Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Antropoloog: Antidepressiva onderdrukt liefde en emotionele binding met medemensen

Datum: 5 september 2012, 09:59 ~ Bron: Wired.com

Antidepressiva verlaagt de emotionele drempel om een misdrijf te begaan in de samenleving.

De beroemde Amerikaanse antropoloog Dr. Helen Fisher die de moderne wetenschap van de liefde heeft gepionierd zette onlangs in een TED talk op basis van haar eigen studies en visie uiteen dat antidepressiva niet alleen de vruchtbaarheid beperken maar tevens menselijke emoties als liefde en de mogelijkheid tot het vormen van emotionele binding met medemensen blokkeren.

Hoewel zij er in de TED talk niet de conclusie uit trok dat het een logische oorzaak is voor geweldsmisdrijven en zij zich toelegde op de gevolgen voor de ‘vrouw’ als wezen,  heeft het blokkeren van het potentieel tot emotionele binding met medemensen als logisch gevolg dat de drempel om een misdaad te begaan in de samenleving wordt verlaagd. Dit zou theoretische kracht kunnen bijzetten voor de hoogleraren die in de recente jaren in de media hebben gesteld dat antidepressiva geweldsmisdrijven veroorzaakt.

Dat SSRI antidepressiva de sexuele prestaties in bed geen goed doen en de vruchtbaarheid aantasten door DNA schade te veroorzaken, is een algemeen bekend feit. Van de 31 miljoen volwassen antidepressiva gebruikers in Amerika heeft ongeveer 30% last van seksuele dysfunctie.

Maar een nieuwe studie suggereert dat SSRI antidepressiva tevens de chemie die aan de basis staat voor liefde en romantiek verandert, die het koppels belet om zich aan elkaar te binden en die het ontstaan van een ‘vonk’ tussen mensen die ze verliefd laten worden, belet.

“Er is elke reden om aan te nemen dat SSRI’s de mogelijkheid om verliefd te worden en te blijven afstompt” zegt Dr. Helen Fisher, een antropoloog verbonden aan Rutgers University in Amerika die modern science of love heeft gepionierd.

The science of love, and the future of women

YouTube voorvertoningsafbeelding

Voor sommige mensen zijn de bijwerkingen van de medicijnen op sexueel gebied en de vruchtbaarheid een accepteerbare prijs om te betalen voor het onderdrukken van de depressieve emoties. Maar nu antidepressiva door een steeds groter deel van de gehele menselijke populatie worden gebruikt (in Amerika 10% van de bevolking in 2011), en de antidepressiva voor een steeds breder spectrum aan psychiatrische diagnosen worden voorgeschreven zoals bijvoorbeeld angsstoornissen en geheugenstoornissen, is het onderdrukken van liefde en romantische emoties een ernstig probleem.

De exacte werking van antidepressiva is niet bekend. Maar wat bekend is, is dat SSRI antidepressiva de circulerende gehalten van serotonine boosten, een gemoedsregulerende neurotransmitter die tevens het gevoel van verlangen veroorzaakt. De medicijnen remmen tevens dopamine, een neurotransmitter die een rol speelt in een breder scala aan cognitieve en gedragsprocessen, waaronder verlangen en opwinding. Het nieuwe onderzoek toont aan dat dopamine tevens een grote rol speelt in romantiek en liefde.

Hoewel antidepressiva op grote schaal worden voorgeschreven, is nog steeds niet bekend hoe ze precies werken.

klinisch psychologe Wendelien Merens

Gedurende de geslachtsgemeenschap wordt een cocktail van hormonen afgegeven die een belangrijke rol lijken te spelen bij het aangaan van een romantische binding in de hersenen. Wanneer je seks wegneemt kan romantiek achteruitgaan. Maar dit is juist een onderdeel van het probleem, zegt Fisher en psychiater James Thomson verbonden aan University of Virginia.

Dopamine speelt tevens een centrale rol in de neurobiologie van romatische liefde en verbondenheid, condities waarvan Fisher verwacht dat het geaffecteerd is door – maar uiteindelijk onderscheiden van – sexuele liefde en haar effecten. Zij en Thomson zeggen dat SSRI antidepressiva mogelijk meer veroorzaken dan alleen sexuele dysfunktie: ze onderdrukken tevens romantiek en liefde.

“Er zijn verschillende soorten van onderbewuste systemen in onze hersenen die we gebruiken om te onderhandelen voor romantische liefde en aantrekking.” zegt Thomson. “Indien deze medicijnen voor bewuste sexuele bijwerkingen zorgen, dan zullen er ook veel bijwerkingen zijn op ons onderbewustzijn.”

Volgens Fisher hebben mensen drie afzonderlijke, maar onderling verbonden liefde-gerelateerde hersensystemen: een voor de seks, een ander voor verbondenheid en een ander voor romantische liefde. Dit is nog hypothetisch – niemand weet exact wat liefde veroorzaakt in de hersenen – maar Fisher is een pionier op het gebied van onderzoek naar de neurobiologie van romantische liefde, en dopamine blijkt zeer belangrijk te zijn.

Wanneer koppels pas verliefd zijn geworden op elkaar, doet louter een aanblik van de ander een sprong in dopamine-gerelateerde hersenactiviteiten ontstaan. Indien ze er in slagen om verliefd te blijven, met de eerste spoeling die de weg vrij baant voor lange termijn genegeheid, dan blijven deze hersenpatronen actief.

SSRI antidepressiva remmen deze dopamine levels echter. En door de verminderde dopamine levels, zegt Fisher en Thomson, is de mogelijkheid voor liefde en genegenheid verminderd.

Ondanks dat het biologisch gezien juist is, moet definitief bewijs nog gevonden worden. De enige klinische studie tot nu toe om de hypothese specifiek te testen werd uitgevoerd door psycholoog Maryanne Fisher verbonden aan Saint Mary’s University, die ontdekte dat vrouwen die antidepressiva gebruikten afgezwakte reacties hadden wanneer ze een afbeelding werd getoond van een aantrekkelijke man. De studie is nog niet herhaald.

Psychiater Andrew Leuchter verbonden aan University of California at Los Angeles bevestigt dat het verhogen van serotonine in de hersenen dopamine doet afnemen, maar heeft nog niet opgemerkt dat patiĂ«nten minder goed verliefd konden worden. “Ik heb mensen gezien die grote problemen hadden met emotionele binding, die denken dat ze uit liefde zijn gevallen of die zich willen isoleren, die weer opleefden.” zegt Leuchter, die financiering ontvangt van farmaceutische antidepressiva producenten. “Ik ben niet zeker dat het syndroom dat door [Fisher en Thomson] wordt beschreven, bestaat”.

Thomson en Fisher aan de andere kant, maken verslag van het tegenovergestelde: antidepressiva gebruikers die de capaciteit voor het kunnen hebben van romantische voelens verliezen.

Klinische studies naar de bijwerkingen van antidepressiva doen weinig om dit debat te smoren. Ze zijn gefocust op sexuele dysfunktie, welke veel eenvoudiger te meten zijn dan subtiele effecten op iets zo kortstondig als een liefdes vonk.

Thomson beveelt psychologen die romantiek onderzoeken aan om de proefpersonen te vragen of ze antidepressiva gebruiken. Hij suggereert ook dat de mogelijkheid voor het remmen van romantische gevoelens in acht genomen zou moeten worden wanneer de middelen aan kinderen of jongvolwassenen worden voorgeschreven.

“Heeft het medicijn impact op de ontwikkeling van gebieden in de hersenen die in verband staan met liefde en seks? Verbreekt het medicijn de gevoelens en gedrag van romantische liefde en sexualiteit en het leerproces, welke nodig zijn om die gebieden in de hersenen te activeren?” zegt Thomson. “We weten het niet.” zegt Fisher, “We willen weten welke bijwerkingen andere medicijnen hebben, waarom willen we niet weten welke bijwerkingen antidepressiva hebben, die onze reproductieve toekomst in gevaar brengen?”

Bron: Wired.com

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Uw brein als medicijn De duisternis voorbij Top 100 van meest gebruikte medicijnen Psychiaters te koop?
 

Psychiatrisch onderzoekers ontmaskerd

In deze uitzending van VARA/VPRO Argos worden psychiatrisch onderzoekers ontmaskerd. Antidepressiva van het type SSRI blijken de kans op zelfmoord bij kinderen te verdubbelen. Maar de bewuste psychiatrische onderzoekers trachten het publiek het tegenovergestelde wijs te maken met gehaaide misleiding. In deze reportage vallen ze door de mand.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net