Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: De psychiatrie houdt zich al 7 jaar stil

Amerikaanse ouders zijn het vertrouwen kwijt

Datum: 20 augustus 2008, 17:43

Een vernieuwing van de richtlijnen voor voorkeurs medicijnen voor het behandelen van psychiatrische stoornissen bij kinderen is door ouders in Amerika een halt toe geroepen uit angst voor betrokkenheid van de farmaceutische industrie bij de totstandkoming ervan.

Het Kinder Medicatie Algoritme Project (CMAP) zou gaan bepalen welke psychiatrische medicijnen het meest effectief waren voor kinderen en in welke volgorde ze zouden worden uitgeprobeerd in door de staat gefundeerde psychiatrische klinieken. In april hebben hoogwaardigheidsbekleders groen licht gegeven om de vernieuwde richtlijnen in de praktijk te brengen.

Een maand later hebben ze het proces echter vertraagd nadat advocaat-generaal Greg Abbott’s kantoor er tegen in protest ging.

Men is bang dat de farmaceutische industrie betrokken is geweest bij de totstandkoming van de richtlijnen. Mede veroorzaakt doordat eenzelfde project voor medicatie voor ouderen (TMAP, Texas Medicatie Algoritme Project) achteraf een scam bleek te zijn geweest.

De farmaceutische bedrijven hebben er toenmalig mede voor gezorgd dat mensen met nieuwe type antipsychotica zouden worden gaan behandeld. Het ging hierbij om de antipsychotische medicijnen Abilify, Geodon, Risperdal, Seroquel en Zyprexa. Veel staten hebben het concept toenmalig overgenomen en zijn eveneens op die basis overgestapt op de nieuwe medicijnen.

In een studie uitgevoerd door het Nationale Instituut voor de Geestelijke Gezondheid (NIMH) in 2005 bleek echter dat de nieuwe antipsychotische medicijnen, ondanks de 10 keer hogere kosten, niet effectiever waren dan de oude varianten en evenveel ernstige bijwerkingen hadden.

Bron: Pharmalot

 

Mogelijk interessante boeken

Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen! Ziek van Angst Afscheid van autisme en ADHD Wie is van hout ...
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!