Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Agnes Kant wil onderzoek naar misstanden in de psychiatrie

Datum: 26 september 2008, 14:16 ~ Bron: Het Parool

Tweede Kamerlid Agnes Kant Fractievoorzitter Agnes Kant wil met name onderzoeken hoe het kan dat de werkdruk in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) zo hoog ligt.

DEN HAAG – De SP wil een parlementair onderzoek naar de misstanden in de zorg. Door de te hoge werkdruk in de psychiatrie belanden, aldus fractievoorzitter Agnes Kant, patiënten te snel in de isoleercel. Aanleiding voor haar uitspraken zijn de twee sterfgevallen in het Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum (SPDC) Oost in Amsterdam.

Fractievoorzitter Agnes Kant wil met name onderzoeken hoe het kan dat de werkdruk in de zorg zo hoog ligt. Het Wetenschappelijk Bureau van de SP voerde eerder al een enquête uit onder werknemers in de psychiatrie. Ruim vijfduizend mensen namen deel. ”Dat is heel veel,” aldus Kant. ”Een teken dat hun het water aan de lippen staat.”

Door de verhoogde werkdruk belanden patiënten, aldus Kant, te snel in de isoleercel – met alle risico’s van dien. ”Hoe het met deze specifieke sterfgevallen is gegaan, moet onderzoek uitwijzen,” zegt Kant. ”Daar ga ik verder niet over. Wat mij wél interesseert is, wat is het onderliggende probleem? In deze kliniek lag al sinds mei een vernietigend rapport van de Inspectie over onder meer de hoge werkdruk van het personeel. Er is duidelijk dat hier meer aan de hand was.”

Het CDA vindt een parlementair onderzoek vooralsnog niet nodig. Voor Kamerlid Cisca Joldersma is het nog geen uitgemaakte zaak dat de zorginstellingen patiënten te vaak opsluiten. Ook vindt ze het een ‘te simpele aanname’ dat instellingen dat zouden doen wegens personeelstekort.

Zij heeft juist de indruk dat in de psychiatrische zorg de laatste jaren zorgvuldiger wordt omgegaan met eenzame opsluiting in separeercellen. ”In dat opzicht bespeur ik juist bewustwording in de sector.”

Dat geldt ook voor PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. Zij is kritisch over de afwachtende opstelling van de Inspectie en is geschokt over de berichten dat personeelstekort in SPDC de oorzaak zou zijn. ”Het bestuur had meteen aan de bel moeten trekken of minder patienten moeten aannemen.”

”De medewerkers in dat soort instellingen werken keihard,” zegt Bouwmeester. Daar wil ze het niet aan wijten. ”Maar ik ben benieuwd naar het toezicht van bovenaf op de werkvloer. Zijn ze daar de hele dag aan het fuseren of hoe zit dat?”

Verschillende Kamerleden vroegen gisteren in het Vragenuurtje opheldering aan minister Ab Klink van Volksgezondheid over de zeven patiënten die in Nederland dit jaar in de isoleercel zouden zijn omgekomen. Volgende week debatteert de Kamer over dit onderwerp.

Bron: Het Parool

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Nieuwe wegen voor de geneeskunde Metanoia Wie is van hout ... De depressie-epidemie
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net