Farmaceutische Jackpot: Explosie aantal diabetes patiënten in Nederland
Verschillende psychiatrische medicijnen blijken diabetes te veroorzaken. En dit houden de producenten vaak angstvallig geheim, en ook psychiaters proberen het zo veel mogelijk te ontkennen en verborgen te houden.
Het farmaceutische bedrijf Eli Lilly heeft begin dit jaar maar liefst 1.1 miljard euro schadevergoeding betaald voor off-label promotie van het antipsychotische medicijn Zyprexa en het verzwijgen dat het medicijn diabetes veroorzaakt. En ook andere producenten van antipsychotica hebben specifiek het diabetes risico verzwegen, zoals Janssen Pharmaceutica (dochter Johnson & Johnson) met Risperdal en AstraZeneca met Seroquel.
Psychiaters en farmaceutische bedrijven schuiven de schuld op elkaar af. Volgens psychiaters beheerst de farmaceutische industrie 80% van hun Universitaire opleidingen, en topmensen uit de farmaceutische sector leggen de verantwoordelijkheid weer terug bij de psychiaters.
Psychiaters zijn de schuldige
“Als dat de realiteit weerspiegelt, kan ik me niet voorstellen dat de FDA er de voorbije jaren niets tegen heeft ondernomen”, reageert Christian De La Porte, medisch directeur bij Janssen Pharmaceutica.
Hij verwijst voor de verantwoordelijkheid over het off label- gebruik overigens ook naar de psychiaters die het product voorschrijven. “Het is geen medicatie die je vrij kunt krijgen die wordt voorgeschreven. Wij hebben er geen zeggenschap over of zij de medicatie voorschrijven binnen of buiten de goedgekeurde indicaties. Het lijkt me onmogelijk dat plots alle psychiaters zo beïnvloed worden door marketing dat ze allemaal op een ongecontroleerde manier beginnen voor te schrijven aan patiënten die daaraan kunnen overlijden. Indien dat wel het geval is, zit er ook een groot ethisch probleem bij de psychiaters.” (Nathalie Carpentier)
Zie: Janssen Pharmaceutica aangeklaagd wegens verzwijgen diabetes risico Risperdal
~ Quote uit De Telegraaf ~
BILTHOVEN – Nederland staat een explosie van nieuwe diabetespatiënten te wachten. Binnen tien tot vijftien jaar zullen 1,3 miljoen Nederlanders door deze chronische ziekte van de stofwisseling getroffen zijn.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven. Er is sprake van bijna een verdubbeling van de huidige patiëntencijfers. De nieuwe berekeningen wijzen op een stijging van tachtig procent tot het jaar 2025. De bijgestelde patiëntenprognoses liggen fors boven de aanvankelijke verwachting: niet bijna een miljoen patiënten, zoals steeds werd aangenomen, maar ruim 300.000 mensen meer met type 1 of 2-diabetes.
Overgewicht
“Diabetes in Nederland gaat de komende jaren echt over de kop”, bevestigt desgevraagd RIVM-woordvoerder Harald Wychgel. “Het wordt een werkelijk gigantisch probleem.”
In 2007 waren bij huisartsen 740.000 mensen met diabetes bekend. Daarnaast hadden circa 250.000 mensen in Nederland deze aandoening zonder dit te beseffen. Een belangrijk deel van deze stijging is volgens het RIVM toe te schrijven aan de groei van het aantal mensen met overgewicht en de grote groep Nederlanders die niet of te weinig beweegt. Nederland moet blijven investeren in de zoektocht naar effectieve methoden om gezonde voeding en voldoende beweging te stimuleren, luidt het RIVM-pleidooi. De Nederlandse Diabetes Federatie, de koepel van diabetesorganisaties, spreekt bij monde van directeur B. Kuipers van “schrikbarende cijfers die helaas ook weer niet verbazen. De uitkomsten van dit onderzoek bevestigen nut en noodzaak van de weg die overheid en diabetesorganisaties zijn ingeslagen om de groei van diabetes in te perken”.
Diabetes Vereniging Nederland en Diabetes Fonds willen een landelijke registratie van alle mensen met diabetes.
Bron: De Telegraaf