Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Moraliteit en "de betekenis van het leven"

"Wat is de betekenis van het leven?" is een vraag die velen tot wreedheden heeft gedreven, jegens zichzelf en jegens anderen.

Wanneer moraliteit wordt gereduceerd tot een empirische eigenschap van de sociale wetenschappen, welke theorie zou dan mogelijk het idee kunnen voorkomen dat moraliteit een illusie is?

Neem deel aan de discussie op forum.politics.be (NL) en onlinephilosophyclub.com (EN)
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Stress en voeding tijdens zwangerschap voorspellende factor schizofrenie

Datum: 25 augustus 2008, 10:12

Stress en ongezonde voeding voorspellende factor psychische problemen kindVrouwen die extreme stress te verduren krijgen of zeer ongezond eten tijdens de beginfase van hun zwangerschap baren sneller een kind dat zal worden gediagnosticeerd met schizofrenie, zo blijkt uit een geronommeerd internationaal onderzoek.

De onderzoekers bestudeerden vrouwen die in oorlogsgebieden woonachtig waren, maar Australische experts in psychiatrie zeggen dat de bevindingen ook een beeld geven van de impact van andere soorten stress van huiselijk geweld tot angst door een eerder doodgeboren baby.

Schizofrenie is volgens psychiaters een complexe hersenafwijking ondanks dat daar tot op heden nog geen bewijs voor is gevonden. De symptomen die onder de noemer schizofrenie zijn geclassificeerd zijn desillusie en hallucinaties, die veelal gedurende de adolecentie ontstaan en vaak een destructieve impact hebben op iemands leven.

Schizofrenie gaat vaak gepaard met complexe familiare problemen, maar ook met drugsgebruik en extreme stress.

Nieuw onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de New York University’s School of Medicine toont aan dat oorlogstrauma een factor kan zijn bij het ontstaan van symptomen van schizofrenie in een studie uitgevoerd onder 88,829 mensen die geboren zijn in Jerusalem, Israël.

Ze ontdekten dat kinderen van moeders die in hun tweede maand van hun zwangerschap gedurende de periode van de Arabische-Israël oorlog in juni 1967, de zogenaamde “Zes Dagen Oorlog”, in een aanzienlijk hoger aantal kinderen resulteerden die tijdens hun adolecentie symptomen van schizofrenie ontwikkelden.

Vrouwelijk nageslacht leek sneller geaffecteerd te zijn door de stress dan mannelijk nageslacht.

“Het is een opvallende bevestiging voor iets wat men al heel lang vermoed heeft” zegt hoofd van het onderzoek Prof. Dr. Dolores Malaspina.

“De placenta is erg gevoelig voor stress hormonen in de moeder. De hormonen werden mogelijk versterkt tijdens de oorlogsperiode.”

Het is niet zeker dat de hormonen hebben bijgedragen aan het kunnen ontwikkelen van schizofrenie bij het kind, voor hetzelfde geld gaat het om het trauma dat de moeder onbewust heeft gelinkt aan haar zwangerschap waardoor er op een onbewust niveau problemen in de ouder-kind relatie zijn ontstaan en het kind om die reden minder goed tot ontwikkeling heeft kunnen komen.

De maximum impact van de stress leek in de begin periode van de zwangerschap te zijn, specifiek in de tweede maand van de zwangerschap, stelt de stuide, gepubliceerd in het Brits-gebaseerde open toegang journaal BioMed Central Psychiatry.

Prof. Dr. Jayashri Kulkarni, directeur van de Alfred Psychiatry Research Center van Monash University in Melbourne, Australië, zegt dat de vitro stress-hypothese al langer werd onderzocht.

“Wat we nu hebben ontdekt is dat het echt een belangrijke voorspellende factor kan zijn” zegt prof. Kulkarni.

Ze stelt dat hormonen die door het lichaam in tijden van stress worden aangemaakt de ontwikkeling van de hersenen mogelijk kunnen beïnvloeden en dat het bekend is dat ze meerdere flow-effecten hebben in het lichaam.

“Indien het bekend is dat oorlogen de ontwikkeling van de hersenen van babies kunnen beïnvloeden dan kan het mogelijk ook veroorzaakt worden door andere vormen van stress zoals huiselijk geweld, extreme angsten, doodgeboren babies en andere vormen van verlies.” zegt de professor.

De studies toonden ook aan dat onvolledige voeding en griep tijdens de zwangerschap eenzelfde voorspellende factor kon zijn voor het ontwikkelen van schizofrenie bij het kind tijdens de adolecentie.

“Er is een belangrijke les te leren uit de resultaten van het onderzoek welke vertaalt moeten worden in preventief werk om het risico voor vrouwen te verlagen.” zegt prof. Kulkarni.

Bron: Herald Sun

 

Mogelijk interessante boeken

Met gezond verstand Medicijnen 2006-2007 Haal je een moederband niet meer in? Uw brein als medicijn
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family