Deense brugklas-leerlingen ontmaskeren onterechte hersenbehandeling tegen ADHD bij klasgenootjes
Vijf meisjes uit de brugklas van de Hjallerup School in Denemarken hebben voor opschudding gezorgd met een zelf bedacht biologie experiment. Ze hebben aangetoond dat kinderen die worden verteld dat zij een hersenziekte hebben (ADHD) en daartegen krachtige medicijnen krijgen toegediend, waarschijnlijk niets mankeren in hun hersenen.

Van links naar rechts: Lea Nielsen, Mathilde Nielsen,
Signe Nielsen, Sisse Coltau en Rikke Holm. Foto: Kim Horsevad
Mobiele straling
De meisjes wilde weten of Wifi straling van mobiele telefoons een effect heeft op de groei van planten. Ze namen 400 tuinkerszaadjes die ze verdeelden over 12 bakjes. Ze plaatsten 6 bakjes in twee kamers op dezelfde temperatuur. Ze gaven alle bakjes evenveel water en zonlicht gedurende 12 dagen. De helft van de bakjes werd blootgesteld aan mobiele Wifi straling.
Concentratieproblemen op school
De meisjes kwamen op het idee omdat ze moeite hadden met concentreren tijdens de lessen op school en omdat ze niet wilden geloven dat dat te maken had met een aangeboren ziekte in hun hersenen.
Lea Nielsen, een van de meisjes zegt:
“We hebben allemaal meegemaakt dat we ons slecht konden concentreren op school als we met onze mobiele telefoon naast ons hoofd hadden geslapen. Soms hadden we ook moeite met inslapen of werden we vaak wakker.”
Omdat ze de effecten van de mobiele telefoon niet op zichzelf konden testen, moesten de meisjes een ander plan bedenken en kwamen ze met het idee voor de proef-opstelling.
Zes bakjes met zaden werden in een stralingsvrije ruimte geplaatst en zes bakjes werden in een andere kamer naast twee Wifi-routers geplaatst. Dergelijke routers zenden een zelfde type straling uit als een gewone mobiele telefoon. Na twaal dagen spraken de resultaten boekdelen.
De simpele test had een duidelijk resultaat.
“Het is ontzettend beangstigend dat de straling zoveel effect heeft en we waren dan ook erg geschokt door de resultaten van dit experiment.” Aldus Lea Nielsen.
Ethisch onverantwoord
De resultaten tonen dat er invloeden kunnen zijn waardoor kinderen moeite hebben met concentreren op school. Deze kinderen worden nu verteld dat zij een hersenziekte hebben en krijgen krachtige medicijnen toegediend om de ziekte te bestrijden. Dat is ethisch onverantwoord.
Professor Olle Johansson van het Karolinska Instituut in Stockholm is zeer onder de indruk en gaat dit experiment herhalen in samenwerking met zijn Belgische collega, Professor Marie-Claire Cammaert van de Universiteit van Brussel. Hij zegt het volgende over dit experiment:
“De meisjes zijn netjes binnen hun eigen reikwijdte aan kennis gebleven en hebben het experiment zeer vaardig uitgevoerd en ontwikkeld. Hun oog voor detail en de accuraatheid van dit experiment zijn voorbeeldig. En de keuze voor tuinkers is absoluut briljant! Ik hoop dat deze jonge dames verder gaan in het onderzoek en ik zou ze graag in mijn onderzoeksteam zien!”
De meiden zijn er nog niet over uit wat ze in de toekomst voor werk willen doen en zijn zeer verbaasd door alle aandacht die het experiment hen oplevert. De hoop is dat het kinderen zal beschermen tegen onterechte hersenbehandeling of het opdringen van een ziektereligie.
“Het lijkt wel een ritje in de achtbaan en ik kan het nog niet bevatten allemaal” zegt Lea Nielsen.
Mathilde voegt daaraan toe:
“Het is overweldigend en heel spannend. Niet iets wat je iedere dag meemaakt.”
“Na dit experiment slaapt geen van van ons nog met haar telefoontje naast haar hoofd/bed. We leggen de telefoon ver weg van ons bed of leggen hem in een andere kamer. De computer zetten we ook altijd uit.” Zegt Lea.
Bron: LexNaturalis