De doofpot van het ‘Strattera schandaal’
Het Nederlands College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) rekt nodeloos een juridische procedure die duidelijk moet maken dat men het ADHD-medicijn Strattera onterecht in de handel heeft gebracht voor gebruik bij kinderen.
De werkzame stof in Strattera is gelijk aan die van Prozac en alle medische instanties, ook het CBG, waarschuwen medici om geen SSRI`s aan kinderen of adolescenten voor te schrijven.
Terwijl de dagelijkse dagdosis van Prozac voor de behandeling van depressie bij volwassenen 20mg is (zie http://www.whocc.no/atcddd/) , adviseren psychiaters 80mg Strattera voor het behandelen van ADHD bij kinderen.
De werkzame stof in zowel Prozac als in Strattera die na afbraak door het lichaam actief is, staat bekend als een ‘psychoticum’. Dit wordt ook duidelijk uit het feit dat mensen die met ADHD medicijnen behandeld worden op termijn vaak met antipsychotica gecorigeerd moeten worden.
Het CBG wil koste wat het kost vermijden dat het schandaal publiek bekend wordt.
In theorie worden ADHD kinderen met medicijnen psychotisch gemaakt waarbij het waargenomen gunstige effect steunt op de gevarenreflex waarmee het zenuwstelsel reageert op de ongeigenlijke stoffen die het als aanvallend / giftig beschouwd. Met elke dosis die het kind neemt worden de bouwstenen van het zenuwstelsel verder beschadigd.
Om de effecten van die beschadiging uiteindelijk weer te corigeren heeft het kind antipsychotica nodig maar psychiaters doen het voor alsof het medicijn nodig is voor het behandelen van de karakterstoornissen die behoren bij de ADHD ziekte. (zie Fernand Haesbrouck, apotheker)
De bedrijven die ADHD medicijnen verkopen (Janssen Pharmaceutica, Lilly en Novartis) verkopen eveneens de zeer dure antipsychotica waarmee er natuurlijk een motief bestaat om kinderen aan de antipsychotica te helpen. Het gaat om een miljarden omzet en daarmee een zeer groot belang.
Antipsychotica zijn echter zeer gevaarlijk en de veelgebruikte atypische antipsychotische medicijnen Risperdal, Zyprexa en Leponex hebben respectievelijk 1093, 1005 en 3277 doden veroorzaakt in dezelfde periode als waarin voor het medicijn Vioxx `maar` 932 sterfgevallen werden gemeld.
De goedkeuring voor Vioxx werd echter geschrapt terwijl de goedkeuring voor het gebruik van antipsychotica om de ADHD behandeling bij kinderen te corigeren ongemoeid bleef, terwijl de medicijnen niet eens uitgetest waren om veilig door kinderen gebruikt te kunnen worden.
Die registratie voor gebruik van antipsychotica bij kinderen werd als paniekmaatregel doorgevoerd, nadat psychiatrische instellingen en speciale jeugdzorg overspoeld werden door psychotische ADHD-kinderen.
Waarom de overheid niet ingrijpt is tot op heden een raadsel, en het CBG doet nu net omgekeerde van wat haar oorspronkelijke missie is.
Alsof dit alles nog niet erg genoeg is vecht de vereniging Landelijke Oudervereniging Balans voor het kunnen behandelen van hun kinderen met Strattera zoals blijkt uit een artikel op blikopnieuws.nl. Ze hoopten dat woensdag 15 augustus 2008 tijdens een rechtszaak duidelijk zou worden dat het ADHD medicijn Strattera wordt opgenomen in de basisverzekering. Wat de uitslag is geweest van de zitting is nog niet bekend. Op de website van de vereniging zelf is er niets over terug te vinden.
Update
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft inmiddels een aantal pagina’s van het evaluatierapport over de bijwerkingen van Strattera vrijgegeven.
On 15 September 2005 the MHRA was informed by the Marketing Authorisation Holder for Strattera (Eli Lilly) of an analysis of double blind, randomised, placebo-controlled clinical trial data for atomoxetine which has identified a statistically significant increased risk of suicidal thoughts with atomoxetine compared to placebo in children with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD).
Strattera (atomoxetine hydrochloride) is authorised through the Mutual Recognition Procedure with the UK as Reference Member State. On discussion with CMS (Germany, the Netherlands and Norway) and subsequently with the Pharmacovigilance Working Party, it was agreed that these new data warranted a full risk:benefit evaluation of atomoxetine in its licensed indications, particularly in light of previous concerns about its safety profile including serious hepatic reactions and seizures. In the interim warnings about the risk of suicidal behaviour with atomoxetine were added via an Urgent Safety Restriction (USR) procedure to allow timely communication of the risk to health professionals and patients.
Download de vrijgegeven documenten hier.
Pingback: Psychiaters & farmaceuten slaan de handen ineen: ontwikkeling ADHD medicijnen moet sneller!()
Pingback: Dagblad De Pers: ADHD medicijnen veroorzaken agressief en crimineel gedrag en maken kinderen sneller verslaafd()
Pingback: Farmaceut Eli Lilly start reclame website ter promotie van ADHD medicijnen bij kinderen()