Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

The Lancet: Moderne antipsychotica zijn dodelijker dan oude soorten antipsychotica

Datum: 9 februari 2012, 06:07 ~ Bron: Reuters

De top 3 best verkochte antipsychotica in de wereld (Seroquel, Risperdal en Zyprexa) komt overeen met de top 3 dodelijkste antipsychotica. Dat werd aangetoond in een studie die is gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet.

Schizofrenie patiënten die een goedkoop ouder type antipsychotica worden gegeven sterven aanzienlijk minder snel een vroege dood dan patiënten die behandeld worden met moderne atypische antipsychotica, ondanks de welbekende ernstige bijwerkingen van de oude antipsychotica, zeggen Finse wetenschappers.

Reuters

Antipsychotica zijn zeer krachtige psychiatrische medicijnen die worden voorgeschreven bij hallucinaties en psychose. Het is algemeen bekend dat gebruikers van antipsychotica gemiddeld 25 tot 30 jaar minder lang leven, zie bijvoorbeeld deze column van prof. dr. Ivan Wolffers en de Britse krant The Independent: Ignored: the mentally ill killed by drugs that are meant to help them

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Antipsychotica vermindert echter ook de kans op herstel van complexe psychische problemen waardoor mensen chronisch ziek worden. Om deze reden zijn er hoogleraren die spreken van een zwendel en die ontslag hebben genomen als psychiater. Een voorbeeld is prof. dr. Loren Mosher, voormalig directeur schizofrenie-onderzoek aan de National Institute of Mental Health (NIMH) in Amerika van 1969 tot 1980, die een psychotherapie ontwikkelde genaamd Soteria waarmee mensen met de meest verschrikkelijke psychische problemen (psychose/schizofrenie) tot wel 90% kans hebben om goed te herstellen, zonder gebruik van psychiatrische medicijnen en tegen lagere kosten. Zijn studies wezen consequent uit dat er een humaner en goedkoper alternatief was voor het ‘medisch model’ van de psychiatrie waarin patiënten antipsychotica krijgen toegediend. Tot grote ontsteltenis werd de financiering van zijn onderzoek stopgezet en kwam het tot een punt waarop de hoogleraar ontslag nam als psychiater. Hij sprak van een regelrechte zwendel waarin de levens van psychiatrisch patiënten worden uitgebuit en vernietigd.

Er zijn talloze wetenschappelijke onderzoeken die aantonen op welke wijze antipsychotica patiënten chronisch ziek maakt. Zo is er het rapport van medisch journalist Robert Whitaker waarin staat gedocumenteerd dat antipsychotica een atrofie van de hersenschors en een vergroting van de basale ganglia veroorzaakt en dat het de dopamine D2 receptoren in de hersenen blokkeert waardoor dromen, wanen en agressie worden onderdrukt wat als gevolg heeft dat wanneer iemand stopt met het gebruik van antipsychotica hij of zij terugklapt in een ernstige antipsychotica geïnduceerde psychose. Hierdoor moet iemand de rest van zijn leven antipsychotica gebruiken terwijl er met oprechte behandeling een grote kans bestaat op goed herstel.

Een studie gepubliceerd in The Journal of Nervous and Mental Disease toonde verder het verschil in herstelpercentage aan tussen mensen met de diagnose schizofrenie die met antipsychotica werden behandeld en mensen die geen enkele behandeling kregen. Hieruit bleek dat de kans op herstel zonder behandeling aanzienlijk groter is.

Lange termijn resultaten schizofrenie

Lange termijn resultaten schizofrenie, bron: Martin Harrow and Thomas Jobe. “Factors involved in Outcome and Recovery in Schizophrenia Patients Not on Antipsychotic Medications: A 15-year Multifollow-up Study. The Journal of Nervous and Mental Disease, 195 (2007):406-414.

Het feit dat de modernste antipsychotica dodelijker zijn dan de oude middelen en dat de top 3 best verkochte middelen overeenkomt met de top 3 dodelijkste middelen is een extra aanwijzing dat er iets zeer ernstig schort aan de ethische basis waarmee de middelen aan mensen worden voorgeschreven. De implicaties zijn echt enorm, want ADHD medicijnen kunnen psychose veroorzaken en het aantal voorschriften van antipsychotica aan kinderen in Nederland stijgt explosief (zie NRC handelsblad en Artsennet).

~ Quote uit Reuters ~

Schizofrenie patiënten die een goedkoop ouder type antipsychotica worden gegeven sterven aanzienlijk minder snel een vroege dood dan patiënten die behandeld worden met moderne atypische antipsychotica, ondanks de welbekende ernstige bijwerkingen van de oude antipsychotica, zeggen Finse wetenschappers.

De ontdekking zal mogelijk leiden tot een breder gebruik van Clozapine – door Novartis verkocht als Clozaril, maar ook in generieke vorm beschikbaar – in plaats van de nieuwe middelen zoals Seroquel van AstraZeneca, de huidige marktleider.

Clozapine behoort tot de eerste van een nieuwe reeks medicijnen voor het behandelen van de diagnose schizofrenie, bekend als atypische antipsychotica.

Maar het gebruik is door gezondheidsautoriteiten aan banden gelegd omwille van zorgen over de veiligheid en de noodzaak voor gebruikers om regelmatig het bloed te laten controleren.

Ondanks dit, toont een analyse van de gegevens van 67.000 Finse patiënten in een tijdsbestek van 10 jaar dat, vergeleken met het eerste generatie antipsychoticum perphenazine, het risico op vroege dood voor patiënten die clozapine gebruikten met 26% afnam.

In contrast, de overlijdenskans was 41% hoger voor patiënten die AstraZeneca’s Seroquel gebruiken, chemisch bekend als quetiapine; en 35% hoger voor Johnson & Johnson’s antipsychoticum Risperdal, of risperidone; en 13% hoger voor Eli Lilly’s Zyprexa, of olanzapine.

“We weten dat clozapine relatief het minste risico op vroege dood veroorzaakt, en het is nu duidelijk, uiteindelijk, dat het niet zo’n gevaarlijke of onveilige behandeling is” zegt onderzoeksleider Jari Tiihonen van de Universiteit van Kuopio.

“We zouden moeten overwegen of clozapine als eerstelijns behandelings optie zou moeten worden gebruikt.”

Miljoenen doden

Tiihonen schat dat clozapine aan ongeveer eenvijfde van alle Finse schizofreniepatiënten wordt voorgeschreven, maar aan minder dan 5% van de patiënten in het Verenigd Koninkrijk.

De bijwerkingen van Clozapine zijn ondermeer agranulocytose, een potentieel fatale afname van witte bloedcellen, en de huidige regelgeving bepaalt dat het medicijn alleen mag worden gebruikt na twee onsuccesvolle studies met andere antipsychotica.

Tiihonen en zijn collega’s schreven in de Lancet medical journal dat deze beperkingen zouden moeten worden opgeheven in het licht van hun bevindingen, omdat het gebruik van de andere medicijnen onnodig miljoenen doden heeft veroorzaakt, die voorkomen hadden kunnen worden wanneer de patiënten clozapine zouden hebben gebruikt.

Seroquel, Zyprexa en Risperdal zijn onder de meest verkochte medicijnen in de wereld, met een gezamelijke omzet van meer dan 20 miljard dollar in 2008, ondanks dat Risperdal nu generieke competitie heeft.

Zorgen over het veiligheidsprofiel van alle atypische antipsychotica zijn geëxplodeerd sind 2002 door bewijs voor een verhoogde kans op diabetes en cardiovasculaire ziekten.

De Finse studie vond geen aanzienlijke verschillen in aantal hartdoden tussen de verschillende atypische antipsychotica, maar patiënten die clozapine gebruikten hadden een aanzienlijk lager risico op zelfmoord dan bijvoorbeeld patiënten die Seroquel gebruiken, die aanzienlijk sneller zelfmoord plegen.

Een AstraZeneca zegsvrouw zegt:

“dat het Engels-Zweedse bedrijf comfortabel is dat Seroquel veilig, effectief en een belangrijke behandeling voor psychiatrische ziekten is.

Schizofrenie is een ernstige psychiatrische ziekte waarin patiënten onsamenhangend denken, hallucinaties en abnormale emoties ervaren.”

Bron: Reuters

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Top 100 van meest gebruikte medicijnen Denken over geneeskunde Wie is van hout ... Ziek van Angst
 

Bijwerkingen antidepressiva verzwegen

Meer dan 1 miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Er is sprake van een depressie epidemie. De middelen blijken verslavend en hebben nare bijwerkingen.
Een fopspeen (actieve placebo) werkt 100% zo effectief. En er is helemaal geen bewijs voor een ziekte in de hersenen.
Daarbij veroorzaken antidepressiva juist meer zelfdodingen en extreem gewelddadig gedrag.
Argos op Radio 1 over antidepressiva

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Bron: VPRO/Vara

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net