Autistische jongen in waarde gelaten door moeder blijkt genie (IQ 170)
Kristine Barnett (@SparkByBarnett) ontdekte dat haar peuter Jacob, die door psychiaters werd gediagnosticeerd met de omstreden diagnose autisme, gefascineerd leek te zijn door patronen.
De psychiaters vertelde de moeder dat hij vanwege zijn ziekte waarschijnlijk nooit zijn eigen veters zou kunnen strikken. In plaats van mee te gaan in de visie van de psychiatrie liet de moeder haar zoon helemaal zichzelf zijn en richtte ze zich niet op de lijst met dingen die hij niet zou kunnen doen, maar op zijn unieke kwaliteiten.
Bij mensen die de diagnose autisme krijgen is vaak niets aantoonbaar mis met de hersenen, zij benutten de hersenen gewoon anders, wat tot onvoorstelbare prestaties kan leiden zoals zichtbaar is geworden bij wonderkinderen als Stephen Wiltshire.
Bron: Mirror
In het begin ging de moeder mee met de visie van de psychiatrie. Jacob volgde jarenlang speciaal onderwijs dat niet aansloot op wat hij nodig had. De jongen keerde verder in zichzelf en weigerde met mensen te praten. In zijn vrije tijd maakte Jacob uitgebreide kaarten op de grond met wattenstaafjes. Het waren kaarten van plaatsen die hij met zijn ouders had bezocht en hij herinnerde zich nog iedere straat.
Tijdens een bezoek aan een planetarium bleek de destijds 3,5 jaar oude Jacob gecompliceerde theorieën over de natuurkunde en de beweging van planeten te begrijpen. Kristine besloot haar zoon toen thuisonderwijs te geven.
Inmiddels is Jacob 14 jaar en experts hebben vastgesteld dat het wonderkind uit de staat Indiana in Amerika een hoger IQ heeft dan Albert Einstein (170) en zij voorspellen dat hij hard op weg is om een Nobelprijs te winnen.
In de onderstaande TED talk voor tieners (TEDxTeen) presenteert hij zijn theorie dat hij zelf geen genie is, maar dat ieder kind tot unieke uitzonderlijke capaciteiten kan komen door een andere manier van denken, dat kan worden bereikt door een andere manier van opvoeding en lesgeven op scholen.
Vergeet wat je weet
De wijsheid van niet weten

Bron: TEDxTeen
In een recente National Geographic reportage over de eerste vrouwelijke schaakgrootmeester ter wereld, de Hongaars-Amerikaanse Susan Polgar, presenteerde zij en haar vader eveneens de theorie dat ieder kind het grootste genie ter wereld kan worden door goede opvoeding. De hersenen hebben een ongekend aanpassingspotentieel, het gaat om de wil om de capaciteiten van de hersenen te doen ontwikkelen en benutten, en in theorie is het onmogelijk dat die wil ontstaat uit iets dat er al is (bijvoorbeeld de hersenen zelf, of toevallige chemie). Een genie (of topsporter) wordt je niet alleen door gunstige omstandigheden, maar vooral ook door de wil om de (soms nog onvoorzienbare) capaciteiten te doen ontstaan en benutten. (creativiteit)
National Geographic Channel: “My Brilliant Brain”
In de volgende video vertelt de moeder over haar ervaring en manier van opvoeden in een BBC interview.

Bijbel van de psychiatrie
Met de nieuwe bijbel van de psychiatrie (DSM-5) op komst zal het diagnose spectrum van autisme verder worden uitgebreid zodat miljoenen extra kinderen te maken krijgen met het stigmatiserende etiket autisme. Hopelijk leiden ervaringen van eigenzinnige moeders als Kristine Barnett ertoe dat ouders die dat willen, inzien dat er ook een andere weg is dan de geloofsbelijdenis van een ziekte-religie.
Bron: Niburu.nl
Twitter account van Kristine Barnett:
@SparkByBarnett volgen
Boek
In het boek The Spark: A Mother’s Story of Nurturing Genius vertelt de moeder over haar ervaring met het opvoeden van een genie. Te koop via o.a. boekhandel Van Stockum en De Slegte.