Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Dierentherapie blijkt effectief tegen ADHD-gedrag bij kinderen

Datum: 7 april 2009, 23:42 ~ Bron: BN/De Stem

ETTEN-LEUR – “Liggen”, zegt Junior. De drie puppies gehoorzamen onmiddellijk.

Junior grijnst breeduit. Dat heeft-ie ‘m nou toch maar eens mooi geflikt. Hij voelt zich op zijn gemak, daar op de Menmoerhoeve. 

Dierentherapie tegen ADHD symptomen

Dierentherapie tegen ADHD symptomen

De 13-jarige Junior is een van de ruim twintig kinderen die animal assisted therapy volgen, AAT. Samen met honden en paarden werken ze aan een probleem waarmee ze zitten.

Die problemen kunnen héél gevarieerd zijn, zo blijkt uit het verhaal van Loes de Jong en Nicky Meijs. Het kunnen problemen met de ontwikkeling zijn, een verstandelijke handicap of een psychomotorische achterstand.

Maar ook kinderen met bijvoorbeeld faalangst, obesitas of kinderen die gepest worden, kinderen met ADHD, ze zijn allemaal welkom.

De Jong en Meijs runnen samen met Simone Keldenich, Kim Buuron en Anouk Lafargue sinds drie jaar het AAT-centrum Kairos. Tot voor kort gebeurde dat onder de naam De Klimop. Nu zijn er twee AAT-centra: Kairos in Etten- Leur en De Klimop in Zundert/ Rijsbergen.

“AAT ontstond kort na de Tweede Wereldoorlog in de Verenigde Staten. Daar gebruiken ze zelfs roofdieren bij de therapie. En in Engeland kennen ze het onder meer in de vorm van prison dogs, honden voor gevangenen. Maar in Nederland is het nog niet zo bekend.”

Hippotherapie

Nicky Meijs is logopedist en heeft altijd al wat met paarden en pony’s gehad.

Kind en paard, natuur als psychotherapie

Kind en paard, hippotherapie tegen ADHD bij kinderen

Vandaar dat ze een studie hippotherapeut volgde in Gent. Hippo staat voor paard.

Loes de Jong deed hbo-jongerenwelzijnswerk, is kindercouncillor en studeerde pedagogie thuishulp. Nu helpen ze kinderen, die om wat voor reden dan ook niet lekker in hun vel zitten.

De naam Kairos komt uit het Grieks.

“Het is het moment waarop goede dingen samenvallen, waarop een goede kans zich voordoet. We vonden dat heel goed passen, want we zien hier heel mooie dingen gebeuren met kinderen.”

Dieren kunnen kinderen helpen een probleem te overwinnen. Dieren zijn ook het ideale middel om een kind iets uit te leggen.

“Je kunt tegen een kind honderd keer roepen dat hij niet zo hard moet gillen en dan luistert hij nog niet. Maar als je zegt dat de paarden schrikken van dat harde roepen, dringt dat wel door.”

De mogelijkheden zijn schier onuitputtelijk. De dieren helpen zelfs om kinderen te laten werken aan hun taal.

“Begrippen als ‘erboven’ en ‘eronder’ worden ineens een heel stuk duidelijker als je met een echte pony ónder een balk door moet lopen. En als je op een paard zit, lukt het ineens vaak wel om die moeilijke tafels op te dreunen”, geeft Meijs een paar voorbeelden.

Ouders en kind hebben vaak al een hele rij van specialisten gezien voor ze bij Kairos komen. Ze krijgen een verwijzing van de jeugdzorg, van de logopedist, of komen na mond-tot-mondreclame.

“We hebben hier ouders gehad van een 3,5 jaar oud kind dat continu onrustig was. Tot het op de kermis mocht paardjerijden en het helemaal tot rust kwam. Zo kwamen ze op het idee om naar ons toe te komen.”

Ja, er komen ook kinderen die juist báng zijn van dieren.

“We hadden bijvoorbeeld een kind met Asperger. Die had zich helemaal op zijn angst voor dieren gefocust. Onze dieren zijn niet speciaal opgeleid, maar wel heel goed getraind. Ze zijn lief en rustig. Hier leert zo’n kind dan wat het betekent als de hond met zijn staart kwispelt. Op die manier leren ze dan niet alleen dat ze de hond kunnen controleren, maar krijgen ze ook meer controle over hetgeen zich in hun eigen hoofd afspeelt. Dat bewuste kind is nu zijn angst voor dieren kwijt en is zich daardoor thuis en op school heel anders gaan gedragen.”

De meeste kinderen komen één keer per week een uur of twee naar de Menmoerhoeve.

Kinderen als Junior komen echter vaker. Soms is het probleem met tien sessies opgelost, vaker kost het de duur van een schooljaar.

“Je kunt ze natuurlijk niet onbeperkt houden. Als er geen vooruitgang meer is, als ze hun grens hebben bereikt, dan is het afgelopen. Hoe leuk ze het hier ook vinden.”

En het ís leuk, zegt de elfjarige Halit. Na een ‘ingewikkeld verleden’ woont hij nu bij pleegouders en volgt hij AAT.

Hij vindt het heerlijk om te raggen met de honden, vooral met Frodo. “Dat komt omdat ik thuis zelf ook een hond heb en dat is het broertje van Frodo. Honden zijn zo aardig”, vat hij samen.

Junior is ondertussen een kuiltje aan het graven. ” Da’s handig voor de hondenpoep”, probeert hij Loes te overtuigen.

Met mensen heeft hij op dit moment even niks, wel met honden. En met paarden ook blijkt even later. Want als Halit met de honden op de foto mag, dan wil hij wel poseren met Frutske, een fjordenpaard.

Onderweg naar de paardenbak komen we Pieter-Jan van Dijck tegen. Hij runt samen met zijn ouders John en Dimphy de Menmoerhoeve. Die omvat naast Kairos ook een soort van zorgboerderij voor de stichting Prisma, een camping en een terras voor vermoeide fietsers en andere passanten.

“Het grijpt allemaal zo mooi in elkaar”, zegt De Jong. “Ze hebben hier werkelijk van alles, van een kikkerpoel en een vlindertuin tot runderen en een tuinderij met oud-Hollandse groenten. De kinderen komen daar allemaal mee in contact. En de mensen van Prisma maken ook nog eens onze stallen schoon.”

Nicky Meijs en Loes de Jong begonnen drie jaar geleden heel voorzichtig met acht uur therapie per week. Nu is dat dik vijftig uur en is er een kleine wachtlijst.

Ze zijn tevreden met wat zij en hun dieren bereiken met kinderen.

“Ze komen vaak als een zielig hoopje of juist als één brok opstandigheid bij ons binnen. Thuis en op school wil het allemaal niet lukken. Maar voor een dier doen ze alles. Dan zijn ze niet meer bang. Dan leren ze langzaam aan weer stappen te zetten.”

Bron: BN/De Stem

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen! Afwijkend En Toch Zo Gewoon Wat je niet verteld is... Afscheid van autisme en ADHD
 

Dr. Laura Batstra

Dr. Laura Batstra (blog) heeft ontslag genomen bij een GGZ-instelling uit afkeer tegen ADHD-screenen op scholen. Dr. Laura Batstra is auteur van het boek “Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen!” en stelt dat ADHD geen hersenziekte is en dat het daarom onverantwoord is om de hersenen van kinderen te behandelen.


Stop ADHD screening
Petitie tegen medicalisering jeugd

Terwijl de Tweede Kamer er alles aan doet om de ADHD epidemie in Nederland aan banden te krijgen start de psychiatrie onderwijl initiatieven om kinderen in een vroeger stadium te diagnosticeren met ADHD. In Ede is bijvoorbeeld een psychiatrisch screening programma gestart op peuterspeelzalen.

is een petitie gestart gericht aan politici. Teken de petitie en nodig anderen uit om te tekenen!

Teken de petitie tegen ADHD screening
Teken de petitie!


"Hoogleraren roepen in kranten dat ADHD wetenschappelijke fraude is"
Knack.be (700.000 lezers)

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!