Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

ADHD medicijnen werken minder lang dan gedacht

Datum: 3 mei 2010, 16:08
Dit artikel is op verzoek geselecteerd uit het archief van hoogleraar Ivan Wolffers, en kan gedateerd zijn. Copyright © Ivan Wolffers

voorschrift adhd medicatie door een psychiaterIn Nederland gaan steeds meer kinderen die het stempel Aandachtstekort en Hyperactiviteit syndroom (ADHD) opgeplakt hebben gekregen medicijnen slikken. Het meest gebruikte middel is nog altijd methylfenidaat (beter bekend als Ritalin), maar er is ook een langer werkende variant op de markt die maar een maal daags hoeft te worden ingenomen. Soms slikken kinderen deze middelen jaren achter elkaar, maar is dat wel terecht?

Er is een groot Amerikaans onderzoek waarin kinderen met ADHD over een lange periode gevolgd worden. Het heet het Multimodal Treatment Study of Children with ADHD (afgekort MTA). Het wordt gefinancierd door het Amerikaanse National Institute of Mental Health en wordt dus niet beïnvloed door de belangen van bedrijven die hun middelen proberen te verkopen. Toen het onderzoek begon werden 579 kinderen tussen 7 en 10 jaar bij wie ADHD was gediagnosticeerd willekeurig in vier groepen ingedeeld. Ze kregen of intensieve gedragstherapie, of intensieve behandeling met methylfenidaat), of een combinatie van die twee, of de gebruikelijk zorg. Niets doen vond men niet eerlijk tegenover de kinderen en hun ouders.

Na 14 maanden werkte methylfenidaat beslist beter dan welke andere behandeling ook. Na twee jaar was er nauwelijks nog verschil en na drie jaar was er geen verschil meer te zien tussen kinderen die met een medicijn behandeld werden en die begeleiding kregen. Het is ook niet voor niets dat in de richtlijnen van artsen te lezen valt dat voor behandeling van ADHD het beste is om samen met ouders en leerkrachten structuur te geven, gedragstherapie te volgen en veel aandacht geven. Dat is de sleutel vormt voor de aanpak en daaraan wordt toegevoegd dat gedurende die de eerste twee jaar de behandeling ondersteund kan worden met methylfenidaat. Waarom hebben zo veel artsen het hoofdstuk van de richtlijnen voor behandeling van ADHD overgeslagen?

De praktijk is meestal geheel anders. Het is bijna een reflex geworden. Hup, weer een herhaalrecept voor methylfenidaat, ook al zijn de twee jaar al ruim voorbij. Het komt ook omdat er van de gedragstherapie zo verdraaid weinig terechtkomt en er te weinig counselors zijn om ouders en leerkrachten te begeleiden. Er zijn gewoon onvoldoende investeringen gedaan in het opleiden van mensen die kinderen met druk gedrag en moeite zich te concentreren kunnen helpen daar mee om te gaan in de drukte van school, sport, 6 uur scherm kijken per dag (van tv tot ipod en internet). De structuur van de school past zich ook niet aan aan het kind, maar het kind moet zich blijkbaar altijd aan de instituten en agenda’s aanpassen die kinderlevens zijn gaan domineren. Vervolgens doen de behandelaren niets slimmers dan maar weer een keer voorschrijven.

Deze publicatie is onderdeel van het column van prof. dr. Ivan N. Wolffers, klik hier voor meer publicaties van de auteur.

 

Boeken van de auteur

Top 100 van meest gebruikte medicijnen Medicijnen 2006-2007 Medicijnen 2008-2009 Medicijnen 2004-2005
 

Dr. Laura Batstra

Dr. Laura Batstra (blog) heeft ontslag genomen bij een GGZ-instelling uit afkeer tegen ADHD-screenen op scholen. Dr. Laura Batstra is auteur van het boek “Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen!” en stelt dat ADHD geen hersenziekte is en dat het daarom onverantwoord is om de hersenen van kinderen te behandelen.


Stop ADHD screening
Petitie tegen medicalisering jeugd

Terwijl de Tweede Kamer er alles aan doet om de ADHD epidemie in Nederland aan banden te krijgen start de psychiatrie onderwijl initiatieven om kinderen in een vroeger stadium te diagnosticeren met ADHD. In Ede is bijvoorbeeld een psychiatrisch screening programma gestart op peuterspeelzalen.

is een petitie gestart gericht aan politici. Teken de petitie en nodig anderen uit om te tekenen!"Hoogleraren roepen in kranten dat ADHD wetenschappelijke fraude is"
Knack.be (700.000 lezers)

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!