Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Update MH17 Veterans Today: "MH17 aanslag was een valse vlag operatie" Reeds in 2014, kort na de aanslag, bekritiseerden veteranen de gang van zaken rond het onderzoek. In een officiële publicatie in 2021 wordt de aanslag een valse vlag operatie genoemd. Belangrijk: Wat is er gebeurd met luchtverkeersleider Carlos die zo moedig was om voor de waarheid op te komen? Hoe is het de piloten van Air India 113 en Indiase journalisten vergaan nadat ze aantoonden dat het Indiase ministerie loog over MH17?
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil

Wetenschappers ontmaskeren verborgen potentieel hersenen

Datum: 27 augustus 2008, 12:17 ~ Bron: Newswise

Funkties hersenen

Psychiaters en neurologen zijn tot nu toe in de veronderstelling dat gemoedstoestanden en hersenfunktionaliteiten het gevolg zijn van vaststaande hersenstructuren maar wetenschappers hebben ontdekt dat hersenen een ongekend aanpassings potentieel hebben en dat de veronderstelling niet juist is.

In eerdere onderzoeken werd reeds ontdekt dat wanneer zicht verloren ging, de overige zintuigen zoals horen en voelen extra gevoelig werden. Maar hoe dit exact in zijn werk ging was nog niet duidelijk.

Een lange termijn studie van de Berenson-Allen Center for Noninvasive Brain Stimulation aan de Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) laat nu zien dat plotselinge en volledig verlies van zicht leidt tot aanzienlijke maar snel te herstellen veranderingen in de visuele cortex. Deze bevindingen, bekend gemaakt in de op 27 augustus 2008 uitgegeven uitgave van de Journal PLOS One, geven niet alleen inzage in hoe de hersenen het verlies van zicht compenseren maar tevens dat het in zijn geheel een veel groter aanpassingsvermogen heeft dan tot noch toe werd verondersteld.

“De capaciteiten van de hersenen om zichzelf volledig te herorganiseren zijn ongelooflijk groot” legt senior auteur Alvaro Pascual-Leone, M.D., Ph.D., directeur van de Berenson-Allen Center en hoogleraar neurologie aan Harvard Medical School (HMS). “In onze studies [waarin een groep studie subjecten met zicht werden geblindeerd voor 5 dagen], hebben we aangetoond dat zelfs in volwassen mensen, het normaliter ontwikkelde zicht systeem zeer snel aangewend wordt om gevoelens te verwerken ter compensatie van het verlies van zicht. De snelheid en dynamiek van de natuur van de veranderingen die we waar hebben genomen suggereren dat in plaats van het aanmaken van nieuwe zenuw verbindingen – wat veel tijd zou kosten- de visuele cortex capaciteiten ontbloot die normaal verborgen zijn wanneer zicht intact is”

Of, zoals eerste auteur Lofti Merabet, O.D., Ph.D. het omschrijft, “In principe, door de ogen te blinderen, ontboten we het aanpassings potentieel van de hersenen”.

De wetenschapeprs hebben eerder al aangetoond dat studie subjecten met normaal zicht wanneer ze geblindeerd worden voor 5 dagen, beter presteerden in braile tests dan niet geblindeerde controle subjecten. Later hersenscans toonden ook aan dat geblindeerde subjecten ook een dramatische verandering in de visuele cortex ondergingen.

In deze studie hebben de auteurs de oorsprong van de eerdere bevindingen te bepalen: Waren ze het resultaat van nieuw ontwikkelde zenuw verbindingen? Of waten ze onderdeel van een latent vermogen van de visuele cortex van de hersenen om zich aan te passen dat werd ontmaskerd door het verlies van zicht?

“We recruteerde 47 studie subjecten om aan de studie deel te nemen”, legt Merabet, assistent hoogleraar Oogheelkunde en Neurologie aan Harvard Medical School. “De helft van de studie deelnemers bleef volledig geblindeerd, 24 uur per dag, voor een totaal van 5 dagen onder nauwlettend toezicht door het personeel van BIDMC’s General Clinical Research Center. De andere helft werd alleen geblindeerd gedurende het testen, maar spendeerde de rest van de dag met normaal zicht. Gedurende hun verblijf ondergingen beide groepen studie deelnemers intensieve Braille scholing voor 4 tot 6 uur per dag van een professionele instructeur van de Carroll Center for the Blind.

De studie deelnemers ondergingen eveneens een serie hersenscans (bekend als fMRI of functionele magnetische resonantie imaging) zowel aan het begin als het einde van de 5 dagen durende studie periode.

Als voorspeld ontdekte de onderzoekers dat de studie subjecten die geblindeerd waren superieur waren in het leren van Braille in gevergelijking met de groep niet geblindeerde subjecten. Verder lieten de hersenscans van geblindeerde studie subjecten zien dat de visuele cortex van de hersenen extreem actief was geworden in reactie op gevoel (in vergelijking met een eerdere scan waarbij weinig tot geen reactie te zien was). 24 uur nadat de blinddoeken waren verwijderd werden de subjecten opnieuw gescand en werd ontdekt dat de visuele cortex niet meer reageerde op tactiele stimulatie – in andere woorden, het lezen van Braille activeerden nier langer “zicht” onder de studie subjecten. Uiteindelijk doormiddel van transcraniële magnetische stimulatie (TMS) om de funkties van de visuele cortex te blokkeren, lieten de onderzoekers zien dat het uitschakelen van de visuele cortex de tactiele funktie en Braille lezen verminderde na 5 dagen geblinddoekt te zijn – maar niet een dag na de blinddoek verwijderd was en nooit in de controle subjecten.

“Deze extreem snelle aanpassing laat zien dat funkties die normaal verborgen zijn in de visuele cortex van de hersenen beschikbaar komen zodra ze nodig zijn” voegt Merabet er aan toe. “We geloven dat op termijn, indien de funkties van het aanpassings vermogen in stand worden gehouden on ondersteund, ze uiteindelijk zullen leiden tot permanente structurele verandering in de hersenen.”

“Onze hersenen vangen verschillende type informatie op uit de wereld, geluiden, zicht, geur, tast sensaties” voegt Pascual-Leone er aan toe. “De beelden die we vormen benodigen het om verschillende elementen te combineren, maar de traditionele kijk op de werking van de hersenen is dat het onafhankelijk van elkaar geregeld is in zeer specialistische systemen.”

Maar, zegt hij, zoals de resultaten van het onderzoek aantonen is dat niet het geval.

“Onze studie toont aan dat de huidige kijk op de werking van de hersenen incorect is en illustreerd het potentieel van de hersenen om snel en dynamisch van structuur te kunnen veranderen”, zegt Pascual-Leone. “We hebben laten zien dat zelf in volwassenen, het normaliter ontwikkeld visuele systeem zich snel kan aanpassen om het verlies in zicht te compenseren. En we geloven dat dit eveneens mogelijk is voor alle andere soorten zintuigverlies zoals doofheid of hersenbeschandiging”.

“Our study shows that these views are incorrect and illustrate the potential for the human brain to rapidly and dynamically reorganize itself,” notes Pascual-Leone. “We have shown that even in an adult, the normally developed visual system quickly becomes engaged to process touch in response to complete loss of sight. And we believe that these principles may also apply to other sensory loss, such as deafness or loss of function following brain injury.”

Deze studie werd gefundeerd door de National Eye Institute, National Institutes of Health in Amerika.

Beth Israel Deaconess Medical Center is een van patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek affiliate van Harvard Medical School en is blijvend in de top 4 nationale instituten van Gezondheid gewaardeerd onder verschillende ziekenhuizen in de natie. BIDMC is clinisch geaffilieerd met de Joslin Diabetes Center en is een onderzoeks partner van de Dana-Farber/Harvard Cancer Center. BIDMC is het officiele ziekenhuis van de Boston Red Sox. Bezoek voor meer informatie http://www.bidmc.harvard.edu/.

Bron: Newswise

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Uw brein als medicijn Slikken Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen! Medicijnen 2006-2007
 

Hoogleraar: "ADHD is boerenbedrog"

Hoogleraar psychotherapie prof. dr. Paul Verhaeghe, auteur van het boek "Het einde van de psychotherapie", stelt dat aandoeningen zoals ADHD en PDD-NOS niet bestaan. De symptomen natuurlijk wel: drukke of verlegen kinderen zijn een feit. Het probleem ontstaat wanneer een patient niet als een persoon met een aantal eigenschappen wordt beschouwd, maar als die eigenschappen worden gefilterd tot een paar goed te classificeren afkortingen. Diagnose van zon soort aandoening gebeurt meestal met behulp van de DSM, een diagnostisch handboek dat niet, zoals men zou verwachten, samengesteld werd door onafhankelijke wetenschappers maar eerder een allegaartje van meningen is. De samensteller is de Amerikaanse Psychiatrische Associatie, een belangenvereniging die ooit zelfs met een stemming besloot of homoseksualiteit al dan niet een categorie moest worden. Zo worden ook te pas en te onpas aandoeningen toegevoegd, tot grote vreugde van de farmaceutische industrie. Zo kan er bijvoorbeeld weer een nieuwe pil in de markt worden gezet tegen een abnormaal lange rouwperiode. De DSM methode valt dus moeilijk wetenschappelijk te noemen, en blijkt in de praktijk al helemaal niet bij te dragen aan een structurele oplossing.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!
Open Dialoog psychotherapie
zonder stinkende isoleercel, dwang of medicijnen!
Tinkerbell Family
host bij Mihos.net
Betrouwbaar - Voordelig - Hulp en service
Mihos.net BV (sinds 2002)
De Striptekenaar 76
1336CM Almere
T 036 – 369 00 19
E info@mihosnet.nl
W www.mihos.net