Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

De betekenis van depressie

Datum: 27 november 2009, 08:44

Gepubliceerd door mw. Sarah Morton

images-depressieDe meningen over depressie lijken over twee kampen verdeeld. De ene groep vindt dat iemand zichzelf maar een schop onder zijn achterste moet geven.

Vooral op scholen is het gebruikelijk om tegen een lusteloze leerling te zeggen: “Ga eens wat doen. Pak je lesboek en ga aan de lag”. Alles lijkt voor die leerling nog zwaarder te worden (letterlijk). Het contrast tussen wat er verwacht wordt en wat hij/zij aankan, is schril. Bovenop de worsteling met de depressie, moet iemand nog eens zwoegen om mee te komen met de klas. Zo wordt je steeds meer uitgeknepen. Een luisterend oor is er niet bij. Leerlingen worden benaderd alsof ze lui zijn, in plaats van uitgeput. Kinderen moet je immers in het gareel houden.

Met een beetje pech heb je als kind ook nog ouders die niet (willen) zien dat je je rot voelt en je maar ongezellig vinden. “Je hangt de hele dag maar op de bank”. Niet gek dat zo’n kind of jongere zichzelf waardeloos gaat vinden en niet de kracht vindt om iets positiefs uit het leven te halen en weer op te krabbelen.

De andere visie is dat depressie veroorzaakt wordt door een chemisch onbalans. Een bepaald stofje wordt te weinig aangemaakt. Daardoor voel je je niet goed. Daar kun je niets aan doen maar medicatie kan dit weer in balans brengen.

Die tweede visie lijkt vriendelijker, maar dat is misleiding. Dat depressie een hersenziekte is die je krijgt of niet. Het is een industrie in plaats van geneeskunde. Steeds meer mensen zijn verslaafd aan medicatie. De farma-industrie en de psychiatrie hebben er geen belang bij dat je beter wordt, maar zij bieden (via Internet bijv) wel ‘objectieve’ informatie aan.

De bijwerkingen van antidepressiva variëren van overgewicht, emotionele vlakheid tot algehele schade aan je gestel. Ook ga je totaal voorbij aan de kern. Depressie kan duizenden oorzaken hebben. Iets ingrijpends, zoals een sterfgeval, geestelijke of fysieke mishandeling, pesten. Maar het kan ook voortkomen uit iets minder duidelijks, een vage onvrede. Je hebt alles wat je hartje begeert, maar er is een gevoel van: is dit nu alles? Of de druk vanuit de omgeving ligt net iets hoger dan je vol kan houden, waardoor je langzaam uitgeput raakt. Vooral in situaties die niet aangrijpend lijken, is depressie een sluipend proces, waardoor het lijkt alsof het ‘zomaar’ ontstaat. Het kan ook komen door iets uit het verleden wat je niet hebt verwerkt.

Veel mensen gaan aan de medicijnen omdat ze met hun depressie anderen tot last zijn. En als je niet mee kunt komen met de middenmoot, val je al snel buiten de groep.

De meeste mensen die het zelf hebben ondergaan zien depressie als een ziekte die alles zwart maakt, die je alle wilskracht ontneemt. Ze ervaren het als een bedreiging op zich, hoewel het eerder een natuurlijke respons is op omstandigheden die je niet volhoudt. Iemand die grote angst of wanhoop ervaart, gedwongen wordt in een situatie die hij niet aankan, heeft grote kans om depressief te worden. Somber zijn kun je vaak veel langer volhouden dan angst of wanhoop, die je van binnen weg lijken te vreten of tot waanzin te drijven. Veel mensen houden die sombere stemming jarenlang vol en sommigen verbergen het zelfs voor de omgeving.

Ik was ooit helemaal emotioneel labiel. Thuis werd ik geestelijk mishandeld door de vriendin van mijn vader. Zij beheerde ook mijn Persoonsgebonden Budget. Ze was niet tevreden over de begeleiding die ze eerder voor me geregeld had en werkte die begeleidster eruit. Toen stond ik er helemaal alleen voor, want mijn vader met wie ik eerst een hechte band had, had ze al helemaal ingepalmd.

Ik stond op het punt om door te draaien, maar zakte in plaats daarvan weg in een verdoving. Ik voelde veel minder, mijn stiefmoeder kon me minder raken. Het was mijn beste afweer tegen die vrouw. Ik werd depressief bij gebrek aan een meer strijdbare afweer.

Mijn vader is in zijn relatie ook depressief geworden. Hij kreeg geen lucht, geen bewegingsruimte. Pas toen hij zover was het uit te maken, knapte hij weer op.

Depressief worden getuigt van een zeer dringende behoefte om uit een situatie te komen, of iets te krijgen waar je intens naar verlangt. Het is vaak ook een manier om je emotioneel aan iets te onttrekken. Zelfs een verlangen naar de dood is meestal niet echt een verlangen naar de dood zelf, maar dat het lijden of die situatie eindelijk beëindigd wordt. Verlangen naar een ander leven (soms letterlijk)

Volgens die definitie hebben medicijnen geen enkele zin. Is het een afweer tegen een afweer.

Iemand die depressief is, heeft een luisterend oor nodig. Iemand die ’m echt begrijpt en helpt de oorzaak te vinden. Iemand die helpt de controle over het leven terug te krijgen en uitgaat van de persoon met een depressie en diens wensen en behoeften. Dwangopname/behandeling/medicatie is het tegenovergestelde van iemand de controle helpen terug te krijgen en is meestal schadelijker dan helemaal niets doen. Je komt terecht in een cirkel van onrecht, onmacht, wanhoop en frustratie. Mensen die blijven tobben zijn vaak beter af dan mensen die in de psychiatrie terechtkomen.

Natuurlijk zijn er mensen die zo ver heen zijn dat ze (tijdelijk) niet in staat zijn voor zichzelf te zorgen, niets meer aankunnen. Sommigen binnen de website Zielenknijper.nl vinden dat de psychiatrie moet verdwijnen. Dat vind ik zelf ook, maar dan moeten er crisiscentra komen zonder wachtlijst, waar mensen zich vrijwillig kunnen laten opnemen. Crisiscentra waar eerlijke en bekwame hulpverleners zijn die echte aandacht hebben voor jouw verhaal. Die uitgaan van wat jij nodig hebt, in plaats van een zieke ideologie na te leven. Een luisterend oor en therapie die uitgaat van de mogelijkheden van iemand, die iemand verder helpt in plaats van de problemen verdrukt.

Hulpverlening moet altijd vrijwillig geschieden. Iedere beslissing met inspraak van de cliënt/ patiënt, anders is het effect negatief, alleen al omdat dit het vertrouwen tussen hulpverlener een cliënt/patiënt schaadt. Dwang maakt dat iemand die hulp nodig heeft, de ander veel moeilijker toelaat. En dan heb ik het nog niet eens over de echte misstanden.

Iemand die het verleden niet goed kan verwerken, heeft daar therapie bij nodig, bijvoorbeeld psychotherapie. Iemand die juist de huidige situatie niet meer aankan, heeft begeleiding nodig om daar grip op te krijgen.

Ook als sombere gevoelens uit het niets lijken te komen, heeft praten zin en samen zoeken naar de oorzaak. En sommige mensen hebben gewoon een intens gevoelsleven, met hoge pieken en diepe dalen. Daar is niets mis mee, als iemand zich gemiddeld redelijk goed voelt.

Deze publicatie is onderdeel van het column van mw. Sarah Morton, klik hier voor meer publicaties van de auteur.

 

Boeken van de auteur

Afwijkend En Toch Zo Gewoon Collision Collision De duisternis voorbij
 

Psychiatrisch onderzoekers ontmaskerd

In deze uitzending van VARA/VPRO Argos worden psychiatrisch onderzoekers ontmaskerd. Antidepressiva van het type SSRI blijken de kans op zelfmoord bij kinderen te verdubbelen. Maar de bewuste psychiatrische onderzoekers trachten het publiek het tegenovergestelde wijs te maken met gehaaide misleiding. In deze reportage vallen ze door de mand.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net