Artsennet: Agressieve patiënten platspuiten met veel medicatie zinloze praktijk
Psychiatrische patiënten met agressief gedrag krijgen veel medicatie, maar de effectiviteit van deze medicijnen is onduidelijk. Dit blijkt uit promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht.
Promovenda Laurette Goedhard laat in haar onderzoek zien dat patiënten die agressief gedrag vertonen, veel meer medicatie krijgen dan andere patiënten. Toch leiden de medicijnen vaak niet tot een betere uitkomst van de behandeling.
Zie ook: Geen wetenschap achter het inspuiten van psychiatrische medicijnen onder dwang, in Journal of Advanced Nursing.
Het onder dwang inspuiten van psychiatrische medicijnen bij mensen heeft geen enkel wetenschappelijk bewijs om het gebruik te ondersteunen, stellen onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk.
Een studie gepubliceerd in de Journal of Nervous and Mental Disease toonde zelfs aan dat het toedienen van antipsychotica de kans op herstel doet verminderen.

Lange termijn resultaten schizofrenie, bron: Martin Harrow and Thomas Jobe. “Factors involved in Outcome and Recovery in Schizophrenia Patients Not on Antipsychotic Medications: A 15-year Multifollow-up Study. The Journal of Nervous and Mental Disease, 195 (2007):406-414.
Bron: PubMed
Bij agressie ‘medicijnen’ inspuiten
Patiënten met agressief gedrag krijgen niet alleen dagelijkse medicatie, maar ook zo-nodig medicatie. Bijvoorbeeld rustgevende middelen en paracetamol. Het onderzoek trekt vooral de effectiviteit van medicijnen bij onderhoudsbehandeling in twijfel.
Goedhart toont tevens dat patiënten die aan onderzoeken meedoen, sterk verschillen van patiënten in de praktijk. Slechts 30 tot 50 procent zou in aanmerking komen voor deelname.
In haar proefschrift ‘Pharmacotherapy and aggressive behaviour in psychiatric patients‘ beveelt Laurette Goedhart aan om agressief gedrag beter te registreren in de praktijk. Zo kan de effectiviteit van de medicijnen beter in kaart worden gebracht.
Bron: Artsennet