Zielenknijper.nl

Een kritische kijk op de praktijk van de psychiatrie!
Schade door psychiatrische medicijnen?
Gratis juridische hulp: 0800-4445005
 
 
Stand.nl NCRV

“Psychiatrie is een malversatie en moet beëindigd worden“

Update: De psychiatrie houdt zich al 7 jaar stil

700.000 Nederlanders verslaafd aan psychiatrische benzodiazepine (oxazepam)

Datum: 17 mei 2009, 19:10 ~ Bron: TC Tubantia

benzodiazepines (psychiatrische slaappillen)De Twentse apothekers willen dat minister Klink maatregelen neemt tegen het uitschrijven van mega-recepten voor slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen. In een brief aan de Inspectie van de Gezondheidszorg en het ministerie van Volksgezondheid dringen de apothekers aan op het instellen van een maximum van dertig benzodiazepines. Deze maatregel moet uitwassen voorkomen.

Psychiaters en huisartsen schrijven nu soms voor drie maanden of nog langer van deze zogenaamde psychotropische pillen voor, die zeer verslavend zijn. Een psychiater uit Enschede presteerde het onlangs om twee recepten van duizend pillen tegelijk voor te schrijven. Het ging om oxazepam, dat behoort tot de benzodizepines.

Een apotheker uit Enschede maakte daar melding van bij het landelijke meldpunt van de overkoepelende apothekersorganisatie Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). De KNMP vindt dat de psychiater ‘zeer onverantwoord te werk is gegaan’.

Benzodiazepines mogen bij slaapstoornissen niet langer dan twee weken achtereen geslikt worden, bij angststoornissen niet langer dan drie maanden. Wie wel langer slikt raakt gewend en verslaafd aan de pillen. Naar schatting 1,8 miljoen mensen slikken de slaap- en kalmeringsmiddelen. Zo’n 700.000 benzo-slikkers zijn verslaafd.

Sinds 1 januari moet het gros van de slikkers de slaap- en kalmeringsmiddelen zelf betalen. Minister Klink wil met deze financiële drempel de gebruikers aanmoedigen om te stoppen met slikken. Maar het gebruik van de middelen is niet minder geworden, constateert Rikie Elling, apotheker van apotheek Twekkelerveld in Enschede en voorzitter van het departement Groot Twente.

“Het is erg moeilijk om er mee te stoppen. Het is eigenlijk net als bij verslaafde rokers.” Officieel kunnen apothekers niet weigeren om een grote hoeveelheid pillen mee te geven. Sinds de pillen uit eigen zak moeten worden betaald, is de beperking van dertig stuks per maand, die in alle zorgpolissen staat, namelijk niet meer van toepassing. “Maar we hebben wel ons eigen verantwoordelijkheid”, zegt Elling.

“Als wij denken: dit kan echt niet. Het is onverantwoord om zoveel pillen mee te geven aan deze man of vrouw, dan kunnen wij dat weigeren. Net als een barkeeper kan weigeren om nog een glas bier te schenken. Maar het probleem is dat de patiënt dan naar een andere apotheek gaat.”

Elling vindt het ‘onbegrijpelijk dat een psychiater duizend pillen tegelijk voorschrijft’.

“Waarom iemand zoiets doet, is me een raadsel. Misschien om de kosten voor de patiënt te drukken.”

Vast staat dat artsen en psychiaters de laatste tijd voor een lagere periode recepten uitschrijven. Ze doen dat onder druk van de zorgverzekeraars, die willen dat de artsen op de kosten letten. Op elke verstrekking van een portie medicijnen zit namelijk een receptenvergoeding van ongeveer 6 euro.

Elling: “Mensen die vroeger wekelijks medicijnen kwamen ophalen, omdat ze anders te veel medicijnen in huis hebben, komen nu nog maar een keer in de maand. Zo wordt de verleiding groot om meer medicijnen in te nemen. Wij vinden dit niet goed uit oogpunt van de volksgezondheid. En dit moet zwaarder wegen dan het kostenaspect.”

Apothekers attenderen patiënten altijd op de gevaren van de benzodiazepines. “Maar dat heeft onvoldoende effect gehad”, constateert Elling. De pillen worden nog steeds massaal geslikt. Ondanks dat mensen ze zelf moeten betalen. Wel neemt sinds januari dit jaar de agressie toe in de apotheek, zo blijkt uit meldingen bij de KNMP. Het opwerpen van een financiële drempel is op zich een goede maatregel, maar apothekers en artsen hebben te weinig tijd gehad om op er op in te spelen, vindt Elling.

“Het kost tijd om mensen ervan te doordringen dat ze beter kunnen stoppen en om hen het slikken, onder begeleiding van de arts, te laten afbouwen.”

De pillen kosten ongeveer 10 euro per maand.

Elling: “Veel mensen ervaren dit toch als veel geld. Denk aan mensen met schulden, of aan ouderen die van de AOW rond moeten komen. Sommigen slikken meer middelen tegelijk. Het zijn vooral ouderen die massaal de slaapmiddelen slikken. Ze worden voorgeschreven als bijvoorbeeld hun echtgenoot is overleden. Ze zijn verdrietig en slapen slecht. Het slikken wordt vervolgens een ritueel. Ze willen niet meer zonder. Zelf merken ze niet dat ze suf zijn van de pillen.”

Bron: TC Tubantia

Disclaimer deze publicatie bevat informatie, beeldmateriaal of professioneel geschreven artikelen uit externe bronnen die kunnen zijn vertaald, aangepast, uitgebreid, voorzien van links, foto's en videos, met als doel het onderwerp - soms vanuit een ander (beoogd duidelijker) perspectief - bespreekbaar te stellen.
 

Mogelijk interessante boeken

Afscheid van autisme en ADHD Psychiaters te koop? Wie is van hout ... Morgen ben ik een leeuw
 

Netwerk: Weg met TBS?

Het merendeel van de gezaghebbende tbs-advocaten uit Nederland raden hun cliënten af om mee te werken aan een tbs-onderzoek. De advocaten hekelen de onrechtvaardige aard van TBS, de willekeur door psychiaters en de discriminatie op basis van wetenschappelijk ondeugdelijke diagnoses.

Labels

Links

Meta

Statistieken

Bezoekers (details)


Stichting PVP, vertrouwenspersonen in de zorg
0900 444 8888 (10 cent/pm)
helpdesk@pvp.nl
MindFreedom International (MFI) Nederlands Comite voor de Rechten van de Mens (NCRM) International Association Against Psychiatric Assault (IAAPA)
Emil Ratelband - Geef je kind geen pillen maar een Seminar!