Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Apothekers luiden noodklok: Psychiaters schrijven massaal verslavende pillen voor

Datum: 26 februari 2009, 13:20 ~ Bron: Twentsche Courant Tubantia

De Twentse apothekers sluiten de handen ineen en vragen minister Klink om maatregelen te nemen tegen psychiaters die door een maas in de wet mega-recepten uitschrijven voor slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen.

In een brief aan de Inspectie van de Gezondheidszorg en het ministerie van Volksgezondheid dringen de apothekers aan op het instellen van een maximum van dertig benzodiazepines. Deze maatregel moet uitwassen voorkomen.

Psychiaters (en ook huisartsen) schrijven nu soms voor drie maanden of nog langer van deze pillen voor, die zeer verslavend zijn.

Een psychiater uit Enschede presteerde het onlangs om twee recepten van duizend pillen tegelijk voor te schrijven. Het ging om oxazepam, dat behoort tot de benzodizepines.Een apotheker uit Enschede maakte daar melding van bij het landelijke meldpunt van de overkoepelende apothekersorganisatie KNMP. De KNMP vindt dat de psychiater ‘zeer onverantwoord te werk is gegaan‘.

Benzodiazepines mogen bij slaapstoornissen niet langer dan twee weken achtereen geslikt worden, bij angststoornissen niet langer dan drie maanden. Wie wel langer slikt raakt gewend en verslaafd aan de pillen. Naar schatting 1,8 miljoen mensen slikken de slaap- en kalmeringsmiddelen. Zo’n 700.000 benzo-slikkers zijn verslaafd. Sinds 1 januari moet het gros van de slikkers de slaap- en kalmeringsmiddelen zelf betalen. Minister Klink wil met deze financiële drempel de gebruikers aanmoedigen om te stoppen met slikken. Maar het gebruik van de middelen is niet minder geworden, constateert Rikie Elling, apotheker van apotheek Twekkelerveld in Enschede en voorzitter van het departement Groot Twente.

“Het is erg moeilijk om er mee te stoppen. Het is eigenlijk net als bij verslaafde rokers.”

Officieel kunnen apothekers niet weigeren om een grote hoeveelheid pillen mee te geven. Sinds de pillen uit eigen zak moeten worden betaald, is de beperking van dertig stuks per maand, die in alle zorgpolissen staat, namelijk niet meer van toepassing.

“Maar we hebben wel ons eigen verantwoordelijkheid”, zegt Elling. “Als wij denken: dit kan echt niet. Het is onverantwoord om zoveel pillen mee te geven aan deze man of vrouw, dan kunnen wij dat weigeren. Net als een barkeeper kan weigeren om nog een glas bier te schenken. Maar het probleem is dat de patiënt dan naar een andere apotheek gaat.”

Elling vindt het ‘onbegrijpelijk dat een psychiater duizend pillen tegelijk voorschrijft‘.

“Waarom iemand zoiets doet, is me een raadsel. Misschien om de kosten voor de patiënt te drukken.”

Vast staat dat artsen en psychiaters de laatste tijd voor een lagere periode recepten uitschrijven. Ze doen dat onder druk van de zorgverzekeraars, die willen dat de artsen op de kosten letten. Op elke verstrekking van een portie medicijnen zit namelijk een receptenvergoeding van ongeveer 6 euro.

Elling: “Mensen die vroeger wekelijks medicijnen kwamen ophalen, omdat ze anders te veel medicijnen in huis hebben, komen nu nog maar een keer in de maand. Zo wordt de verleiding groot om meer medicijnen in te nemen. Wij vinden dit niet goed uit oogpunt van de volksgezondheid. En dit moet zwaarder wegen dan het kostenaspect.”

Apothekers attenderen patiënten altijd op de gevaren van de benzodiazepines. “Maar dat heeft onvoldoende effect gehad”, constateert Elling. De pillen worden nog steeds massaal geslikt. Ondanks dat mensen ze zelf moeten betalen blijft het gebruik toenemen. Wel neemt sinds januari dit jaar de agressie toe in de apotheek, zo blijkt uit meldingen bij de KNMP. Het opwerpen van een financiële drempel is op zich een goede maatregel, maar apothekers en artsen hebben te weinig tijd gehad om op er op in te spelen, vindt Elling.

“Het kost tijd om mensen ervan te doordringen dat ze beter kunnen stoppen en om hen het slikken, onder begeleiding van de arts, te laten afbouwen.”

De pillen kosten ongeveer 10 euro per maand.

Elling: “Veel mensen ervaren dit toch als veel geld. Denk aan mensen met schulden, of aan ouderen die van de AOW rond moeten komen. Sommigen slikken meer middelen tegelijk. Het zijn vooral ouderen die massaal de slaapmiddelen slikken. Ze worden voorgeschreven als bijvoorbeeld hun echtgenoot is overleden. Ze zijn verdrietig en slapen slecht. Het slikken wordt vervolgens een ritueel. Ze willen niet meer zonder. Zelf merken ze niet dat ze suf zijn van de pillen.”

Bron: Twentsche Courant Tubantia

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Slikken Het einde van de psychotherapie Psychiaters te koop? Nieuwe wegen voor de geneeskunde
 

Seroquel dodelijk?

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net