Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Psychiaters bepleiten zelfmoord medicijnen voor depressieve kinderen

Datum: 18 februari 2009, 22:50 ~ Bron: Trouw

Recent vielen psychiaters nog door de mand. Het radioprogramma Noorderlicht van de VPRO ontmaskerde een Nederlandse auteur (Ron Herings) en zijn Amerikaanse co-auteurs van een valse publicatie in de American Journal of Psychiatry waarmee ze poogden om artsen te misleiden en antidepressiva voor kinderen te promoten, terwijl uit wetenschappelijke studies juist bleek dat antidepressiva van de klasse SSRI waaronder ook Prozac behoort, zelfmoordgedachten en zelfmoordgedrag veroorzaakt bij kinderen en in meer zelfmoorden resulteert.

Beluister de uitzending van Argos over het onderzoek uit het American Journal of Psychiatry (7 december 2007)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Beluister de discussie over antidepressiva voor jongeren in Argos Supplement (12 december 2007)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Volgens een nieuwe behandelrichtlijn in Nederland mogen depressieve kinderen echter toch Prozac slikken. Ondanks het bewijs dat het aanzet tot zelfmoordgedachten en in meer zelfmoorden resulteert.

Bij kinderen en adolescenten met matige óf ernstige depressie kan Prozac (fluoxetine) worden voorgeschreven. Dit staat in de behandelrichtlijn Addendum Depressie bij Jeugd, die binnenkort verschijnt.

Het advies verbaast dr. Dick Bijl, arts/epidemioloog en hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, een maandblad dat onafhankelijke informatie geeft over medicijnen.

„Het advies stelt dat is aangetoond dat fluoxetine helpt. Maar van de drie onderzoeken hebben twee geen positieve uitkomsten voor Prozac. De uitkomst van het derde onderzoek is twijfelachtig. Je kunt met dezelfde gegevens ook tot de conclusie komen dat Prozac níet moet worden voorgeschreven aan kinderen.”

Het middel van fabrikant Eli Lilly kwam enkele jaren geleden in opspraak omdat jeugdige patiënten vaker suïcidale gedachten hadden als ze Prozac slikten. Toch werd het middel in 2006 ook in Nederland officieel goedgekeurd voor de behandeling van depressie bij kinderen. De Nederlandse geneesmiddelenautoriteit CGB maakte wel een belangrijk voorbehoud. Artsen werden geadviseerd terughoudend te zijn met het voorschrijven aan kinderen.

In 2007 slikten in Nederland 346 kinderen tussen 5 en 14 jaar Prozac. Volgens Bijl is er sinds 2004 geen vergelijkend geneesmiddelenonderzoek meer gepubliceerd.

 „Er is al jaren een controverse. Het is niet aangetoond dat Prozac werkzaam is bij kinderen, mede doordat de studies ernstige methodologische tekortkomingen hebben.”

Nijmeegse hoogleraar kinderpsychiatrie dr. Jan Buitelaar is voorzitter van de werkgroep die de richtlijn opstelde. Hij kent de kritiek maar wimpelt het af.

„Maar fluoxetine is het beste dat we hebben, al is het niet het ideale middel.”

Het is echter de vraag of deze ogenschijnlijke onmacht werkelijk het adviseren van het voorschrijven van antidepressiva voor kinderen rechtvaardigt.

Antidepressiva werken bij jongeren niet beter dan een nep-pil en geven een verhoogde kans op zelfdoding, kwam begin deze eeuw steeds sterker uit onderzoeken naar voren. Eind 2003 leidde dat in Groot-Brittannië tot een officieel advies om deze groep medicijnen niet meer aan kinderen en jongeren voor te schrijven.

Bron: Trouw

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Afscheid van autisme en ADHD Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen! Wat je niet verteld is... Top 100 van meest gebruikte medicijnen
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net