Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Antidepressiva verhogen kans beroerte bij vrouwen

Datum: 28 december 2009, 17:48
Dit artikel is op verzoek geselecteerd uit het archief van hoogleraar Ivan Wolffers, en kan gedateerd zijn. Copyright © Ivan Wolffers

Archives of Internal MedicineOnderzoek dat op 14 december 2009 in het medische vakblad Archives of Internal Medicine verscheen laat zien dat er een verband is tussen het gebruik van antidepressiva en de kans op een beroerte en ook de kans daaraan of aan een andere conditie te overlijden. Het risico is klein, maar statistisch van belang. Maar wat moet je ermee als je vrouw ben, een jaar of zestig en je huisarts schrijft je een antidepressivum voor?

Voor het onderzoek werden gegevens over een periode van 6 jaar van 5500 vrouwen na de overgang gebruikt en vergeleken met die van 130.000 vrouwen die geen antidepressiva gebruikten. Zowel vrouwen die de moderne antidepressiva (de SSRI’s zoals paroxetine, fluoxetine, venlafaxine, citalopram) als de wat oudere tricyclische antidepressiva slikten liepen dat risico. Op die leeftijd krijgen vrouwen natuurlijk ook wel eens een beroerte door een andere oorzaak. Onder vrouwe die geen antidepressiva slikken is de kans daarop 0,3%. Voor vrouwen die ze wel slikken ligt het tussen 0,4 en 0,5%.

Deskundigen laten onmiddellijk horen wat ze hiervan vinden. Want het mag dan een verschil zijn dat niet meer alleen door toeval te verklaren is, maar de risico’s van een depressie zijn volgens psychiaters net zo groot, zo niet veel groter. Bovendien merken ze enigszins schamperend op dat die vrouwen ook op een andere manier iets zouden kunnen doen aan het verkleinen van de risico’s, bijvoorbeeld stoppen met roken, gewichtsvermindering en het cholesterol omlaag brengen. Slikken ze ook hun medicijnen tegen de hoge bloeddruk wel goed?

Het gaat er natuurlijk in zulke gevallen helemaal om samen met je arts te beslissen wat voor jou belangrijk is. Het is meer dan alleen maar een opeenstapeling van allerlei risico’s aan twee kanten en kijken wat het zwaarst weegt. In de allereerste plaats moet je overwegen wat de beste behandeling van je probleem is. Met goede gesprekstherapie en een regelmatige wandeling kun je stemmingsstoornissen ook heel goed aanpakken. Het automatisme van snel maar iets voorschrijven is echt net zo vanzelfsprekend. Daarbij hou je wel rekening met risico’s, maar risico’s kunnen nooit zo maar in het luchtledige beoordeeld worden. Dat moet per individu beoordeeld worden.

Deze publicatie is onderdeel van het column van prof. dr. Ivan N. Wolffers, klik hier voor meer publicaties van de auteur.

 

Boeken van de auteur

Top 100 van meest gebruikte medicijnen Medicijnen 2004-2005 Medicijnen 2006-2007 Medicijnen 2008-2009
 

Bijwerkingen antidepressiva verzwegen

Meer dan 1 miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Er is sprake van een depressie epidemie. De middelen blijken verslavend en hebben nare bijwerkingen.
Een fopspeen (actieve placebo) werkt 100% zo effectief. En er is helemaal geen bewijs voor een ziekte in de hersenen.
Daarbij veroorzaken antidepressiva juist meer zelfdodingen en extreem gewelddadig gedrag.
Argos op Radio 1 over antidepressiva

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Bron: VPRO/Vara

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net