Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: De psychiatrie houdt zich al 7 jaar stil

Corruptie: FDA keurt antidepressiva goed voor kinderen, zelfs na ontmaskering omkoperij

Datum: 13 juni 2009, 10:39 ~ Bron: NaturalNews

lexapro pillen(NaturalNews) De FDA heeft het antidepressivum Lexapro (escitalopram) van farmaceut Forest Laboratories goedgekeurd voor gebruik bij kinderen en adolecenten, zelfs nadat de federale overheid en 11 Amerikaanse staten een rechtszaak tegen het bedrijf hebben aangespannen voor het op illegale wijze pushen van het voorschrijven van het medicijn bij kinderen.

De federale overheid heeft het bedrijf Forest Pharmaceuticals beschuldigd van het omkopen van kinderartsen om het medicijn Lexapro en het gerelateerde medicijn Celexa (citalopram) aan kinderen voor te schrijven, ondanks dat het medicijn niet was goedgekeurd voor kinderen. De overheid beweert tevens dat Forest resultaten van studies heeft achtergehouden die aantonen dat het medicijn niet effectiever is dan een placebo, terwijl het medicijn daarentegen wel ernstige bijwerkingen heeft en meer zelfmoorden veroorzaakt.

Beluister ook de Nederlandse VPRO/Vara reportage:

Deel 1:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Deel 2:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

“Door bewust en actief deze antidepressiva voor off-label pediatrisch gebruik bij kinderen te promoten, zonder de negatieve resultaten uit de studies onder kinderen vrij te geven en door het betalen van steekpenningen, verspreide het bedrijf Forest valse claims naar de Federal Health Care programma’s die in strijd zijn met de False Claims Act,” zegt de federale aanklager, ingediend op 25 februari 2009.

Lexapro werd in 2001 geïntroduceerd als een opvolger van de blockbuster Celexa, waarop het patent was verlopen en die beschikbaar werd voor generieke replicatie in 2003. Beide medicijnen zijn antidepressiva in de klasse selective serotonin reuptake inhibitor (SSRI), en veroorzaken evenals de andere SSRI antidepressiva een aanzienlijke toename van suïcidaal gedrag bij kinderen, adolecenten en jong volwassenen, zowel na zeer kort als bij langdurig gebruik.

Forest Pharmaceuticals

Forest Pharmaceuticals, producent Lexapro

Lexapro staat op de 15e plaats in de lijst met best verkochte medicijnen in de Verenigde Staten.

Op 20 maart 2009 heeft de FDA Lexapro goedgekeurd voor de behandeling van ernstige depressieve stoornis bij kinderen in de leeftijd 12 tot 17 jaar, gebaseerd op de resultaten van maar 1 enkele klinische studie. Een andere studie toonde aan dat het medicijn niet effectiever was dan een gewone placebo.

“Veel van dit soort onderzoeken zijn niet succesvol omdat het zeer moeilijk is om depressie studies te doen” zegt Forest zegsman Frank Murdolo. “Maar we hebben twee studies die succesvol waren.”

De tweede studie die door Murdolo werd aangehaald was uitgevoerd op Celexa, die door de FDA was afgekeurd voor gebruik bij kinderen. Een tweede Celexa studie toonde geen enkel bewijs dat het medicijn effectief was.

De FDA heeft Lexapro nu goedgekeurd als behandeling om depressieve gevoelens onder controle te houden bij kinderen, ondanks dat Forest bekent dat er geen klinisch bewijs is voor de effectiviteit of mogelijke risico’s voor kinderen. De FDA beargumenteert dat het mogelijk was om de effectiviteit uit volwassenen studies voor kinderen te extrapoleren.

Lexapro is pas het tweede antidepressivum dat goedkeuring heeft gekregen voor gebruik bij kinderen in de Verenigde Staten.

Volgens een federale aanklacht echter, heeft Forest de medicijnen Lexapro en Celexa reeds negen jaar lang illegaal gepromoot voor gebruik bij kinderen.

In 1999 vroeg de FDA het bedrijf om twee onafhankelijke klinische onderzoeken naar de effectiviteit van Celexa bij kinderen te laten uitvoeren, waarbij het bedrijf een 6 maanden verlenging van het patent werd aangeboden. Forest gaf opdracht voor twee studies, een door het Deense bedrijf Lundbeck, die het medicijn in eerste instantie heeft ontwikkeld, en een andere door de Amerikaanse onderzoeker Karen Dineen Wagner. Terwijl de Wagner studie “een significante” effectiviteit in het reduceren van depressieve gevoelens waarnam door gebruik van het medicijn, toonde de Lundbeck studie aan dat het medicijn niet effectiever was dan een placebo. Daarnaast toonde de Lundbeck studie aan dat onder de 244 studie deelnemers, negen meer patiënten die daadwerkelijk Celexa ontvingen zelfmoord probeerden te plegen, in vergelijk met de patiënten die een placebo kregen.

Gedurende de opvolgende drie jaren echter, gebruikte Forest de studie van Wagner om het gebruik van het medicijn verder te promoten en verzweeg de Lundbeck studie.

Bron: NaturalNews

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Afwijkend En Toch Zo Gewoon Afscheid van autisme en ADHD Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen! Wat je niet verteld is...
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!