Trouw: Antidepressiva maken mensen agressiever dan gedacht
Wetenschappers trokken de laatste jaren luidkeels aan de bel. “Antidepressiva zet aan tot (zelf-)moord en maakt mensen anti-sociaal” luidde het alarmerende bericht. Maar ondertussen stegen de verkoopcijfers van antidepressiva onverminderd voort.
Inmiddels slikken meer dan 1 miljoen mensen in Nederland dagelijks antidepressiva, en dit aantal blijft maar stijgen.
NRC Handelsblad: Antidepressiva zet aan tot moord
DeMorgen.be: SSRI antidepressiva verdubbelt de kans op zelfmoord
ScienceDaily: TCA antidepressiva vertienvoudigt de kans op zelfmoord
REVU reportage: Pillen van de Duivel: Killer Pillen
Hoogleraar Evelien Tonkens: Antidepressiva veroorzaakt zelfmoord
En ondertussen vragen mensen zich af hoe het komt dat mensen steeds minder sociaal worden in Nederland. De link met de invloed van antidepressiva wordt om de een of andere reden niet gelegd.
SIRE: Onbewust Asociaal (2009)
Dr. Helen Fisher (antropoloog): Antidepressiva blokkeert liefde en emotionele binding met medemensen
“Er is elke reden om aan te nemen dat SSRI’s de mogelijkheid om verliefd te worden en te blijven afstompt” zegt Dr. Helen Fisher, een antropoloog verbonden aan Rutgers University in Amerika die modern science of love heeft gepionierd.
In haar TED toespraak gaat ze er verder op in: http://www.youtube.com/watch?v=x-ewvCNguug
Ze uit de waarschuwing dat antidepressiva een catastrofe kunnen veroorzaken voor de mensheid.
Psychiaters doen alsof ze van niets weten en ontkennen gewoon domweg en negeren kritiekhebbende partijen, en onderwijl gooien ze miljoenen aan marketing ertegenaan om mensen iets anders wijs te maken. Maar ze weten wel degelijk wat er gaande is bleek in een recente reportage van VPRO Noorderlicht.
VPRO Noorderlicht over psychiatrische misleiding in American Journal of Psychiatry (7 december 2007)
Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.
Discussie over antidepressiva voor jongeren in Argos Supplement (12 december 2007)
Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.
Antidepressiva is ook al niet meer uit het drinkwater te filteren zodat iedereen het inmiddels ‘een beetje’ binnenkrijgt.
Guardian: Stay calm everyone, there’s Prozac in the drinking water
RTV Utrecht: Resten antidepressiva in het Nederlandse drinkwater
En al die wetenschappers blijven op de een of andere manier ongehoord… Ze roepen zo hard als ze kunnen, maar mensen slikken onverminderd hard door. En psychiaters vullen onderwijl hun zakken met het voorschrijven van pillen voor een onmeetbare hersenstoornis wat volgens steeds meer wetenschappers en (groepen) artsen reguliere kwakzalverij is.
Wat psychiaters motiveert (of zou kunnen motiveren) is mij nog steeds een raadsel…
~ Quote uit Trouw ~
Het consumentenprogramma ’Radar’ kreeg meer dan tienduizend reacties na een oproep ervaringen te melden met antidepressiva.
In de stroom reacties die zijn binnengekomen bij het Tros-programma ’Radar’, na een oproep aan kijkers om ervaringen en bijwerkingen te melden van antidepressiva, valt één ding op: veel patiënten zeggen dat ze onder invloed van de middelen roekeloos worden in het verkeer en zeer snel agressief zijn.
Sommige gebruikers zeggen ook dat ze achter het stuur de neiging hebben botsingen te veroorzaken met tegenliggers of de auto tegen een boom willen rijden. Vanavond (20.30 uur, Nederland 1) wijdt ’Radar’ de hele uitzending aan de bijwerkingen van antidepressiva. In Nederland slikken inmiddels bijna een miljoen mensen deze medicijnen.
In bijsluiters van deze middelen wordt slechts omfloerst gemeld dat de middelen kunnen leiden tot ingrijpende gedragsveranderingen. Veel patiënten klagen dat zij door artsen niet of onvoldoende zijn gewaarschuwd voor de bijwerkingen.
Een flink aantal gebruikers heeft zijn ervaringen uitvoerig op papier gezet. Die verhalen zijn gelezen door Trudy Dehue, hoogleraar in Groningen en auteur van het boek ’De Depressie-epidemie’ (2009). „De ernst, het aantal en de indringendheid van die verhalen hebben me overvallen. Iedereen die deze middelen op de markt brengt of voorschrijft, zou ze moeten lezen”, zegt zij.
Dehue vindt dat op z’n minst de bijsluiters van antidepressiva veel helderder moeten zijn over de risico’s.
„In de bijsluiters wordt soms wel ’acathisie’ genoemd als bijwerking. En ook rusteloosheid en ’psychomotorische agitatie’. Maar wie snapt nou dat dit betekent dat je als een razende tekeer kunt gaan?”
Volgens Dehue worden de ervaringen van patiënten met middelen die eenmaal op de markt zijn toegelaten, onvoldoende onderzocht. Fabrikanten zijn bij wet verplicht om ook na registratie de bijwerkingen van middelen te analyseren, maar vaak zijn die onderzoeken vooral gericht op behoud en uitbreiding van marktaandeel.
Dehue: „Je vindt in de bijsluiters nauwelijks iets over rijvaardigheid. Als je de verhalen leest van patiënten, dan krijg je de indruk dat dit probleem veel groter is dan wordt gedacht.”
De hoogleraar vindt dat hier een taak ligt voor de geneesmiddelautoriteit CBG die in Nederland toeziet op de veiligheid van medicijnen.
Bron: Trouw