Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Eli-Lilly betaalt 1,1 miljard euro boete voor overtreden regels marketing Zyprexa

Datum: 10 mei 2009, 08:54
Dit artikel is op verzoek geselecteerd uit het archief van hoogleraar Ivan Wolffers, en kan gedateerd zijn. Copyright © Ivan Wolffers

zyprexa schadevergoeding1Farmaceutisch producent Eli-Lilly is in de Verenigde Staten akkoord gegaan met het betalen van een boete van 1,4 miljard dollar (1,1 miljard Euro) omdat tussen 1990 en 2003 het middel olanzapine (Zyprexa) gepromoot werd voor zogenaamd off-label use. Wat is olanzepine voor medicijn? En wat is off-label use en waarom mag daar geen promotie voor gemaakt worden?

Olanzepine is een antipsychoticum dat bedoeld is voor de behandeling van schizofrenie en bipolaire stoornis. Op zich valt daaraan goed te verdienen, maar er zijn allerlei onderzoeken die door psychiaters uitgevoerd zijn om te kijken of antipsychotica ook tegen andere kwalen helpen. Dat is gebeurd bij allerlei lichte klachten zoals opwinding, verwarring, dementie, agressie, depressie, slaapproblemen. Als je om die redenen het middel ook kunt laten voorschrijven, dan verdien je nog veel meer aan het medicijn. Er is echter te weinig bewijs voor de werkzaamheid bij deze klachten. Artsen kunnen echter als ze dat willen het er toch bij voorschrijven. Het is een van de onbegrijpelijke rechten die artsen hebben, want het betekent ingaan tegen wat we weten en zelf experimenteren. Off-label use wordt het genoemd. In zeldzame gevallen is het gerechtvaardigd omdat een arts van alles geprobeerd heeft, maar het lukt niet om verbetering te bewerkstelligen. Dan maar een korte tijd proberen om te zien of het werkt. Het ligt voor de hand dat er voor dat off-label use van zo’n medicijn geen reclame gemaakt mag worden, maar dat is nu precies wat Eli-Lilly heeft gedaan. Andere bedrijven deden en doen dat ook. Een paar jaar geleden moest Pfizer een enorme boete betalen voor promotie van off-label use van gabapentine. Dat er overigens reclame voor off-label use gemaakt wordt is alleen maar vast te stellen als er klokkenluiders bij zo’n bedrijf werken die er over willen vertellen.

Antipsychotica worden helaas maar al te vaak misbruikt bij het kalmeren van onrustige mensen met dementie. Eli-Lilly liet de artsenbezoekers aan artsen uitleggen dat kalmeren een bijwerking van het middel is die in zulke gevallen juist van goed pas komt. De bijwerkingen (overgewicht en toegenomen kans op diabetes en hart- en vaatziekten) zijn echter van dien aard dat de balans niet in het voordeel van deze medicijnen is in zulke gevallen. Eli-Lilly steunde ook verzorgingshuizen bij het gebruik van deze middelen. En om de slaap te bevorderen met dit zware medicijn gebruikte men de leus ‘5 at 5’: een tablet van 5mg olanzepine om 5 uur zou de patient rustig laten slapen.

Zou Eli-Lilly er echt mee zitten? Natuurlijk is 1,1 miljard euro verdraaid veel geld, maar met een jaaromzet van Zyprexa van 3,5 miljard euro houdt het bedrijf natuurlijk meer dan genoeg over. Bovendien zal die omzet niet ineens dalen door deze boete, want te veel artsen hebben het middel om deze andere redenen leren voorschrijven en er is niemand die ze dat nu zal afleren.

Dit artikel is op verzoek geselecteerd uit het archief van hoogleraar Ivan Wolffers, en kan gedateerd zijn.

Deze publicatie is onderdeel van het column van prof. dr. Ivan N. Wolffers, klik hier voor meer publicaties van de auteur.

 

Boeken van de auteur

Medicijnen 2004-2005 Medicijnen 2008-2009 Medicijnen 2006-2007 Top 100 van meest gebruikte medicijnen
 

Tros Radar undercover bij farmaceutische bedrijven

Bezig met laden video...
Tros Radar: Deel 1 / Deel 2
Jaarlijks overlijden in Nederland meer mensen door medicijnen dan in het verkeer. Toch wil de farmaceutische industrie documenten over bijwerkingen niet openbaar maken.

Steeds vaker wordt het duidelijk dat dodelijke bijwerkingen worden verzwegen, en dat de bedrijven weinig tot niets om het welzijn van mensen geven.

De bedrijven worden beloond voor het zo lang mogelijk 'beter maken' van mensen, en niet voor het beter gemaakt hebben van mensen. En dat is te merken, vooral in de psychiatrie, waar medicijnen ongegeneerd mensen chronisch ziek maken en houden.

Zie ook: Farmaceutische bedrijven houden bewust fatale bijwerkingen geheim

Nu in de winkel:

De Pillen Maffia

Maandblad KIJK: De Pillenmaffia

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net