Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Depressie omdat mensen hun geluk niet weten vast te houden

Datum: 22 december 2009, 14:00
Dit artikel is op verzoek geselecteerd uit het archief van hoogleraar Ivan Wolffers, en kan gedateerd zijn. Copyright © Ivan Wolffers

Vasthouden aan gelukOnderzoekers komen met een nieuwe theorie over hoe het komt dat mensen met een depressie zo’n negatieve stemming hebben. Het komt niet doordat ze zich niet positief kunnen voelen, maar omdat ze niet in staat zijn dat gevoel vast te houden. De resultaten van het onderzoek zijn sinds 21 december 2009 op de website van wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences te vinden.
In het onderzoek werden 27 volwassenen met depressie vergeleken met 19 mensen zonder depressie. Ze moesten naar afbeeldingen kijken die bedoeld waren om positieve of negatieve gevoelens op te wekken. Mooie landschappen of een moeder die haar baby liefkoost. De proefpersonen werd gevraagd het gevoel dat bij ze werd opgeroepen vast te houden en groter te maken. Dat is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Je moet daarvoor wat je ziet interpreteren en groter maken. Je fantaseert bijvoorbeeld dat je in dat landschap loopt en dat je niets hoeft te doen, dat je geen zorgen hebt of dat je met mensen bent van wie je houdt. Deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd dat gevoel 45 minuten vast te houden, terwijl er tegelijkertijd een hersen-MRI van ze werd gemaakt.
Bij de 19 mensen zonder depressie lukte dat en bleken de delen van de hersenen die belangrijk voor positieve gevoelens te zijn geactiveerd. Bijvoorbeeld de nucleus accumbens, welke belangrijk is voor het gevoel van beloning. Bij mensen met een depressie was dat ook te zien, maar het bleef maar kort. Ze waren niet in staat het vast te houden.
Nu is zo’n onderzoek natuurlijk erg interessant, maar wat moet je ermee? Allereerst ondermijnt het de theorie dat depressie veroorzaakt wordt door anhedonia (ze zouden niet in staat zijn plezier te ervaren). Peter Kramer, de Amerikaanse psychiater die in 1993 Listening to Prozac schreef en een sterk voorstander van gebruik van SSRI’s was, besteedt veel tijd aan het begrip Anhedonia in zijn boek. Hij vindt zelfs dat mensen met een voorstadium van Anhedonia behandeld moeten worden met medicijnen en zijn wonderlijkste claim is dat de Italiaanse auteur Primo Levi die over zijn Auschwitz herinneringen indrukwekkende boeken schreef geen zelfmoord zou hebben gepleegd als hij maar Prozac had geslikt.
Anhedonia is natuurlijk maar een poging van deskundigen om de wonderlijke wereld van de menselijke stemmingen onder controle te krijgen via woorden. Als we er maar een woord voor hebben. Als we depressie vanaf nu dus moeten beschouwen als een onvermogen om positieve gevoelens vast te houden, dan openen zich ook nieuwe mogelijkheden voor behandeling. Zoiets valt namelijk te trainen. Gewoon oefeningen doen en daarbij je voorstellingsvermogen inzetten. Makers van geneesmiddelen zien natuurlijk ook onmiddellijk kansen. Je zou volgens hen middelen die het dopamineniveau in de hersenen beïnvloeden moeten gebruiken, want dopamine is de neurotransmitter die voor het beloningscentrum belangrijk is. Het is duidelijk dat er meer onderzoek nodig is en dat je op basis van zo’n onderzoek niet onmiddellijk allerlei conclusies aan kunt verbinden.

Deze publicatie is onderdeel van het column van prof. dr. Ivan N. Wolffers, klik hier voor meer publicaties van de auteur.

 

Boeken van de auteur

Medicijnen 2006-2007 Medicijnen 2004-2005 Medicijnen 2008-2009 Top 100 van meest gebruikte medicijnen
 

Seroquel dodelijk?

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net