Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Als een oliemaatschappij van $180 miljard dollar het met gemak doet...

>>> hoe vaak wordt giftig afval in de oceaan gedumpt? <<<

CEO van Trafigura BV aan schipper: Voorbij Dover hoor, en zeker niet in de Oostzee

Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

(D)evolutie

Datum: 2 oktober 2010, 14:41

Gepubliceerd door mw. Sarah Morton

ervaringen_evolutie1(D)evolutie.

Over autisme is steeds meer bekend. Waar vroeger iemand nog ‘apart’ was, of een beetje op zichzelf, is het nu een officiële diagnose. Je hoeft helemaal geen problemen te ervaren. Het is steeds gewoner dat leerkrachten of zelfs peuterleidsters alert zijn op afwijkend gedrag.

Het argument is dat er vroeg rekening mee gehouden kan worden en het kind zich zo optimaal kan ontwikkelen.

Van het volgende krijg ik het echt koud:

Of zou het een idee zijn om alle baby’s kort na hun geboorte standaard te screenen op hun genetisch risico voor autisme, zoals bijvoorbeeld nu al gebeurt bij volwassen vrouwen in bevolkingsonderzoek naar baarmoederhals- of borstkanker?

http://www.ouders.nl/mgez2008-autisme.htm

Kinderen bij voorbaat screenen, ook als er geen problemen zijn.

Dat er kanker bij gehaald wordt, zegt genoeg over hoe er over autisme gedacht wordt.

Deze gevoelige kinderen kunnen zich niet afschermen voor hun omgeving en passen dus niet in het productiesysteem. Dan moeten er harde maatregelen worden getroffen. We vangen hun gedrag en gevoelens in een ziektebeeld. We geven het een psychiatrische stempel en noemen de eigenheid van het kind een stoornis of ziekte.

Eenmaal een label dan is behandeling bijna vanzelfsprekend. De jongste kinderen krijgen al ‘medicijnen’ om paniek of woede te onderdrukken of zelfs om toekomstige problemen te voorkomen.

De psychiatrie is altijd op zoek naar patiënten. Er bestaan al gedragstesten voor baby’s.

Tot voor kort was er geen betrouwbare manier om te bepalen of een jong kind autistisch zou kunnen zijn. Maar vorig jaar heeft een team van Nederlandse psychologen toch een test ontwikkeld om autisme vroeg op de sporen, namelijk rond de leeftijd van 1½ jaar.

Deze nieuwe Early Screening of Autistic Traits (ESAT) is gebaseerd op gedrags-observatie. Hierbij wordt gelet op kenmerken als:

· spelen met speeltjes;

· de reactie op zintuiglijke prikkels;

· het tonen van emoties;

· gebaren maken;

· en brabbelen.

Op basis van hoe je reageert kun je een stempel krijgen, ook als je gelijkmoedig bent en lekker in je vel zit.

Deskundigen borduren voort op de diagnose, met prognoses over het verdere leven.

Ouders nemen die manier van kijken over, wat afstand schept tussen ouder en kind.

Voor het kind is een zware belasting, de suggestie dat er iets heel erg mis met hem is, waardoor hij nooit een normaal leven zou kunnen hebben en zijn leven lang is aangewezen op behandeling en zorg.

Volgens alternatieve kringen zouden schadelijke invloeden, waaronder vaccineren weer de oorzaak zijn van het ontstaan van autisme.

Wat als deze kinderen hier zijn om de wereld wakker te schudden? Het is niet zo zweverig bedoeld als het klinkt. Het kan best gewoon een volgende stap in de evolutie zijn.

Andere diersoorten veranderen ook. Dieren met een goed aanpassingsvermogen, ook als soort, hebben betere overlevingskansen. We zijn instinctief gericht op ons voortbestaan.

Momenteel scheppen we ons eigen ondergang. De technologie en status gaan boven liefde. Zo hebben veel ouders nauwelijks een band met hun kind. Ze worden in beslag genomen door andere zaken. Werk, het huishouden en hun sociale contacten.

Mensen handelen steeds meer uit angst en frustratie in plaats van liefde en intuïtie. Kinderen lopen vaak vast door afwijzing, onbegrip of pesten, of omdat opvoeders ze in een mal proberen te duwen waar ze niet inpassen. In een maatschappij, waar haast, prestatiedruk en mindcontrol de orde van de dag zijn. Kinderen van zes jaar moeten al als ambtenaren stapels papier afwerken.

Thuis is er haast en kunnen kinderen hun verhaal niet kwijt. Zij komen even tussendoor. Gevoelens mogen er eigenlijk niet meer zijn.

Dat kinderen met autisme zich wel uiten of alleen iemand aankijken wanneer ze dat zelf willen en niet omdat dat sociaal gepast is, zou een stoornis zijn in plaats van puur en oprecht. Stress, angst en verdriet, (vaak onbewust) uitgelokt door de omgeving, zouden bij het ziektebeeld horen. Waar het kind mee zit, daar kijken we niet naar. De uitingen van het kind proberen we glad te strijken, uit te vlakken.

Dat iemand met autisme moeite heeft zich aan te passen aan de groep, kan in dit gaval een redding zijn in plaats van een probleem. De wereld heeft bewuste zielen nodig. Mensen die met hun gevoel verbonden zijn.

Ik heb zelf autisme, net als een paar vrienden die kritischer en bewuster in het leven staan dan de ‘aangepaste mens’. Zij denken echt na over wat er in de wereld aan de hand is. Zij voelen me ook aan, merken dingen sneller op dan anderen. Hoe ik me voel, wat mijn verlangens zijn.

En dan zegt ‘men’ dat autisten zich niet kunnen inleven. Bij mezelf merk ik dat ik vaak precies aanvoel hoe iemands toestand is, alleen anders reageer dan mensen gewend zijn.

Waar andere mensen onbegrijpelijk lijken voor iemand met autisme, voelen ze dieren intuïtief aan. Ook komen ze door contact met dieren los uit hun blokkades en gaan zich in veel gevallen ook naar mensen toe socialer gedragen. Een bekend voorbeeld is de auteur Temple Grandin. Zij kan mensen vertellen waarom hun dieren bepaald gedrag vertonen.

Zelf kan ik kinderen ook doorgaans veel beter aanvoelen dan volwassenen. Zolang een kind nog oprecht is.

Dit zegt misschien ook iets over hoe de moderne mens van de natuur is afgedwaald?

Natuurlijk zijn er ook hulpverleners die het kind voor vol aan zien. Die autisme niet als een defect zien, maar een alternatieve werkelijkheid. Die snappen dat de kinderen het moeilijk hebben in deze wereld, in plaats van dat die kinderen het probleem zijn.

Er zijn ook wakkere ouders, voor wie het kind dezelfde blijft, wat hulpverleners ook zeggen. Die voor hun kind op blijven komen, in plaats van alles op het autisme afschuiven.

Als een kind, met of zonder autisme, krijgt wat het nodig heeft, liefde, waardering om wie het is en zich op een manier kan ontwikkelen die bij hem past, zit het lekkerder in zijn vel en ontwikkelt zich beter.

Als ik zelf in evenwicht ben, hou ik meer het overzicht en kan ik informatie beter plaatsen.

Hebben we niet allemaal als we gestrest zijn, dat informatie of te intens binnenkomt, of langs je heen gaat?

Mijn hersenen werken misschien anders, maar ze zijn niet defect.

Deze publicatie is onderdeel van het column van mw. Sarah Morton, klik hier voor meer publicaties van de auteur.

 

Boeken van de auteur

Afwijkend En Toch Zo Gewoon Collision Collision De duisternis voorbij
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net