Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: De psychiatrie houdt zich al 7 jaar stil

Geen wetenschap achter het onder dwang inspuiten van psychiatrische medicijnen

Datum: 10 januari 2011, 13:27 ~ Bron: PsychMinded.Co.Uk

Het onder dwang inspuiten van psychiatrische medicijnen bij mensen heeft geen enkel wetenschappelijk bewijs om het gebruik te ondersteunen, stellen onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk.

“Het gebrek aan literatuur over dit onderwerp betekent dat dwangmedicatie geen evidenced-based praktijk is” zeggen onderzoekers in een herziening dat vorige maand gepubliceerd is in de Journal of Advanced Nursing.

“Veel meer onderzoek is nodig om alle aspecten van deze contentieuze praktijk te onderzoeken ” schrijven de auteurs onder wie Len Bowers, hoogleraar psychiatrische verpleging aan de City University in London.

De herziening is gebaseerd op peer-reviewed studies uit 1980 tot 2008. In totaal zijn 14 onderzoeks publicaties uit 7 landen onderzocht.

Agressie of dreiging tot een aanval zijn de hoofdzakelijke reden voor het toedienen van dwangmedicatie, stelde de herziening.

Redenen die patiënten voor het weigeren van medicatie, gebruikelijk van het type antipsychotica, geven zijn o.a. zorgen om de bijwerkingen, de overtuiging dat de patiënt niet ziek is en/of geen medicijnen nodig heeft, de angst dat de medicijnen gif zijn en de angst om verslaafd te raken aan de medicatie.

Sommige studies hebben de retroperspectieve visie van patiënten onderzocht of ze hadden ingestemd met het onder dwang toegediend krijgen van medicijnen.

Een studie in 1996 stelde dat 18 van de 30 onderzochte patiënten in de betreffende studie instemde dat dwangmedicatie het beste voor ze was. En 13 van de 30 stelden dat ze opnieuw onder dwang medicijnen toegediend zouden moeten krijgen in een soortgelijke situatie. 16 van de 30 patiënten in de betreffende studie stelden dat ze liever vrijwillig medicijnen wilden nemen maar 13 van de 30 patiënten waren ervan overtuigd dat psychiaters het recht niet zouden mogen hebben om patiënten onder dwang medicijnen toe te dienen. In een studie onder 10 patiënten in 2003 waren maar 3 van de 10 patiënten van mening dat dwangmedicatie het juiste voor ze was.

Een dwangopname en behandeling moet voldoen aan de Mental Health Act en gezondheids richtlijnen.

* Coerced medication in psychiatric inpatient care: literature review. Journal of Advanced Nursing. 64.6, p538-548. December, 2008

Bron: PsychMinded.Co.Uk

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Medicijnen 2006-2007 Medicijnen 2008-2009 Afscheid van autisme en ADHD Top 100 van meest gebruikte medicijnen
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!