiedenis van de psychiatrische zorg en in de jaren ’60 en ’70 zelf werkzaam in deze sector.

De problemen in de jaren ’60 en ’70 waren het gevolg van verouderde denkbeelden vanuit de medische psychiatrie’ zegt hij. ‘ De sociale psychiatrie, het idee dat patiënten baat hadden bij persoonlijke aandacht, bestond toen nog niet. Enigszins gechargeerd kun je stellen dat er wel zorg was, alleen de verkeerde zorg. Het verschil met nu is dat er nu helemaal géén zorg is.’

Dat beaamt ook prof. dr. J.J.L. Derksen in zijn publicatie over de marktwerking in de psychiatrie.

Je zou denken en hopen dat er geleerd wordt uit de geschiedenis, aldus Willemsen, zeker in sectoren als onderwijs en gezondheidszorg, waar het om mensen gaat. Wat hem het meest verbaast, is dat er nu niet van binnenuit aan de bel wordt getrokken. In zijn tijd kwamen de medewerkers in het geweer tegen misstanden als extreem lange opsluiting in een isoleercel en werden misstanden in de publiciteit gebracht. Willemsen zelf, is er indertijd zelfs om ontslagen, maar nu lijkt er van binnenuit geen protest meer te zijn.

Zondag in OVT, een kort interview met historicus Cees Willemsen

Bron: VPRO Geschiedenis

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Wie is van hout ... Metanoia Wat je niet verteld is... Morgen ben ik een leeuw
 

Tros Radar undercover bij farmaceutische bedrijven

Bezig met laden video...
Tros Radar: Deel 1 / Deel 2
Jaarlijks overlijden in Nederland meer mensen door medicijnen dan in het verkeer. Toch wil de farmaceutische industrie documenten over bijwerkingen niet openbaar maken.

Steeds vaker wordt het duidelijk dat dodelijke bijwerkingen worden verzwegen, en dat de bedrijven weinig tot niets om het welzijn van mensen geven.

De bedrijven worden beloond voor het zo lang mogelijk 'beter maken' van mensen, en niet voor het beter gemaakt hebben van mensen. En dat is te merken, vooral in de psychiatrie, waar medicijnen ongegeneerd mensen chronisch ziek maken en houden.

Zie ook: Farmaceutische bedrijven houden bewust fatale bijwerkingen geheim

Nu in de winkel:

De Pillen Maffia

Maandblad KIJK: De Pillenmaffia

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!