Artsennet: “Neurobiologische hersenstoornis ADHD hangt samen met gezinsfactoren”
We kleppen lekker allemaal verder over ADHD, studies zus en studies zo naar het “drukke gedrag” dat volgens geleerden in essentie normaal kinderlijk gedrag is. Erfelijke factoren, verstoorde ouder-kind relatie, opvoeding, dieet, vergiftiging en nog veel meer oorzaken worden betrokken als oorzaak van ‘de ziekte’. Maar ondertussen lijken we de realiteit uit het oog te verliezen en wel dat ADHD volgens psychiaters een neurobiologische stoornis in de hersenen is die als zodanig met medicijnen wordt behandeld. Bijna 900.000 pakjes ADHD medicatie werden in 2009 voorgeschreven aan voornamelijk kinderen (bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen). Medicijnen die bedoeld zijn voor een hersenstoornis.
Hoe verklaar je dat wanneer verschillende onafhankelijke factoren het kind druk blijken te kunnen maken? Hoe verklaar je dat men toch blijft spreken van een eenduidige ziekte terwijl het gaat om druk gedrag en terwijl elk bewijs voor de hersenstoornis ontbreekt?
~ Quote uit Artsennet ~
ADHD-symptomen hangen samen met diverse omgevingsfactoren, blijkt uit onderzoek aan het UMC St Radboud. Bijvoorbeeld de relatie tussen ouder en kind en tussen kinderen onderling.
Volgens promovenda Cathelijne Buschens spelen naast de vermeende erfelijke factoren ook vroege biologische factoren en gezinsfactoren een rol bij ADHD en gedragsproblemen als agressie en deliquentie.
-
Geboortegewicht van het kind.
-
Roken door de moeder tijdens de zwangerschap.
-
Complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling.
-
Verstoorde relatie tussen ouder en kind
-
Negatieve interactie tussen kinderen onderling
Hersenstoornis theorie dubieus
Op basis van haar onderzoeksresultaten vindt Buschens dat de behandeling van ADHD zich niet alleen richt op het kind, maar op alle gezinsleden. De vraag is daarbij of er nog wel rechtvaardiging is om te spreken van een neurobiologische hersenziekte die behandelt dient te worden met medicijnen.
Proefschrift
Cathelijne Buschgens promoveert 9 september 2010 op haar proefschrift: ‘It runs in the family. Early biological factors and family environment in children with ADHD symptoms‘.
Bron: Artsennet