Antidepressiva mogelijke oorzaak voor Badhoevense moord
HAARLEM – Advocaat Van Oosten van de 64-jarige Badhoevedorpse vrouw die vorig jaar haar echtgenoot en dochter om het leven bracht, wil dat haar huisarts wordt gehoord over de mogelijk te hoge dosis antidepressiva die ze gebruikte. Dat bepleitte de raadsman voor de rechtbank in Haarlem. De 64-jarige vrouw doodde in september haar 61-jarige man en 22-jarige dochter thuis met een bijl. Daarna probeerde ze zelfmoord te plegen door in haar auto tegen een boom te rijden.
Volgens Van Oosten meldde de vrouw zich enkele weken eerder met depressieve klachten bij de vervangend huisarts. Die schreef antidepressiva (seroxat) voor, maar die haalde de vrouw volgens de raadsman niet af bij de apotheek.
Kort voor de fatale dag wendde ze zich tot haar eigen huisarts, die een dubbele dosis van het eerdere recept zou hebben voorgeschreven. Mogelijk in de veronderstelling dat ze al met de lichtere dosis pillen was begonnen. Een mogelijke bijwerking is dat de depressieve klachten in het begin verergeren, wat volgens de advocaat een verklaring kan zijn voor haar daad.
Veel gebruikers klagen over vreemde nachtmerries waarin ze hun familie of vrienden afslachten, en volgens een recente publicatie in Trouw is er veel wetenschappelijk bewijs dat er op duidt dat antidepressiva mensen kunnen aanzetten tot extreem geweld en moord.
Een deskundige moet een oordeel geven over de antidepressiva. De Badhoevedorpse verscheen gisteren niet op de zitting. Volgens Van Oosten is haar depressie voorbij. Ze werkt goed mee en wil weten of er een verklaring voor haar gedrag is, aldus de raadsman. (HET PAROOL)
Bron: Het Parool
Zie ook:
- Hoogleraar: Nederlandse rechters nemen bijwerkingen van antidepressiva niet serieus
- Antidepressiva waarschijnlijke oorzaak Duitse schoolmoorden
- Schandaal op uitbarsten: Antidepressiva kunnen aanzetten tot extreem geweld
- Trouw: Een misdadige bijwerking
Op www.SSRIstories.com staan inmiddels ongeveer 2800 ’zaken’, vaak familiedrama’s en gevallen van geweld of moorden, waarbij antidepressiva (mogelijk) een rol hebben gespeeld.
„Een probleem is dat SSRI-gebruikers soms zelf niet in de gaten hebben dat hun gewelddadig gedrag samenhangt met hun medicijngebruik. Vaak ook zeggen artsen, ten onrechte, dat dit gedrag met de onderliggende ziekte samenhangt.”
Hoogleraar Corine de Ruiter, forensisch psychologe