Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: De psychiatrie houdt zich al 7 jaar stil

Eli-Lilly betaalt 1,1 miljard euro boete voor overtreden regels marketing Zyprexa

Datum: 10 mei 2009, 08:54
Dit artikel is op verzoek geselecteerd uit het archief van hoogleraar Ivan Wolffers, en kan gedateerd zijn. Copyright © Ivan Wolffers

zyprexa schadevergoeding1Farmaceutisch producent Eli-Lilly is in de Verenigde Staten akkoord gegaan met het betalen van een boete van 1,4 miljard dollar (1,1 miljard Euro) omdat tussen 1990 en 2003 het middel olanzapine (Zyprexa) gepromoot werd voor zogenaamd off-label use. Wat is olanzepine voor medicijn? En wat is off-label use en waarom mag daar geen promotie voor gemaakt worden?

Olanzepine is een antipsychoticum dat bedoeld is voor de behandeling van schizofrenie en bipolaire stoornis. Op zich valt daaraan goed te verdienen, maar er zijn allerlei onderzoeken die door psychiaters uitgevoerd zijn om te kijken of antipsychotica ook tegen andere kwalen helpen. Dat is gebeurd bij allerlei lichte klachten zoals opwinding, verwarring, dementie, agressie, depressie, slaapproblemen. Als je om die redenen het middel ook kunt laten voorschrijven, dan verdien je nog veel meer aan het medicijn. Er is echter te weinig bewijs voor de werkzaamheid bij deze klachten. Artsen kunnen echter als ze dat willen het er toch bij voorschrijven. Het is een van de onbegrijpelijke rechten die artsen hebben, want het betekent ingaan tegen wat we weten en zelf experimenteren. Off-label use wordt het genoemd. In zeldzame gevallen is het gerechtvaardigd omdat een arts van alles geprobeerd heeft, maar het lukt niet om verbetering te bewerkstelligen. Dan maar een korte tijd proberen om te zien of het werkt. Het ligt voor de hand dat er voor dat off-label use van zo’n medicijn geen reclame gemaakt mag worden, maar dat is nu precies wat Eli-Lilly heeft gedaan. Andere bedrijven deden en doen dat ook. Een paar jaar geleden moest Pfizer een enorme boete betalen voor promotie van off-label use van gabapentine. Dat er overigens reclame voor off-label use gemaakt wordt is alleen maar vast te stellen als er klokkenluiders bij zo’n bedrijf werken die er over willen vertellen.

Antipsychotica worden helaas maar al te vaak misbruikt bij het kalmeren van onrustige mensen met dementie. Eli-Lilly liet de artsenbezoekers aan artsen uitleggen dat kalmeren een bijwerking van het middel is die in zulke gevallen juist van goed pas komt. De bijwerkingen (overgewicht en toegenomen kans op diabetes en hart- en vaatziekten) zijn echter van dien aard dat de balans niet in het voordeel van deze medicijnen is in zulke gevallen. Eli-Lilly steunde ook verzorgingshuizen bij het gebruik van deze middelen. En om de slaap te bevorderen met dit zware medicijn gebruikte men de leus ‘5 at 5’: een tablet van 5mg olanzepine om 5 uur zou de patient rustig laten slapen.

Zou Eli-Lilly er echt mee zitten? Natuurlijk is 1,1 miljard euro verdraaid veel geld, maar met een jaaromzet van Zyprexa van 3,5 miljard euro houdt het bedrijf natuurlijk meer dan genoeg over. Bovendien zal die omzet niet ineens dalen door deze boete, want te veel artsen hebben het middel om deze andere redenen leren voorschrijven en er is niemand die ze dat nu zal afleren.

Dit artikel is op verzoek geselecteerd uit het archief van hoogleraar Ivan Wolffers, en kan gedateerd zijn.

Deze publicatie is onderdeel van het column van prof. dr. Ivan N. Wolffers, klik hier voor meer publicaties van de auteur.

 

Boeken van de auteur

Medicijnen 2004-2005 Medicijnen 2008-2009 Medicijnen 2006-2007 Top 100 van meest gebruikte medicijnen
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!