Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: De psychiatrie houdt zich al 7 jaar stil

Groot onderzoek: Geen verband diagnose schizofrenie en crimineel gedrag

Datum: 23 oktober 2012, 20:36 ~ Bron: Journal of the American Medical Association

Door stigmatisering van de psychiatrie is het idee ontstaan dat mensen met de diagnose schizofrenie (de meest ernstige psychische problemen) gevaarlijker zijn dan ‘gewone’ mensen. Een grote studie gepubliceerd in Journal of the American Medical Association toont echter dat mensen met de diagnose schizofrenie statistisch gezien amper gevaarlijker zijn dan ‘gewone’ mensen.

Misdaad heeft dus niets te maken met de diagnose schizofrenie.

Geen link crimineel gedrag en schizofrenie

Britse en Zweedse onderzoekers vergeleken het gedrag van 8.000 mensen met de psychiatrische diagnose schizofrenie met dat van 80.000 ‘normale’ mensen en met dat van 8.000 broers en zussen van de mensen met de diagnose. Ze analyseerden van de drie groepen dertig jaar ziekenhuisopnames en veroordelingen wegens crimineel gedrag. Onder crimineel gedrag verstaan de onderzoekers moord, aanranding, overvallen, brandstichting, seksuele misdaden, illegale dreigementen en intimidatie.

Mensen met de diagnose schizofrenie bleken in vergelijking met de ‘normale’ groep twee keer zo vaak te zijn veroordeeld, vergeleken met hun broers en zussen 1,6 keer zo vaak. Interessant wordt het echter als we kijken naar het drugs- en alcohol misbruik. Mensen met de diagnose schizofrenie die ernstige alcohol of drugsproblemen hadden vertoonden vier keer zo vaak crimineel gedrag dan de ‘normale’ personen. Dat betekent dat het risico op crimineel gedrag bij de mensen met de diagnose schizofrenie die dergelijke drank of drugsproblemen niet hebben, amper 1,2 keer zo hoog is als normaal.

Volgens forensisch psychiater dr. Seena Fazel die het onderzoek leidde, heeft dat voor de laatste groep belangrijke gevolgen. Omdat het risico op gewelddelicten niet groot is, pleit ze ervoor om hen sneller uit psychiatrische inrichtingen te ontslaan en opnieuw in de maatschappij te laten integreren.

Hun drinkende of drugs misbruikende lotgenoten moeten beter met hun verslavingsproblematiek worden geholpen.

Oxford Journal: Small risk of violence in schizophrenia unless drugs and alcohol are involved
http://www.ox.ac.uk/media/news_releases_for_journalists/090520.html

.

Bron: Journal of the American Medical Association (stuk in EOS Magazine juli/augustus 2009, p.25).

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Nieuwe wegen voor de geneeskunde Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen! Afwijkend En Toch Zo Gewoon Met gezond verstand
 

Bijwerkingen antidepressiva verzwegen

Meer dan 1 miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Er is sprake van een depressie epidemie. De middelen blijken verslavend en hebben nare bijwerkingen.
Een fopspeen (actieve placebo) werkt 100% zo effectief. En er is helemaal geen bewijs voor een ziekte in de hersenen.
Daarbij veroorzaken antidepressiva juist meer zelfdodingen en extreem gewelddadig gedrag.
Argos op Radio 1 over antidepressiva

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Bron: VPRO/Vara

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!