Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

FDA comité – zonder psychiater Armenteros – acht gezondheidsrisico’s Seroquel te hoog

Datum: 8 april 2009, 09:56 ~ Bron: MedPageToday

seroquel WASHINGTON – Een herziening van het FDA advies-comité uitte verontrusting over het toevoegen van nieuwe indicaties voor het atypische antipsychoticum Quetiapine (Seroquel) voor de behandeling van angsten en depressie, door de verhoogde kans op metabool syndroom, beroerte en plotselinge dood door hartproblemen.

Voorzitter van het FDA advies comité, kinderpsychiater Dr. Jorge Luis Armenteros – een door AstraZeneca getrainde spreker voor Seroquel – was niet betrokken bij de herziening, en is uit het comité verwijderd.

De producent van het medicijn, AstraZeneca, wil het medicijn goedgekeurd krijgen voor het behandelen van gegeneraliseerde angststoornis en depressie.

Quatiapine wordt op dit moment verkocht ter behandeling van schizofrenie, acute bipolaire depressie en manie, en voor onderhoudsbehandeling van bipolair stoornis, als begeleiding van behandeling met lithium of Divalproex (Depakote).

De herziening van het comité loopt vooruit op de bijeenkomst van het FDA Psychopharmacologische Drugs Advisory Comité, die zal stemmen of Seroquel goedkeuring zal verkrijgen voor de nieuwe indicaties.
Medewerkers van het agentschap zeggen dat, terwijl het medicijn effectief leek te zijn tegen angsten en depressie, het verruimen van de indicaties van het medicijn het welzijn van miljoenen mensen op het spel zou kunnen zetten, door een groot risico op metabool syndroom, gewichtstoename, diabetes en plotselinge dood door hartfalen.

De herziening van de FDA stelde eveneens dat het ongerust was over andere bijwerkingen van het medicijn, waaronder het Maligne neuroleptisch syndroom en Tardieve Dyskinesie, een bewegingsstoornis dat op dit moment als een “acceptabel risico voor schizofrenie en bipolair patiënten” wordt beschouwd, maar dat niet is voor de miljoenen andere patiënten, volgens Thomas P. Laughren, MD, directeur Division of Psychiatry Products van de FDA.

Van atypische antipsychotica zoals Quetiapine (Seroquel) is men in de veronderstellen dat er een lagere kans is op de ontwikkeling van Tardieve Dyskinesie in vergelijking met oudere type antipsychotica zoals chlorpromazine (Thorazine). Maar Dr. Laughren zegt dat AstraZeneca in haar applicatie geen aandacht heeft besteed aan het risico voor Tardieve Dyskinesie, voor de miljoenen extra patiënten die door de goedkeuring met Seroquel behandeld kunnen worden.

Seroquel kan tevens plotselinge dood door hartproblemen veroorzaken – een risico dat zowel bij atypische antipsychotica als de oudere medicijnen even groot is.

De FDA herzieners zeggen dat deze risico’s niet exclusief voor Seroquel gelden, maar voor alle merken atypische antipsychotica.

De anlyse toonde verder een sterke verontrusting over de metabolische effecten.

In een reactie op de applicatie van het bedrijf, heeft de FDA gevraagd om additionele gegevens van AstraZeneca over de metabolische veranderingen die ontdekt zijn in klinische studies.

Volgens een analyse van de gegevens van het agentschap, kwamen patiënten die Seroquel gebruikten gemiddeld 1 kilo per 43 dagen blootstelling aan, terwijl de placebo groep gemiddeld minder dan 0.2 kilo aan kwam. Er was een sterke suggestie dat het gewicht bleef toenemen naar mate van de duur van de blootstelling.

Patiënten die Seroquel gebruikten hadden tevens een verhoogde bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte.

AstraZeneca kwam recent onder vuur toen rechtbank documenten aantoonde dat de medicijnfabrikant het risico op diabetes en gewichtstoename probeerde te verbergen, door ‘cherry picking’ van gegevens voor publicatie in de media. (zie ook Negative Data on Seroquel Allegedly Suppressed by Drugmaker)

Volgens de FDA herziening, toonden drie van de door AstraZeneca aangeleverde studies dat Seroquel effectief is als monotherapie, terwijl twee studies suggereerden dat het medicijn effectief is als adjunct therapie voor antidepressiva. Één studie toonde aan dat Seroquel een effectief is als onderhoudsbehandeling, volgens de klinische herziening van de FDA.

De FDA hoeft het advies van haar advies-comité niet op te volgen, maar doet dat gewoonlijk wel.

Bron: MedPageToday

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 
  • Pingback: Seroquel XR - het dodelijkste antipsychoticum - goedgekeurd voor de Europese markt()

  • Frank

    Na 20 jaren van verkeerde medicatie zoals Rivotril ben ik opgelucht dat ik tot de gebruikers van Seroquel behoor. Had ik de toegang tot Seroquel 1 jaar eerder gehad, dan was ik nu nog 500.000 Euro rijker. In mijn megalomane psychose verkocht ik twee prachtige huizen om een ruine in Frankrijk te kopen. De neveneffecten neem ik er graag bij. Enkele luttele kilo’s. Ik functionneer tenminste weer zoals het hoort.

Mogelijk interessante boeken

Het einde van de psychotherapie Afscheid van autisme en ADHD Haal je een moederband niet meer in? Morgen ben ik een leeuw
 

Seroquel dodelijk?

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net