Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Moraliteit en "de betekenis van het leven"

"Wat is de betekenis van het leven?" is een vraag die velen tot wreedheden heeft gedreven, jegens zichzelf en jegens anderen.

Wanneer moraliteit wordt gereduceerd tot een empirische eigenschap van de sociale wetenschappen, welke theorie zou dan mogelijk het idee kunnen voorkomen dat moraliteit een illusie is?

Neem deel aan de discussie op forum.politics.be (NL) en onlinephilosophyclub.com (EN)
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Boekbespreking: ‘Het Spirituele Brein, Bewijzen voor het Bestaan van de Ziel’

Datum: 21 september 2008, 11:35 ~ Bron: Schamper

Het Spirituele Brein, Bewijzen voor het Bestaan van de Ziel’ Van een werk over neurowetenschap zou je verwachten dat het ontoegankelijk en versuffend is. In ‘Het Spirituele Brein, Bewijzen voor het Bestaan van de Ziel’ (online te bestellen) slagen neurowetenschapper Mario Beauregard en wetenschapsjournalist Denyse O’Leary er nochtans in hun onderzoek boeiend en illustratief uit te leggen.

In zijn inleiding beschrijft Beauregard meteen zijn persoonlijke drijfveer en tegelijk de basis van dit boek: een wederwoord bieden aan zijn materialistische collega-neurowetenschappers en psychiaters. Zij beweren dat het onderscheid dat mensen dagelijks maken tussen hun geest en hersenen, niet onderbouwd is en dat de geest een illusie is veroorzaakt door vaststaande processen in de hersenen. Na al die tijd is het bovendien nog steeds wachten op de eerste aannemelijke theorie uit hun kamp die bijna-doodervaringen en andere mysterieuze gebeurtenissen kan verklaren. En laat deze twee bovenstaande stellingen nu net de stokpaardjes van Beauregard zijn.

“Omdat je nu eenmaal niet kan ontkennen dat sommigen bovennatuurlijke dingen meemaken, willen we een wetenschappelijk gefundeerde neurowetenschappelijke benadering presenteren om religieuze, spirituele en mystieke ervaringen beter te begrijpen.”

Nu, die wetenschappelijke fundering valt te betwisten. Beauregard genoot, ondanks zijn non-materialistische inslag, een traditionele opleiding en ook O’Leary sprokkelde genoeg ervaring bijeen om niet door de mand te vallen. Toch twijfel je tijdens het lezen of je niet bij de zoveelste kwakzalver bent aanbeland. In hoofdstuk zes krijg je bijvoorbeeld zoveel verhalen over bijna-doodervaringen onder je neus geschoven, dat je je even in een nieuw programma van Ingeborg waant. En wanneer er geopperd wordt dat je door het opzetten van een speciale helm in contact komt te staan met God, is het hek helemaal van de dam.

Alle gekheid op een stokje: als niet-wetenschapper deerde de (non-)wetenschappelijkheid me niet. Het boek blijft een leuke afwisseling van theoretische stukken en persoonlijke verhalen, en is bovendien zeer vlot neergepend. Ook bevorderend voor het leesplezier: elke voor een leek onbegrijpelijke term wordt in de tekst zelf én in het register achteraan uitgelegd. Gedaan met naar achteren te flippen dus. Wat mij betreft een aanrader voor wie zich interesseert in de thematiek en eens een luchtig wetenschappelijk werk onder handen wil nemen. Materialistische neuro-wetenschappers, psychiaters, sceptici en andere flat-earthers, jullie zijn gewaarschuwd!

Bron: Schamper, studentenblad van de Universiteit Gent

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Het Spirituele Brein Uw brein als medicijn Psychiaters te koop? De depressie-epidemie
 

Bijwerkingen antidepressiva verzwegen

Meer dan 1 miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Er is sprake van een depressie epidemie. De middelen blijken verslavend en hebben nare bijwerkingen.
Een fopspeen (actieve placebo) werkt 100% zo effectief. En er is helemaal geen bewijs voor een ziekte in de hersenen.
Daarbij veroorzaken antidepressiva juist meer zelfdodingen en extreem gewelddadig gedrag.
Argos op Radio 1 over antidepressiva

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Bron: VPRO/Vara

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!