Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

De kracht van de menselijke geest, hoe een vrouw met ‘denken’ organen uitschakelde

Datum: 2 oktober 2013, 15:54 ~ Bron: Dailymail.co.uk

De menselijke geest is immens krachtig, het stelt mensen in staat om met maar 20% hersenen een normaal leven te leiden als gemeenteambtenaar met vrouw en 2 kinderen. Of om met wilskracht een schaak grootmeester te worden als vrouw of zoals in dit geval, organen uit te denken en symptomen van Multiple Sclerose (MS) te doen ontstaan.

Doordat de psychiatrie de opvatting uitdraagt in de samenleving dat het leven geen betekenis heeft door mensen wijs te maken dat depressieve emoties en druk kindergedrag door een toevallig chemisch proces in de hersenen wordt veroorzaakt, beginnen mensen steeds meer te vergeten welk potentieel hun eigen geest bezit.

Het volgende verhaal is een publicatie van Britisch Medical Association ter viering van de dokter-patiënt relatie in het Verenigd Koninkrijk. Het verhaal gaat over de Britse vrouw Susan Dakin die symptomen van Multiple Sclerose kreeg, zoals orgaanuitval en klinische blindheid, en huisarts Dr. Ingrams die ondanks deze symptomen toch bleef zoeken naar een ander antwoord wat uiteindelijk leidde tot cognitieve psychotherapie die de problemen heeft verholpen.

Susan Dakin - Conversie Syndroom Toen Susan Dakin haar ringvinger begon te spasmen, nam ze aan dat het weer eenzoveelste bijwerking van epilepsie was dat haar al achtervolgde sinds een verwonding aan haar hoofd 20 jaar eerder.

Maar het probleem verspreide zich naar de linker zeide van haar lichaam, en binnen enkele maanden sleepte haar linker been tijdens het lopen en had ze een ondraaglijke pijn.

De 48-jaar oude vrouw kon op een gegeven moment zelfs niet meer slikken, waardoor artsen begonnen te denken aan een ontwikkeling van keelkanker.

Toen haar blaas ophield met werken, werd ze voorzien van een katheter en tas, en uiteindelijk werd ze ook nog eens blind, dit alles in een tijdsbestek van 4 jaar.

Ze zat in een rolstoel, echter, ondanks haar serieuze aandoening was ze in behandeling bij verschillende specialisten en werd ze getest op verschillende aandoeningen waaronder Multiple Sclerose en hersenkanker, maar geen van de experts kon definitief vaststellen wat er aan de hand was met de vrouw.

“Ik had geen leven” zegt ze. “Het was een dagelijkse strijd – ik had epilepsie en was gehandicapt, ik moest mijn baan bij de spoorwegdiensten opgeven, en had verzorgers en familie nodig om voor me te zorgen. Ik was zo diep gezonken, en ik dacht dat het einde nabij was.”

In feite bleek de oorzaak voor de lichamelijke conditie van Susan niet in een fysiologische ziekte te liggen, maar veroorzaakt te worden door een psychologisch trauma zoals mishandeling.

Ze is een van de vele duizenden mensen met het Conversie Syndroom – een complexe psychische toestand waarin psychologische problemen zichzelf manifesteren als fysieke problemen. Experts schatten dat er meer dan 140.000 mensen te kampen met het syndroom in het Verenigd Koninkrijk alleen. Dit zou evenredig neerkomen op ongeveer 50.000 mensen in Nederland.

Ondanks dat de meeste mensen geen diagnose zullen krijgen, gelooft gepensioneerd adviseur-psychiater Dr. David Enoch, expert op het gebied van Conversie Syndroom, dat ten minste 3 procent van de bevolking op eniger wijze lijden aan de conditie.

Conversie Syndroom – welke voorheen bekend was als hysterie – was een veel gestelde diagnose in de 19e eeuw.

De conditie werd bestudeerd door Sigmund Freud, die als theorie opperde dat het syndroom voortkwam uit geĂŻnternaliseerde woede, afgunst of onverwerkte conflicten.

Het komt volgens de psychiater het vaakst voor bij meisjes en vrouwen in de leeftijd van 6 tot 35 jaar. Maar meer recente studies duiden er op dat het ook bij mannen voorkomt, en bij meer mensen als eerder werd verondersteld.

Experts geloven dat de verhoogde incidentie van het syndroom bij vrouwen mogelijk te maken heeft met het feit dat vrouwen vaak meer kwetsbaar zijn voor mishandeling. Symptomen omvatten spier-verlamming, gevoelloosheid, toevallen, coma, bewegingsstoornissen en blindheid.

Ondanks dat het moeilijk te geloven is, heeft Susan haar leven niet weer op de rit gekregen door een ‘wonder medicijn’ of een doorbraak in medische technologie, maar door de vastberadenheid, steun en begeleiding van haar huisarts Grant Ingrams gedurende de afgelopen negen jaar.

Na het herzien van haar medisch dossier en het in acht nemen van haar levensstijl, begon de huisarts zich af te vragen of deze serieuze – echter ogenschijnlijk onafhankelijke – lichamelijke condities verbonden zouden kunnen zijn door een psychisch probleem, in plaats van een lichamelijk probleem.

Reeds na een paar maanden vermoede Dr. Ingrams dat sommige van haar aandoeningen een gedeelde psychologische oorsprong hadden. Dit omdat er een consistente link tussen de symptomen en de episodes van stress leek te bestaan, een fenomeen bekend als ‘La belle indifference’.

Echter, ondanks dat hij een goede feeling had met haar, bezocht ze op dat moment verschillende specialisten waaronder een internationaal gerenommeerde neuroloog die overtuigd was dat ze een fysiologische ziekte had, wat Susan ook geloofde.

Ze had een 20-jarige relatie achter de rug waarin ze mishandeld was. Haar epilepsie was veroorzaakt door een verwonding aan het hoofd die door haar ex-man toegebracht was, die later veroordeeld werd voor huiselijk geweld.

Maar elke vorm van stress kan het syndroom veroorzaken, zoals trauma, ernstige verwonding of een sterfgeval.

Dr. Ingrams legt uit: “Het is algemeen bekend in de medische wereld dat elke ziekte een psychologisch component omvat. Het is hoe je reageert op wat er met je gebeurt dat bepaalt hoe goed je zal kunnen herstellen”

Zelfs iets eenvoudigs als een verkoudheid, sommige mensen zijn meer stoĂŻcijns en groeien er binnen enkle dagen al overheen, terwijl anderen het mee naar bed nemen. Een van de voordelen van het zijn van een huisarts met lange termijn ervaring is dat je mensen goed leert kennen en hoe ze reageren op dingen.”

Amerikaans onderzoek suggereert dat tot 70 procent van de huisarts bezoeken door mensen die op een kantoor werken met psychologische stress te maken heeft die de vorm aanneemt van lichamelijke ziektes. Het syndroom komt volgens dit onderzoek ook geregeld bij mannen voor.

Terwijl de officiële conditie relatief zelfdzaam is, na zo veel jaren van mishandeling, bevond Susan zich aan de meest extreme kant van de weegschaal.

Handelend op zijn instinkt, en met het bewijs dat haar blindheid geen fysiologische oorzaak had, verwees Dr. Ingrams Susan, die toenmalig nog samen met haar man was, naar de National Hospital for Neurology and Neurosurgery in Londen.

Daar stelden enkele senior psychiaters vast dat haar symptomen veroorzaakt werden door vele jaren van stress en mishandeling die ze had moeten verduren.

“Ze vertelden dat mijn hersenen het allemaal niet meer aan konden en alle psychologische stress in lichamelijke problemen vertaalden. Ik kon niet geloven dat het om een erkende medische conditie ging.” zegt ze.

De enige beschikbare behandeling was Cognitieve Gedrags Therapie, die patiënten kan helpen om hun manier van denken en gedrag te veranderen, en counselling. Patiënten kunnen de diagnose vaak moeilijk accepteren omdat ze het idee krijgen dat ze worden beschuldigd van het overdrijven van de problemen of het inbeelden van symptomen welke toch wel daadwerkelijk zeer echt zijn. Susan was geen uitzondering.

“Ik dacht dat ik Multiple Sclerose had – ik was er op getest en mijn symptomen leken het best overeen te komen met deze conditie. Ik verliet het ziekenhuis en keerde niet meer terug voor meerdere maanden omdat ik niet kon verwerken wat me was verteld.”

Omdat ze al zo veel andere behandelingen had geprobeerd, besloot Susan uiteindelijk dat ze niets te verliezen had door psychotherapie en fysiotherapie te proberen om haar te helpen leren lopen na vele jaren in een rolstoel.

Therapeuten gebruikten cognitieve gedrags therapie en psychotherapie om Susan te helpen accepteren dat ze een psychisch probleem had.

Geleidelijk aan transformeerde haar leven en de resultaten zijn dramatisch. Ze kon al binnen twee weken weer zien en gedurende een 18-maanden periode leerde ze opnieuw lopen.

Gedurende de afgelopen twee jaar is haar zicht weer volledig hersteld.

“In eerste instantie was ik skeptisch, maar na het lezen van boeken over het syndroom en de realisatie hoe krachtig de menselijke geest eigenlijk is, begon ik het logisch te vinden. De geest controleert het lichaam.”

Maar terwijl Susan het geluk heeft om de juiste diagnose te hebben gekregen, is dat het niet geval voor de meeste andere mensen die te kampen hebben met het syndroom.

“Het is vaak moeilijk voor een arts, wanneer deze geconfronteerd wordt met een bedlederige patiĂ«nt, om onderscheid te maken tussen Conversie Syndroom en lichamelijke ziektes.” zegt Oxford-gesitueerde adviseur-psychiater Dr. Christopher Bass.

Susan die vier jaar geleden werd gediagnosiceerd, is nu gestopt met het nemen van de meeste medicijnen en neemt alleen nog medicatie tegen depressie. Ze ontvangt tevens zorg en therapie van een GGZ unit, om haar te helpen de problemen te verwerken.

“Toen ik voor het eerst Dr. Ingrams praktijk bezocht, toen zat ik in een rolstoel, was ik blind en had ondraaglijke pijn. Sindsdien is mijn leven getransformeerd.” zegt Susan die haar man drie jaar geleden heeft verlaten en nu vrijwilligerswerk doet.

“Het benodigde mijn huisarts om alle losse eindjes aan elkaar te knopen en te komen tot de juiste diagnose. Dat is waarom het zo belangrijk is om dezelfde specialist te zien.

Ik heb een stresvol leven gehad, zoals veel mensen. Ondanks dat er nog steeds problemen zijn die ik moet oplossen, ben ik op weg naar volledig herstel. Maar ik ben mij ervan bewust dat het syndroom terug kan komen wanneer stress zich weer ophoopt.

Bepaalde geuren en geluiden die ik associeer met mijn verleden kunnen me in paniek doen raken en dat begrijp ik nu. Het triggert een herinnering en wanneer dat gebeurt ga ik direct naar de arts voor hulp.

Ik ben er nog niet volledig overheen gegroeid, maar ik kan weer zien, lopen en ik ben in controle over wat er mis is met me. Dat is meer dan wat ik had gehoopt.”

Susan en Dr. Ingrams worden aangehaald in een nieuw boek, Partners in Care, vandaag gepubliceerd door de Britisch Medical Association, die dit jaar de dokter-patiënt relatie viert. Het is online beschikbaar op http://www.bma.org.uk/


Download het boek hier!

Bron: Dailymail.co.uk & BBC

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 
 • Pingback: Boek: De oorzaak en sleutel tot genezing lichamelijke ziekten ligt in de psyche!()

 • Ief

  hersenen=orgaan
  psyche=ontastbaar

 • Piggy Bird

  Ik heb helaas grijze staar op 33 jarige leeftijd gekregen. Dit wordt ook cataract genoemd. Bij mij kwam het door Cisordinol ZuckloPentixol. In het farmaceutisch kompas staat dat dit een normale bijwerking is. Alleen een operatie als ik minder dan 10 % zicht over heb waarbij de ooglens vervangen wordt kan helpen. Ik heb ongeveer 12 brillen. Voor dit bericht vergroot ik alles 4 keer als normaal. Was het maar conversie syndroom. Nu ben ik ziek aan mijn ogen.fok.nl
  HomeNieuwsInternationaal
  Psychologen ontwikkelden martelprogramma CIA
  Redactie 11-12-2014 11:33 print
  Facebook Twitter LinkedIn Google+
  Twee psychologen die vroeger voor de Amerikaanse luchtmacht werkten waren nauw betrokken bij het opstellen van het martelprogramma van de CIA. De twee hadden echter geen ervaring met het ondervragen van verdachten of verstand van Al-Qaida. Wel waren ze ingevoerd in de brute methoden die regeringen zoals die van Vietnam en Noord-Korea hanteren bij ondervragingen. Dat staat in het rapport van de senaatscommissie voor inlichtingendiensten, waarn eerder deze week een deel van openbaar werd gemaakt.

  Een groot deel van het omstreden programma van de CIA werd uiteindelijk uitbesteed aan de twee. Hun bedrijf streek voor hun geleverde diensten omgerekend ruim 65 miljoen euro op.

  In 1989 vertelde de CIA het Congres dat ‘onmenselijke fysieke of psychologische technieken contraproductief zijn, omdat ze geen inlichtingen opleveren maar juist leugens’. De twee psychologen, die in het rapport pseudoniemen krijgen, maar volgens bronnen James E. Mitchell en Bruce Jessen heten, deden er alles aan om de CIA van het tegendeel te overtuigen.

  De Amerikaanse krijgsmacht hanteert bepaalde brute methoden om militairen te trainen marteling te weerstaan. Deze technieken werden door Mitchell en Jessen als uitgangspunt gebruikt om de verhoormethoden te ontwikkelen die de CIA uiteindelijk gebruikte. Vernedering, pijnlijke houdingen, opsluiting in kleine ruimte, slaaponthouding en waterboarding: het werd allemaal aanbevolen door Mitchell en Jessen.

  “Namens de CIA ontwikkelden de psychologen theorieĂ«n over ondervragingen gebaseerd op ‘aangeleerde hulpeloosheid'”, staat in het rapport van de senaatscommissie. Aangeleerde hulpeloosheid is een term uit de psychologie, die verwijst naar mensen die in een passieve en depressieve toestand terechtkomen als ze ervaringen ondergaan waar ze zelf geen controle op konden uitoefenen.

  Deze theorieën werden vervolgens in de praktijk toegepast op Abu Zubaydah en andere gevangenen. Zubaydah was het eerste kopstuk van Al-Qaida dat na de aanslagen van 11 september 2001 in handen viel van de Amerikanen.

  Mitchell en Jessen deden niet alleen aanbevelingen, maar waren ook persoonlijk betrokken bij de ondervragingen. Daarnaast waren zij degenen die een oordeel velden over de psychologische toestand van de gedetineerden en of de ondervraging kon doorgaan.

  Sommige medewerkers van de CIA maakten zich zorgen over deze belangenverstrengeling, aldus het rapport. Een van hen schreef in een e-mail dat de psychologen een persoonlijk belang hadden bij waterboarding. Een ander beschuldigde hen van ‘arrogantie en narcisme’. De kritiek leidde er uiteindelijk toe dat de CIA in 2003 een nieuwe regel instelde, waardoor partijen van buitenaf geen definitief oordeel meer mochten vellen over de psychologische toestand van gevangenen.

  Evenwel blijft de CIA erbij dat de bijdragen van het tweetal cruciaal waren. “We geloven dat hun expertise uniek was. We zouden nalatig zijn geweest als we, toen duidelijk werd dat de CIA zich op onbekend terrein ging begeven, geen contact met hen hadden gezocht”, zei de CIA in een reactie op het rapport van de senaatscommissie.

  Jessen was betrokken bij de ondervraging van Gul Rahman in Afghanistan. Rahman werd vastgehouden in de Salt Pit, een gevangenis in Afghanistan die meer weg had van een kerker. Zijn ondervraging bestond onder meer uit ’48 uur slaaponthouding, auditieve overbelasting, totale duisternis, isolatie, een koude douche en ruwe behandeling’. Enkele dagen na de ondervraging, toen Jessen al vertrokken was, werd Rahman dood gevonden. De doodsoorzaak: onderkoeling.

  Gevraagd naar een reactie zei Mitchell dat hij zijn samenwerking met de CIA niet kan bevestigen vanwege een geheimhoudingsovereenkomst. Maar hij trok de conclusie van de senaatscommissie, dat de martelmethoden niet tot unieke resultaten leidden, wel in twijfel. “Ik begrijp absoluut dat mensenrechtenorganisaties (…) zo boos zijn over het rapport van de Senaat”, aldus Mitchell. “Ik zou ook boos zijn, als het waar zou zijn.”

  Mitchell deed voor zijn werk voor de CIA onderzoek naar aangeleerde hulpeloosheid. Hij opperde dat als je een dergelijke toestand kon opwekken, een gedetineerde sneller bereid zou zijn mee te werken. Martin Seligman, een psycholoog van de Universiteit van Pennsylvania, die stukken heeft geschreven over aangeleerde hulpeloosheid, heeft geen goed woord voor Mitchell over.

  “Ik ben bedroefd en geschokt dat goede wetenschap, die zoveel mensen heeft geholpen om een depressie te boven te komen, is gebruikt voor zulke dubieuze doeleinden.”

  Joe Margulies, hoogleraar rechtsgeleerdheid van Cornell University, die probeerde de autoriteiten in Texas Mitchells licentie als psycholoog te laten intrekken, sluit zich hierbij aan. “Het is bijzonder verachtelijk om een vaardigheid die is bedoeld om mensen te helpen op deze manier te misbruiken.”

Mogelijk interessante boeken

Met gezond verstand Het Spirituele Brein Uw brein als medicijn Psychiaters te koop?
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net