Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Evangelisch begeleidingscentrum (EBC) pakt psychische problemen anders aan

Datum: 24 oktober 2008, 12:45 ~ Bron: deStentor

ECB, evangelisch beleidingscentrum Het Evangelisch begeleidingscentrum (EBC) biedt op professionele wijze hulp aan jong volwassenen (17-45 jaar) die met problemen kampen: depressie, faalangst, trauma’s, gebrek aan structuur en ritme, angsten, moeite om met anderen om te gaan.

Jongeren van 17-18 jaar die al vastgelopen zijn in het leven voordat ze er goed en wel aan begonnen zijn. Vaak kampen ze met psycho-sociale problemen, veroorzaakt door jeugdtrauma’s die terug te voeren zijn op de scheiding van ouders, sexueel misbruik, verwaarlozing en andere negatieve ervaringen. In de psychiatrie worden de jongeren al snel met schizofrenie gediagnosticeerd. Ze komen bij het EBC binnen met een zelfbeeld van nul komma nul. “Een van de eerste dingen die we ze hier willen laten ervaren is dat ze er mogen zijn”, aldus directeur Joop Rikkers.

Ze zien zichzelf als parelduikers, de medewerkers van het EBC. Duiken naar de diepte om de parels te zoeken die verborgen liggen in de levens van jonge mensen die in de samenleving vastgelopen zijn. Dit vanuit de Bijbelse grondslag dat in ieder mens kwaliteiten en talenten gelegd zijn en dat er voor iedereen een hoopvolle toekomst is.

“Hier vieren we geen feestje als een medewerker weg gaat”, aldus Rikkers, “al besteden we er wel aandacht aan. “Het feit dat iemand hier vijf jaar of een veelvoud daarvan werkt en blijft is een veel betere reden om feest te vieren. Ook in onze omgang met onze cliënten zoeken we steeds naar de positieve inslag. Wat dat betreft onderscheidt de christelijke hulpverlening zich denk ik van de niet-christelijke.”

De nieuwe aanbouw van de kantoorunit op het terrein van het EBC in het buitengebied van ’t Harde zal veelvuldig gebruikt worden om feest te vieren, zo verwacht Rikkers. “En voor ontvangsten, want de belangstelling voor ons werk neemt toe.”

De historie van het EBC begint bij een koffiebar in Elburg, waarvan de medewerkers meer wilden doen voor jongelui die waren vastgelopen in het leven dan ze alleen maar een keer in de week een kop koffie en een gesprek bieden. Met alle beperkingen van middelen, mogelijkheden en kennis begonnen ze een opvang. Door de jaren heen groeide dat uit tot het EBC, met nu zes lokaties.

Bij de hoofdvestiging aan de Vaarbekerweg in ’t Harde liggen de roots van het EBC. Nog steeds is dit het hart van de organisatie, met kantoren voor het management en de administratie. Maar ook is hier goed te zien wat er naast de vele gesprekken met de hulpvragers verder gedaan wordt, in de boerderij met 25 melkkoeien, een kaasmakerij, de kaaswinkel, centrale wasserij, kweekkassen, tuinderij, werkplaats en keuken. Op dit terrein is ook een aantal woningen gebouwd voor medewerkers, die (tot nu toe) op basis van kost en inwoning aan het EBC zijn verbonden. Rikkers legt uit:

“Heel veel hebben we te danken aan een grote groep mensen die ons op allerlei gebied steunt. Niet in de laatste plaats aan de medewerkers die zich vanuit hun geloofsovertuiging dienstbaar hebben opgesteld ten opzichte van jonge mensen die het tijdelijk niet meer zien zitten. Jarenlang hebben we samen een leefgemeenschap gevormd. Maar inmiddels zijn we te groot geworden om op die basis voort te kunnen. Zeker na de fusie met het EBW zijn we een professionele organisatie geworden, een speler op de markt van hulpverlening in de regio. Op alle terreinen, van de hbo- en mbo-kwalificaties van het personeel tot ons programma en de accommodaties voldoen we aan alle regelgeving. Dat willen we voor onze hulpvragers, maar ook omdat het ons toegang biedt tot verschillende subsidiemogelijkheden. In een periode van drie jaar groeien we nu toe naar een beloning van onze medewerkers volgens de CAO welzijn.”

De afhankelijkheid van overheidsgeld behelst volgens Rikkers niet het gevaar dat de identiteit van het EBC onder druk komt te staan.

“We worden niet afgerekend op religie, maar op resultaat. Bovendien is de Bijbel wel het uitgangspunt voor de medewerkers, maar niet voor de hulpvragers. Ook de moslim-jongere en de niet-gelovige zijn hier welkom. Wat we doen is hulp bieden en laten zien vanuit welke waarden we dat doen. Vóórleven heet dat.”

“Met het accent op begeleiding”, vult Rikkers aan. “We zijn geen behandelaars zoals in een psychiatrisch ziekenhuis, maar gaan samen met de jongeren die tussen wal en schip zijn geraakt op pad, met als doel ze weer tot een maximaal haalbare zelfstandigheid te brengen. En als het even kan ze bekend te maken met de boodschap van Jezus Christus.”

Bron: deStentor

Zie ook: http://www.ebc.st/

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Het einde van de psychotherapie Afwijkend En Toch Zo Gewoon Metanoia De depressie-epidemie
 

Netwerk: Weg met TBS?

Het merendeel van de gezaghebbende tbs-advocaten uit Nederland raden hun cliënten af om mee te werken aan een tbs-onderzoek. De advocaten hekelen de onrechtvaardige aard van TBS, de willekeur door psychiaters en de discriminatie op basis van wetenschappelijk ondeugdelijke diagnoses.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net