Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: De psychiatrie houdt zich al 7 jaar stil

Antipsychotica en trombose

Datum: 29 oktober 2010, 11:20
Dit artikel is op verzoek geselecteerd uit het archief van hoogleraar Ivan Wolffers, en kan gedateerd zijn. Copyright © Ivan Wolffers

Onderzoek dat online in het BMJ van 22 september 2010 verscheen laat zien dat er verband is tussen gebruik van antipsychotica en trombose en longembolie. Voor individuele mensen is het een bescheiden maar duidelijk toename op deze risico’s, maar bevolkingsgewijs klinken de resultaten van het onderzoek indrukwekkender. Dat komt door de manier waarop resultaten van onderzoek gepresenteerd worden. Is het dan niets om je zorgen over te maken?

Atypische antipsychotica veroorzaken trombose en longembolie

Atypische antipsychotica veroorzaken trombose en longembolie

De uitkomst van het onderzoek door de University of Nottingham laat zien dat gebruik van antipsychotica een toename met 30 procent kans op trombose of embolie geeft. Dat is vooral te zien bij gebruikers van de moderne zogenaamd atypische antipsychotica, zoals quetiapine (Seroquel), risperidon (Risperidal) en olanzepine (Zyprexa). Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van een Engelse nationale database met informatie over 11 miljoen mensen. Van die mensen moesten 25.000 mensen vanwege trombose behandeld worden. Dat is weer vrij weinig omdat trombose in een algemene bevolking op zich vrij zeldzaam is. De onderzoekers spreken daarom over een aantoonbaar maar bescheiden effect.

Op die manier kun je echter niet naar uitkomsten van onderzoeken kijken. Een algemene bevolking vertelt niets over de specifieke groepen met verhoogd risico. Naarmate mensen ouder worden hebben ze namelijk meer kans op trombose. Als mensen weinig bewegen neemt hun kans op trombose aanzienlijk toe. Gebruik van antipsychotica bij demente ouderen om ze te kalmeren zal daarom een ander beeld laten zien. Dat zijn per definitie ouderen en die bewegen in het verpleeghuis vaak niet zo veel meer.

Gebruik van antipsychotica voor die indicatie is niet eens officieel goedgekeurd. In de praktijk gebeurt het echter op grote schaal. Door gebrek aan personeel en geduld er lang niet altijd nog tijd om voldoende aandacht te besteden aan demente ouderen die in een verpleeghuis zijn beland. Het leidt tot opstandigheid. Dat in combinatie met boosheid over het verlies van controle over herinnering en capaciteit zorgt voor aanvallen van boosheid. Er wordt dan vrij gemakkelijk naar antipsychotica gegrepen.

Een onderzoek naar effecten van geneesmiddelen onder een hele populatie maakt het onmogelijk om de risico’s voor specifieke groepen te zien. Onderzoekers die zichzelf respecteren zullen daarom altijd de gegevens waar ze mee werken ook moeten scheiden. Geldt dit meer of minder voor vrouwen? Geldt dit ook voor kinderen of niet? Hoe zit het bij mensen met een Afrikaanse achtergrond? En wat gebeurt er precies bij ouderen?

Deze publicatie is onderdeel van het column van prof. dr. Ivan N. Wolffers, klik hier voor meer publicaties van de auteur.

 

Boeken van de auteur

Top 100 van meest gebruikte medicijnen Medicijnen 2004-2005 Medicijnen 2006-2007 Medicijnen 2008-2009
 

Tros Radar undercover bij farmaceutische bedrijven

Bezig met laden video...
Tros Radar: Deel 1 / Deel 2
Jaarlijks overlijden in Nederland meer mensen door medicijnen dan in het verkeer. Toch wil de farmaceutische industrie documenten over bijwerkingen niet openbaar maken.

Steeds vaker wordt het duidelijk dat dodelijke bijwerkingen worden verzwegen, en dat de bedrijven weinig tot niets om het welzijn van mensen geven.

De bedrijven worden beloond voor het zo lang mogelijk 'beter maken' van mensen, en niet voor het beter gemaakt hebben van mensen. En dat is te merken, vooral in de psychiatrie, waar medicijnen ongegeneerd mensen chronisch ziek maken en houden.

Zie ook: Farmaceutische bedrijven houden bewust fatale bijwerkingen geheim

Nu in de winkel:

De Pillen Maffia

Maandblad KIJK: De Pillenmaffia

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!