Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Geneesmiddelenbulletin de nek omgedraaid, corrupte CBG lijkt aan winnende hand

Datum: 24 juni 2009, 09:35 ~ Bron: Medischcontact.artsennet.nl

geneesmiddelenbulletin logo blauwHet Geneesmiddelenbulletin mag in de toekomst alleen nog schrijven over richtlijnen en farmaceutische marketing. De redactie is boos.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Het ministerie van Volksgezondheid wil het helemaal anders doen rond de informatievoorziening en beoordeling van nieuwe geneesmiddelen. De plannen staan in het conceptvoorstel Optimale Informatievoorziening over Farmacotherapie, dat het ministerie begin juni naar belanghebbende partijen stuurde voor een commentaarronde.

Artsen moeten vaker geneesmiddelen voorschrijven volgens de richtlijnen, zo zegt het plan. De beroepsgroepen maken deze richtlijnen en de zojuist geïnstalleerde Regieraad kwaliteit van zorg verzekert de kwaliteit. Voor aparte farmacotherapeutische plaatsbepalingen, zoals in het Farmacotherapeutisch Kompas of het Geneesmiddelenbulletin, is daarmee geen noodzaak meer. De plaats van een geneesmiddel blijkt immers uit de richtlijnen.

Een nieuw online zoeksysteem zal artsen en apothekers toegang geven tot deze richtlijnen. Dit zoeksysteem zal de teksten over geneesmiddelen en geneesmiddelgroepen uit het huidige Farmacotherapeutisch Kompas vervangen. Bij verschijnen van een nieuwe richtlijn wordt het farmacotherapeutische deel in het nieuwe aangepaste Geneesmiddelenbulletin gepubliceerd, zodat de beroepsgroepen van het bestaan weten.

Dick Bijl, hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin is zeer ontevreden met het rapport. Het blad moet stoppen met de langere artikelen en de plaatsbepalingen van nieuwe geneesmiddelen. ‘Het enige onafhankelijke kritische blad wordt hiermee de nek omgedraaid’, aldus Bijl.

Wel mag het Geneesmiddelenbulletin reclame-uitingen aan een wetenschappelijke beschouwing onderwerpen, mits gekoppeld aan de bijbehorende richtlijn, en zonder ruimte voor persoonlijke opinies.

Geen goed idee, vindt Bijl. De afgelopen jaren voerde het blad acht juridische procedures, onder meer naar aanleiding van kritische berichten over oseltamivir (Tamiflu), een combinatiepil met paracetamol en tramadol (Zaldiar) en atorvastatine (Lipitor). Bijl is niet tevreden met de samenwerking met het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in deze procedures, terwijl het rapport pleit voor hernieuwde samenwerking.

Het verdwijnen van het Farmacotherapeutisch Kompas zal ook van grote invloed zijn op de beroepsgroep, blijkt uit een onderzoek begin dit jaar door CVZ. Bijna alle artsen die geneesmiddelen voorschrijven, gebruiken het Kompas zeer frequent voor informatie over geneesmiddelen. Artsen gebruiken het Kompas echter niet voor de keuze van het meest effectieve en goedkoopste geneesmiddel. Uit het CVZ-onderzoek blijkt verder dat de informatie in het Kompas niet up-to-date is en dat nieuwe geneesmiddelen pas laat op de website verschijnen.

Hoofdredacteur Bijl van het Geneesmiddelenbulletin gaat met een enquête de stemming onder artsen over de voorgenomen plannen peilen. Ook Medisch Contact houdt daarnaar een onderzoek. Een eerste uitslag onder 324 deelnemers laat zien dat meer dan 90 procent van de artsen de onafhankelijke en kritische informatie van het Geneesmiddelenbulletin belangrijk vindt.

Uitslag enquête (PDF formaat)
Lees hier meer over de uitslag van de enquête

Bron: Medischcontact.artsennet.nl

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Collision Metanoia Ziek van Angst De depressie-epidemie
 

Toezicht op psychiaters faalt

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net