Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: De psychiatrie houdt zich al 7 jaar stil

Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) slecht in arme landen

Datum: 10 oktober 2008, 15:02 ~ Bron: Elsevier

World Health Organisation (Novum/AP) – Ten minste drie van de vier geestelijk zieken in ontwikkelingslanden krijgen geen behandeling. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag bekendgemaakt.

Tegenstrijdig is het feit dat ondanks de slechtere kwaliteit zorg, schizofrenie patiënten beter kunnen herstellen. Dat heeft te maken met het feit dat patiënten in rijkere landen met antipsychotica worden behandeld die de uiterlijke symptomen onderdrukken maar de patiënt tergelijkertijd chronisch ziek maken.

Lange termijn resultaten schizofrenie

Lange termijn resultaten schizofrenie, bron: Martin Harrow and Thomas Jobe. “Factors involved in Outcome and Recovery in Schizophrenia Patients Not on Antipsychotic Medications: A 15-year Multifollow-up Study. The Journal of Nervous and Mental Disease, 195 (2007):406-414.

Volgens een eerder rapport van de WHO in 1992 was het leven in een rijk land een voorspellende factor dat schizofrenie patiënten nooit meer zouden kunnen herstellen.

When the World Health Organization compared outcomes for schizophrenia patients in rich countries to those in poor countries, it determined that outcomes were much, much better in the poor countries. In the poor countries, the WHO reported, only 16% of patients were regularly maintained on antipsychotic drugs.

In 2007, researchers at the University of Illinois reported that 15-years after initial diagnosis, 40% of the schizophrenia patients who had weaned themselves from antipsychotic medications were “in recovery,” versus five% of those who were on the drugs.

Boek: Mad in America van medisch auteur Robert Whitaker

Volgens de WHO moeten regeringen meer geld uitgeven aan geestelijke gezondheidszorg. De meeste landen besteden minder dan twee procent van hun gezondheidszorgbegroting aan de behandeling van geestesziekten, aldus de organisatie.

De WHO zei dat tientallen miljoenen mensen geholpen zouden kunnen worden aan een breed scala aan ziekten als landen hun maar voldoende zorg, psychosociale hulp en medicijnen zouden geven. Arme landen zouden voor slechts twintig dollarcent (vijftien eurocent) per persoon per jaar basale zorg kunnen verlenen aan mensen die lijden aan schizofrenie, bipolaire stoornissen en alcoholverslaving.

Bron: Elsevier

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Denken over geneeskunde De depressie-epidemie Slikken The Myth of Mental Illness
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!