Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 

Moraliteit en "de betekenis van het leven"

"Wat is de betekenis van het leven?" is een vraag die velen tot wreedheden heeft gedreven, jegens zichzelf en jegens anderen.

Wanneer moraliteit wordt gereduceerd tot een empirische eigenschap van de sociale wetenschappen, welke theorie zou dan mogelijk het idee kunnen voorkomen dat moraliteit een illusie is?

Neem deel aan de discussie op forum.politics.be (NL) en onlinephilosophyclub.com (EN)
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Antipsychotica kunnen ook bij jonge mensen een beroerte veroorzaken

Datum: 3 september 2008, 09:02

Alle soorten antipsychotica, zowel de oude als de nieuwste varianten, zorgen voor een verhoogd risico op een beroerte bij gebruikers van alle leeftijden en bij dementerende ouderen is het risico zelfs 2 keer zo groot. Dat toont een studie die is gepubliceerd in de British Medical Journal.

Atypische antipsychotica

Atypische antipsychotica

Eerder onderzoek heeft reeds aangetoond dat tweede generatie (atypische) antipsychotische medicijnen het risico op een beroerte vergrootte maar het is nog niet aangetoond of de eerste generatie (typische) antipsychotica eveneens een beroerte kunnen veroorzaken en of het risico groter is voor mensen met een dementie.

De verontrusting dat atypische antipsychotica zoals het veelgebruikte Risperdal, Zyprexa en Seroquel een beroerte kunnen veroorzaaken ontstond in 2002, en vooral voor mensen met dementie. In 2004 heeft de Committee on Safety of Medicines in het Verenigd Koninkrijk aanbevolen om de medicijnen niet aan dementerende mensen voor te schrijven, ondanks het gebrek aan voldoende bewijs.

Een team van onderzoekers van de London School of Hygiene and Tropical Medicine bestudeerden gegevens van de General Practice Research Database (GPRD) welke de clinische informatie van meer dan 6 miljoen patiënten uit 400 huisartspraktijken in het Verenigd Koninkrijk bevat.

Ze bestudeerden het effect van blootstelling aan antipsychotische medicatie op de incidentie van een beroerte in 6790 patiënten die een beroerte hadden gekregen en ten minste een keer antipsychotica waren voorgeschreven tussen januari 1988 en het einde van 2002.

De auteurs van de studie ontdekten dat gedurende de periode dat patiënten antipsychotica gebruikten ze 1.7 keer vaker een beroerte kregen terwijl mensen die een dementie hadden 3.5 keer sneller een beroerte kregen wanneer ze antipsychotica gebruikten.

De kans op een beroerte was groter voor mensen die de nieuwe atypische antipsychotica zoals Risperdal, Zyprexa en Seroquel gebruikten in vergelijking met de oude typische antipsychotica.

De study onderzocht niet het specifieke mechanisme waarmee antipsychotica een beroerte veroorzaken of waarom atypsiche antipsychotica vaker een beroerte veroorzaken.

Eerder was het risico van typische antipsychotica geheel niet bekend, zeggen de onderzoekers, maar “we hebben vastgesteld dat alle soorten antipsychotica zorgen voor een verhoogde kans op een beroerte, ook al is het risico groter bij de nieuwe atypische antipsychotica.”

Ze concluderen:

We bevestigen hiermee opnieuw dat de risico’s van antipsychotica gebruik bij dementerende mensen de potentiële baten ver overtreffen, en dat het gebruik van antipsychotica in deze groep mensen waar mogelijk voorkomen moet worden.

Bron: ScienceDaily

 

Mogelijk interessante boeken

Top 100 van meest gebruikte medicijnen Afscheid van autisme en ADHD Het einde van de psychotherapie De duisternis voorbij
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family