Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Fixeren en dwangmedicatie van bejaarden traumatiserend en onnodig

Datum: 6 september 2008, 10:49

Stoppen met het beroven dan de vrijheid en de fysieke integriteit van ouderen. Dat is het doel van een campagne die de Innovatiekring Dementie (IDé) binnenkort begint.

Fixeren in de psychiatrie

Fixeren in de psychiatrie

Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg bindt dit najaar de strijd aan met onnodig fixeren en toedienen van medicatie onder dwang. Negentig tehuizen voor bejaarden zijn recent onverwacht bezocht. “We tonen de slechte voorbeelden én de goede”, zegt een woordvoerder.

50% van alle bejaarden in verpleeghuizen wordt in zijn vrijheid beknot, van wie tien procent met de Zweedse band vastgebonden op een bed, zo toont onderzoek van hoogleraar verpleegwetenschappen Jan Hamers aan. Dat gebeurt veelal om mensen te beschermen tegen vallen of om lastige mensen in toom te houden.

“Maar er zijn allerlei alternatieven”, zegt Stella Braam van IDé. Verpleeghuis Polderburen in Almere en Lückerheide in Kerkrade laten al zien dat vastbinden van mensen (zo goed als) onnodig is.

“Als je naar de achterliggende oorzaak zoekt van probleemgedrag, kom je vaak tot andere oplossingen. Zo komt het vaak voor dat mensen erge pijn hebben, maar dat niet anders kunnen uiten”, zegt Braam. Er zijn allerlei (technische) hulpmiddelen die mensen beschermen en toch hun vrijheid garanderen: extreem lage bedden, zodat mensen geen smak kunnen maken (in plaats van hekken of fixerende dekens of hansops), sensoren die een seintje geven als mensen gaan dwalen, heupbeschermers, infrarood-alarm.

Een prominente rol in de campagne speelt een documentaire die laat zien dat maatwerk in veel gevallen soelaas biedt. De film bevat indringende beelden van een verpleeghuis-bewoner die twee jaar in isolement heeft vastgezeten op een op de grond vastgespijkerde stoel. Een uitwas, zegt Braam, maar illustratief voor de manier van denken in verpleeghuizen.

De man – een buitenmens – trachtte voortdurend ‘te ontsnappen’ van de gesloten afdeling waar hij was opgenomen. Hij werd vervolgens op een stoel vastgezet, maar ging toen naar iedere passant roepen hem los te maken. Daarop werd hij naar een kamer verplaatst. Maar omdat hij steeds met zijn stoel schoof, is die vastgespijkerd. “Inmiddels zit de man in vrijheid in een ander tehuis en gaat het hem goed. Hij bleek onder meer erge kiespijn te hebben.”

Ook het zogeheten farmaceutische fixeren met psychiatrische medicijnen, moet volgens IDé worden aangepakt. Het gaat dan vooral om het veelvuldige gebruik van anti-psychotica. “Een probaat middel voor mensen met schizofrenie, maar slechts twaalf procent van de mensen met dementie heeft er baat bij. Maar ze kunnen wel fatale bijwerkingen krijgen: een grotere kans op een herseninfarct, een beroerte, hartproblemen, plotselinge dood, longontsteking, moeilijk lopen en krampen.”

Ook de in verpleeghuizen gebruikelijke gesloten afdelingen zijn geen must. “Mijn vader heeft het ervaren als een gevangenis”, zegt de voormalige onderzoeksjournalist Braam. “Mensen moeten in ieder geval vaak naar buiten kunnen. Elk tehuis zou een dwaaltuin moeten hebben. En je hebt de Alzheimertomtom: een systeem waarmee je iemand van huis uit precies kunt volgen.”

De campagne van IDé begint op 20 september met een uitzending van Rondom Tien.

Bron: Brabants Dagblad (mirror)

 

Mogelijk interessante boeken

Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen! Nieuwe wegen voor de geneeskunde Afscheid van autisme en ADHD De duisternis voorbij
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net