Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Boekbespreking: ‘Het Spirituele Brein, Bewijzen voor het Bestaan van de Ziel’

Datum: 21 september 2008, 11:35 ~ Bron: Schamper

Het Spirituele Brein, Bewijzen voor het Bestaan van de Ziel’ Van een werk over neurowetenschap zou je verwachten dat het ontoegankelijk en versuffend is. In ‘Het Spirituele Brein, Bewijzen voor het Bestaan van de Ziel’ (online te bestellen) slagen neurowetenschapper Mario Beauregard en wetenschapsjournalist Denyse O’Leary er nochtans in hun onderzoek boeiend en illustratief uit te leggen.

In zijn inleiding beschrijft Beauregard meteen zijn persoonlijke drijfveer en tegelijk de basis van dit boek: een wederwoord bieden aan zijn materialistische collega-neurowetenschappers en psychiaters. Zij beweren dat het onderscheid dat mensen dagelijks maken tussen hun geest en hersenen, niet onderbouwd is en dat de geest een illusie is veroorzaakt door vaststaande processen in de hersenen. Na al die tijd is het bovendien nog steeds wachten op de eerste aannemelijke theorie uit hun kamp die bijna-doodervaringen en andere mysterieuze gebeurtenissen kan verklaren. En laat deze twee bovenstaande stellingen nu net de stokpaardjes van Beauregard zijn.

“Omdat je nu eenmaal niet kan ontkennen dat sommigen bovennatuurlijke dingen meemaken, willen we een wetenschappelijk gefundeerde neurowetenschappelijke benadering presenteren om religieuze, spirituele en mystieke ervaringen beter te begrijpen.”

Nu, die wetenschappelijke fundering valt te betwisten. Beauregard genoot, ondanks zijn non-materialistische inslag, een traditionele opleiding en ook O’Leary sprokkelde genoeg ervaring bijeen om niet door de mand te vallen. Toch twijfel je tijdens het lezen of je niet bij de zoveelste kwakzalver bent aanbeland. In hoofdstuk zes krijg je bijvoorbeeld zoveel verhalen over bijna-doodervaringen onder je neus geschoven, dat je je even in een nieuw programma van Ingeborg waant. En wanneer er geopperd wordt dat je door het opzetten van een speciale helm in contact komt te staan met God, is het hek helemaal van de dam.

Alle gekheid op een stokje: als niet-wetenschapper deerde de (non-)wetenschappelijkheid me niet. Het boek blijft een leuke afwisseling van theoretische stukken en persoonlijke verhalen, en is bovendien zeer vlot neergepend. Ook bevorderend voor het leesplezier: elke voor een leek onbegrijpelijke term wordt in de tekst zelf én in het register achteraan uitgelegd. Gedaan met naar achteren te flippen dus. Wat mij betreft een aanrader voor wie zich interesseert in de thematiek en eens een luchtig wetenschappelijk werk onder handen wil nemen. Materialistische neuro-wetenschappers, psychiaters, sceptici en andere flat-earthers, jullie zijn gewaarschuwd!

Bron: Schamper, studentenblad van de Universiteit Gent

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Het Spirituele Brein Uw brein als medicijn Psychiaters te koop? De depressie-epidemie
 

Netwerk: Weg met TBS?

Het merendeel van de gezaghebbende tbs-advocaten uit Nederland raden hun cliënten af om mee te werken aan een tbs-onderzoek. De advocaten hekelen de onrechtvaardige aard van TBS, de willekeur door psychiaters en de discriminatie op basis van wetenschappelijk ondeugdelijke diagnoses.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net