Chinese psychiaters behandelen lastige kinderen met Elektroshock (ect) onder dwang
Duizenden Chinese jongeren worden met zogenaamde elektroshocks ‘genezen’ van hun internetverslaving.
“De kinderen zijn als herboren”
Herboren
De kinderen worden door hun ouders naar een kliniek in de kustprovincie Shanding gebracht, waar ze in een maandenlange ‘therapie’ onder dwang elektroshocks krijgen. Volgens de oprichter van de kliniek, psychiater Yang Yongxin, zorgt de elektroconvulsietherapie (ECT) ervoor dat de jongeren ‘ herboren’ worden.
Na de shocks zijn de jongeren voor een aantal weken hun geheugen kwijt.
Elektroshock als straf
In de kliniek worden de elektroshocks niet alleen gebruikt om de hersenen te ‘resetten’, maar ook als straf. De Chinese webkrant China.org.cn meldt elke overtreding van de 86 regels die Yang heeft ingesteld, wordt bestraft met een schok. Het gaat onder meer om het eten van chocola, het afsluiten van de badkamerdeur of zonder toestemming op de stoel van Yang gaan zitten.
Gehoorzaamheid
De ouders die hun kind naar de kliniek brengen, tekenen een contract waarin ze toestemming geven voor de elektroshocks. Ze betalen ruim 600 euro per maand. De exacte inhoud van de behandeling kwam volgens de Chinese krant onlangs pas aan het licht doordat ex-‘patiënten’ op internet over hun ervaringen schreven. Zo werden ze gedwongen hun ‘fouten’ en die van anderen op te biechten, en moesten ze knielen voor hun ouders om hun gehoorzaamheid te tonen.
Depressie
Volgens dokter Yang is internetverslaving te herkennen aan een reeks symptomen, zoals depressie, flauwvallen, spierslapte en spiertrekkingen. Ook anorexia vindt hij een symptoom. Yang ziet zijn behandeling als een ‘heilige kruistocht’. Een moeder die haar 18-jarige zoon bij hem liet behandelen, is erg tevreden.
“Vergeleken met een maandenlange behandeling met antipsychotica is ECT een veilige en doeltreffende manier om mijn zoon rustig en gehoorzaam te maken”, zegt ze.
Geheugen
China heeft al sinds 2004 van overheidswege klinieken voor de behandeling van internetverslaving, maar daar worden elektroshocks niet gebruikt. Tao Ran, de directeur van de eerste kliniek in Peking, ziet de schokken als een allerlaatst redmiddel.
“Het zal de patiënten zeker onderdaniger maken, maar de behandeling tast ook de werking van het geheugen aan,” zegt hij.
Bron: RTL Nieuws